Începe campania de primăvară. De vorbă cu cel mai experimentat comerciant în ale seminţelor din judeţ

          Agrosem Bistriţa este una din firmele de referinţă în peisajul agricol al judeţului. De peste 40 de ani, firma administrată de Pavel Someşan continuă să-şi aşeze întreaga activitate de comercializare a seminţelor pe coordonatele unor relaţii oneste, serioase, cu toţi beneficiarii: fermieri cu exploataţii mai mari ori producători agricoli individuali. Calitatea seminţelor oferite, promptitudinea onorării oricăror comenzi, seriozitatea în relaţiile cu fermierii a făcut ca la debutul fiecărui an agricol firma să fie mult solicitată. Iată de ce,  la începutul campaniei de primăvară, am stat de vorbă cu cel mai experimentat „comerciant” în ale seminţelor din judeţ, Pavel Someşan.

          Rep: - O primă întrebare, domnule director: de când şi cu ce scop a fost înfiinţată firma pe care o conduceţi?

          Pavel Someşan: -  Unitatea noastră are o vechime în domeniu de peste 40 de ani. Încă de la înfiinţare, în 1972, obiectul ei de activitate nu s-a schimbat, a rămas acelaşi, şi anume, producerea şi comercializarea seminţelor de legume, cereale, cartofi, flori, plante furajere etc. Am rămas, ca atare, singura unitate care, prin ceea ce facem, oferim fermierilor seminţele solicitate.

          Rep.: - Se apropie primăvara, temperaturile ridicate au determinat deja pe unii fermieri să înceapă pregătirile pentru producerea răsadurilor din prima urgenţă. Ce le oferiţi acum cultivatorilor de legume din judeţ?

          Pavel Someşan: Încă din timp, ne-am preocupat de aprovizionarea cu seminţele solicitate de fermieri. În primul rând, cele de legume care constituie o prioritate. Verdeţurile, apoi rădăcinoasele, ceapa (arpagic şi pentru ceapa verde) sunt doar câteva dintre priorităţile acestei perioade.

          Rep.: - Concret, ce anume pot găsi fermierii în unităţile de desfacere pe care le coordonaţi?

          Pavel Someşan: - Cum spuneam, se găsesc, la ora actuală, sau în curs de aprovizionare, toată gama de seminţe de legume. Vreau să precizez că toate acestea provin numai de la staţiunile de cercetare în domeniu, precum şi din import. Ne-am preocupat ca acestea să fie foarte bine pretate condiţiilor pedoclimatice din judeţ. Avem, deci, seminţe de ceapă, roşii, ardei, morcovi, păstârnac, ţelină, ardei, varză, verdeţuri etc. Cei interesaţi pot să apeleze la serviciile unităţile noastre zilnic între orele 8-17, în Bistriţa, Calea Moldovei, nr. 17.

          Rep.: - Cum putem să fim siguri că seminţele pe care le cumpărăm poartă marca Agrosem?

          Pavel Someşan: - Precizez pentru fermierii noştri că, toate circulă cu certificat de calitate. Pe fiecare plic sunt menţionate datele de referinţă, aşa că cei care au dubii vizavi de calitate, de garanţie, de termen de valabilitate pot să se adreseze lucrătorilor noştri. Dar vreau să subliniez că în toţi anii de când fiinţăm nu am avut nicio reclamaţie ce s-a referit la calitatea seminţelor noastre. Şi aş mai dori să precizez că, faţă de alţi furnizori, noi am rămas la aceleaşi preţuri. Dorim să venim în sprijinul fermierilor, ca atare, solicitarea noastră este ca cei interesaţi să apeleze la unităţile noastre, la distribuitorii noştri de seminţe.

          Rep.: - Ce ne puteţi spune despre cultura cartofului?

          Pavel Someşan: - Ne-am gândit şi la cei care doresc să-şi procure cartofii de seminţe din soiuri foarte productive. Ca atare, am menţinut aceeaşi relaţie contractuală cu producători de cartofi din judeţul Harghita şi Covasna. Oferim orice cantitate de cartofi. Comenzile mai mari le vom onora în cel mai scurt timp de la solicitare.

          Rep.:- Domnule director, aveţi o noutate în premieră pentru judeţul nostru, pentru fermieri. Despre ce este vorba?

          Pavel Someşan: Într-adevăr, începând cu această primăvară ne-am aprovizionat cu îngrăşăminte organice aduse din Polonia. Este un îngrăşământ pe bază de bălegar, foarte bun, conţine compuşi organici, foarte uşor de administrat pe terenurile ce urmează a fi cultivate. Sunt ambalate în saci de la 7 la 20 kg şi la un preţ foarte accesibil pentru oricine doreşte.

          Rep.: - Se ştie că judeţul Bistriţa-Năsăud continuă să fie şi unul zootehnic. Ca atare, nevoia unor furaje cultivate şi de calitate se impune a fi satisfăcută...

          Pavel Someşan: - Oferim crescătorilor de animale seminţe de plante furajere: trifoi, lucernă, sparcetă, lolium, sfeclă furajeră etc. Chiar dacă în momentul solicitării nu avem în stoc cantităţile cerute, în 2-3 zile acestea se vor afla în depozitele noastre, iar beneficiarii le pot ridica fără nicio problemă.

          Rep.: - Ştiu că vă preocupaţi, aşa cum aţi făcut ani de-a rândul, şi de seminţele şi bulbii de flori.

          Pavel Someşan: – Într-adevăr, pentru cei care doresc să-şi înfrumuseţeze mediul ambiant, grădinile, curţile, aducem seminţe de flori din intern şi de pe piaţa externă, toate fiind aclimatizate zonei noastre.

          Rep.: - Ce alte materiale şi produse mai pot fi găsite în unităţile Agrosem?

          Pavel Someşan: - Oferim, de asemenea, îngrăşăminte chimice, pesticide, erbicide, insecticide. Nu i-am uitat nici pe cei care în această primăvară doresc să însămânţeze suprafeţe cu prăşitoare ori păioase. Ca atare, vom aduce seminţe de porumb, ovăz, de la unităţi de producere a seminţelor, toate vor fi de calitate şi vor circula cu certificatul de garanţie emis pentru fiecare în parte.

          Rep.: - Ce aţi dori să precizaţi în închieierea discuţiei noastre?

          Pavel Someşan: - Aş dori să fac o atenţionare pentru prietenii noştri, fermierii, pe care nu i-am dezamăgit niciodată. Şi anume, să nu cumpere seminţe de la oricine. De multe ori, legumicultorii, cei mai puţin avizaţi, doresc să-şi procure seminţe de la orice colţ de stradă, seminţe care au un foarte mic procent de germinaţie. Nu aş vrea să fiu lipsit de modestie, dar aş dori să subliniez că seminţele marca Agrosem Bistriţa sunt de calitate. Pe fiecare plic este menţionat termenul de valabilitate, soiul şi are o valabilitate de patru ani. Ca atare, acum, la debutul campaniei de primăvară, îi invităm pe clienţii noştri, mai vechi ori mai noi, să ne contacteze în Bistriţa, Calea Moldovei, nr. 17, lângă Cibela, sau la telefon 0263.211574 sau 0742.355943. Suntem la dispoziţia tuturor şi prin unităţile următoare: SC Flacăra Bistriţa (Cibela), SC Conmar (lângă Francesca), Farmacia Veterinară Gară, Magazin Legume-fructe Calea Moldovei, vizavi de Han, Magazin legume –fructe (Împăratul Traian), precum şi în pieţele din Bistriţa şi Năsăud, precum şi la magazinele săteşti din judeţ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5