Școala Gimnazială Tureac, în sărbătoare. S-a desfășurat Cercul Pedagogic al învățătorilor de pe Valea Bârgăului!

   Joi, 30 martie, la Școala Gimnazială Tureac a fost sărbătoare. S-a desfășurat Cercul Pedagogic al învățătorilor de pe Valea Bârgăului (Centrul Metodic II).

       Alături de învățătorii bârgăuani a fost prezentă doamna inspector pentru învățământ primar Smaranda Florean, care susține și îndrumă activitatea didactică a  acestora. A participat și doamna inspector de sector, Mărioara Bozga, fiică a satului Tureac, care este întotdeauna prezentă la activitățile desfășurate de școala noastră, manifestând interes și implicare.

        Ne-am bucurat, de asemenea, de prezența preotului paroh Ianchiș Cristian, dar și a meșterilor populari din Tureac (Bacea Nicolae și familia Burbulea Leon și Mărioara).

   Proiectul prezentat în cadrul activității  a avut la bază următoarea nevoie:  „Evenimentele lumii moderne nu trebuie să ducă la uitarea tradițiilor românești,  ce sunt  valori inegalabile și incontestabile ale poporului nostru. Folclorul trebuie cultivat în inimile copiilor încă de la cea mai fragedă vârstă. Cunoașterea obiceiurilor, a tradițiilor populare și etnografice locale ocupă un loc important în formarea personalității copilului.”

   Activitățile realizate în cadrul proiectului au  fost împărtășite celor prezenți, meșterii populari și-au prezentat îndeletnicirile, am ascultat învățăturile părintelui Ianchiș  și poeziile domnului Ilieș Zaharie, iar elevii i-au încântat pe cei prezenți cu o șezătoare specifică Văii Bârgăului, fiecare dintre aceste intervenții aducând emoție și bucurie.

     Adevăratul scop al proiectului a fost atins. Elevii școlii noastre au acumulat cunoștințe noi, și-au însușit abilități si priceperi și si-au înfipt adânc rădăcinile în valorile, tradițiile și obiceiurile satului Tureac.

   „Copilăria și satul se întregesc reciproc alcătuind un întreg inseparabil.”(Lucian Blaga- Elogiul satului românesc)

Înv. Vlad Florica

Înv. Morariu-Ciot Tiberia

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5