Zilele Şcolii Tureac

Ediţia a II a 17 aprilie 2012

A treia zi a sărbătorii de Paşti din acest an, a constituit un plus de bucurie în satul Tureac prin desfăşurarea celei de a II a ediţii a „Zilelor Şcolii Tureac”. Cu această ocazie, copii, părinţi şi profesori s-au întâlnit la Căminul Cultural din localitate pentru a petrece câteva ore într-o atmosferă de sărbătoare şi competiţie. Spun competiţie pentru că în cadrul evenimentului, printre alte activităţi, a avut loc şi o întrecere care s-a finalizat cu premii. Dealtfel câştigători au fost toţi participanţii cu condiţia ca aceştia să fie îmbrăcaţi în port popular.
Această manifestare cultural-artistică a luat naştere în urmă cu un an la iniţiativa câtorva cadre didactice conduse de directorul acestei şcoli, profesor Radu Morariu Ciot. Împreună cu întreg colectivul de cadre didactice din şcoală, a solicitat sprijinul elevilor şi al părinţilor pentru a atinge câteva obiective, printre care cele mai importante ar fi perpetuarea tradiţiilor populare, angrenarea părinţilor în activităţile şcolii, şi nu în ultimul rând petrecerea timpului liber în comun într-un mod cât mai plăcut. Pentru desfăşurarea evenimentului în condiţii optime Primăria Comunei Tiha Bârgăului a pus la dispoziţie Căminul Cultural Tureac şi a angajat o firmă specializată care a asigurat sonorizarea. Deşi anul acesta este doar a II a ediţie, manifestarea îşi propune să continue încercându-se astfel crearea unei tradiţii.
În cadrul activităţii a avut loc prezentarea de produse tradiţionale de Paşti, mesele fiind încărcate cu mâncăruri specifice atât sărbătorii pascale cât şi zonei Văii Bârgăului. Astfel, elevii fiecărei clase din Şcoala Tureac sub îndrumarea învăţătorului sau a profesorului diriginte, şi cu sprijinul părinţilor, au încercat să ofere spre deliciul participanţilor abundenţa ospitalităţii bârgăuanilor prin multitudinea produselor expuse invitând privitorii la degust. Ouă încondeiate, pască, sarmale, pită de casă, cozonac, friptură de miel şi multe alte bunătăţi stropite din belşug cu vin de casă şi ţuică de Bârgău au făcut deliciul ochilor şi nu numai, tuturor celor care au participat la această manifestare.
Pe scena căminului au prezentat scenete cu obiceiuri specifice zonei clasele a IV a, profesor Tiberia Morariu Ciot, clasele a II a şi a IV a, profesor Musteaţă Călin, iar elevii din ciclul gimnazial conduşi de profesoara Nicoleta Beşa au pus în scenă o frumoasă şezătoare. Ansamblul de dansuri Tihuţa sub îndrumarea coregrafului Florin Flămând a încheiat ziua cu jocuri populare specifice zonei Bistriţa Năsăud.
De un real ajutor pentru desfăşurarea activităţilor s-au dovedit a fi părinţii elevilor, locuitori ai satului şi păstrători de tradiţii populare, care prin efortul lor nu fac altceva decât să transmită mai departe frumuseţea portului popular, magia zilelor de sărbătoare. Organizatorii s-au bucurat de un ajutor de nepreţuit din partea doamnei Sanda Cioanca, un înflăcărat mesager a tot ceea ce este legat de folclor. Interpretă populară, participantă activă la „Alaiul Nunţilor de pe Bârgău”, păstrătoare a portului popular, are bogate cunoştinţe despre specificul portului popular din zonă şi pe care le transmite cu bucurie copiilor. La final toată lumea prezentă s-a înfruptat din delicioasele bucate ca o mare familie a satului.
Evenimentul este o încununare a eforturilor comune ale profesorilor, părinţilor elevilor şi doreşte atât păstrarea vie a tot ceea ce este specific românilor, dar şi formarea la copii, prin intermediul acestui tip de activităţi, a dorinţei de păstrare vie a tradiţiei şi credinţei poporului român.
Profesor Musteaţă Călin
Şcoala Generală Nr. 2 Valea Tureacului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5