Şefii instituţiilor se mai gândesc la disponibilizări

Disponibilizările anunţate încă de anul trecut de Guvernul Boc ar putea afecta şi instituţiile din judeţul nostru în care lucrează sute de bugetari. Şi aici, ca în întreaga ţară, avem angajaţi plătiţi destul de binişor şi care îşi fac treaba ca la carte. Pe lângă aceştia există mulţi, prea mulţi uneori, care umplu birourile degeaba în aşteptarea salariului, mic, mare, cum o fi numai să fie. În continuare se pot întâlni în aceste instituţii oameni care nu au ce face, sunt rude cu cine trebuie sau au uitat că îi aşteaptă pensia.

Micşorarea salariilor cu 25% a angajaţilor din sistemul bugetar loveşte crunt această tagmă, dar Guvernul se gândeşte şi la disponibilizări masive. Oricum ai plezni, tot nu cade bine pentru bugetarul de rând.

Este foarte posibil ca în următoarele luni, primarii, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), dar şi prefectul să anunţe că mulţi dintre cei cu care lucrează acum vor trebui să-şi caute un alt loc de muncă. Culmea, aceste măsuri ar veni după ce ministerele şi alte zeci de agenţii au uitat să aplice aceste măsuri.

Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean, a spus în repetate rânduri că nu-şi doreşte să se gândească la aceste aspecte, dar cu toate acestea va trebui să le ia în calcul în cazul în care Guvernul va aplica astfel de măsuri.

De menţionat este şi faptul că această instituţie nu are ocupată toată schema de personal, fiind posturi vacante pe care nu este legal să angajezi oameni. Organigrama CJ este formată din 134 de posturi, dintre care 94 funcţii publice, 37 funcţii contractuale şi trei demnitari aleşi. Din aceste posturi, momentan sunt ocupate 99.

La Instituţia Prefectului, situaţia este similară, doar că în acest caz, unui prim-ministru îi este mult mai uşor să decapiteze dintre funcţionarii ce-i sunt direct subordonaţi. În acest moment la Prefectură lucrează 82 de salariaţi.

La Primăria Bistriţa, aceeaşi poveste. Propunerea preşedintelui Traian Băsescu de reducere cu 25% a numărului personalului din sectorul bugetar ar îngreuna şi mai mult desfăşurarea activităţii administraţiei locale, decât în prezent, când posturile vacante sunt îngheţate, susţine primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Edilul Bistriţei spune că ar fi nevoit să recurgă la reducerea numărului de asistenţi personali, precizând că s-ar putea ajunge în situaţia în care nu vor mai fi angajate astfel de persoane.

Potrivit acestuia, în Primăria Bistriţa, lucrează în prezent 1.092 de salariaţi, iar 250 sunt asistenţi personali. Cei mai mulţi angajaţi, 182 din 222 cum prevede organigrama, figurează în aparatul propriu al municipalităţii.

Reamintim faptul că primul şef de instituţie care a vorbit despre reducerea salariilor şi a numărului de angajaţi a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, care a şi vehiculat un procent.

Rusu a declarat, într-o conferinţă de presă, la sfârşitul lunii mai, că va reduce 15% din personalul instituţiei pe care o conduce, dar şi al instituţiilor subordonate CJ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5