Proştii erau cei… „deştepţi” (4)

Vocabula „prost” nu a avut sensul de azi, ci desemna pe oamenii de rând, care nu erau nici ştiutori decarte şi nici bogaţi. Puteai fi boier analfabet dar nu făceai parte din prostime. Omul sărac şi pe deasupra neştiutor de carte era cel mai bun exemplu de om simpu, de rînd. Cuvântul e de origine slavă şi-l aflăm ca atare în limba rusă: „prostîi, -aia, -oe” ,semnificând adjectivul, calitatea de „simplu”.

Când s-a spus că o bacterie- helicobacter piloris- ar fi vinovată de ulcerele gastrice, s-a exprimat masiv neîncrederea: „ o bazaconie”- Se socotea de sute de ani că modul de viaţă alimentar defectuos e de vină sau predispoziţiile genetice, absolut în exclusivitate. Urmăream prin 1996 cercetările şi dacă s-ar fi concretizat, n-aş fi recurs în nici un chip la…bisturiu (ultima cale şi total neindicată – demonstra într-o lucrare faimosul dr. clujean I. Haţieganu).

Şi totuşi, „bazaconia” bacteriană care genera ulcere şi-a aflat şi medicamentul corespunzător. Întâi o combinaţie cu bismut şi apoi o alta de antibiotice, leac ce poate fi aflat şi în orice farmacie din Bistriţa sau aiurea. Iar autorii- doi medici australieni: R. Warren şi B.J. Marshal au primit în 2006 Premiul Nobel.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5