Nemulţumiţi că li se vor desface contractele de muncă

Peste 30 de asistenţi ai persoanelor cu handicap au protestat în faţa Primăriei Bistriţa

Asistenţii personali sunt angajaţi cu carte de muncă în cadrul primăriilor. În municipiul Bistriţa sunt angajate în funcţia de asistent personal, 250 de persoane.

Potrivit unui ordin recent emis de Guvernul Boc, se recomandă ca în situaţia în care angajatorul, respectiv Primăria Bistriţa, nu poate asigura angajarea asistenţilor personali, să se acorde indemnizaţia prevăzută, indiferent de opţiunea exprimată.

Peste 30 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap au protestat, ieri, în faţa Primăriei Bistriţa, nemulţumiţi că şi-ar putea pierde cărţile de muncă şi drepturile aferente.

Aceştia spun că intenţia municipalităţii de a le suspenda cărţile de muncă este de neacceptat, deoarece ei îşi pierd orice drept la sănătate, la o pensie, deoarece fără o carte de muncă, nu au siguranţa zilei de mâine.

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Bistriţa arată cu degetul către Guvernul Boc, respectiv Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice, care printr-un ordin comun emis la începutul acestui an obligă unităţile administrativ - teritoriale să încadreze în limita cheltuielilor de personal fixate în anexele documentelor.

,,Consecinţele asupra bugetului municipiului Bistriţa sunt deosebit de grave. În cazul nostru, plafonul stabilit este de 52.160.000 lei, sumă insuficientă pentru acoperirea cheltuielilor de personal prognozate a fi necesare pe parcursul acestui an. Trebuie menţionat că cea mai mare pondere, peste 38 miliarde lei, o au salariile personalului din învăţământ, salarii care nu vor fi afectate. În situaţia în care vom aplica recomandarea făcută, cei 240 de asistenţi personali nu vor mai fi angajaţii instituţiei noastre, iar banii reprezentând ajutorul pentru cei asistaţi vor fi acordaţi direct persoanelor aflate în această situaţie.

Chiar dacă am realiza această economie, tot am mai înregistra un minus de 1.800.000 lei, adică am fi în imposibilitatea de a menţine salariile existente la nivelul actual, salarii care oricum au suferit diminuări importante în ultimul an. Aş da un singur exemplu în acest sens – peste 75% din angajaţii Primăriei municipiului Bistriţa au salarii care se situează sub 1.000 lei pe lună” , se precizează în comunicatul de presă emis de Primăria Bistriţa.

Executivul Primăriei Bistriţa consideră că, stabilirea acestui plafon de către Guvernul Boc este o imixtiune în autonomia administrativă, fiind stabilite destinaţii ale unor sume constituite la nivelul bugetelor locale, iar aceste ultime prevederi se află la limita legalităţii, cu atât mai mult cu cât pe parcursul anului trecut au fost emise acte normative care vizau reduceri salariale şi de personal.

,,Intimidarea şi menţinerea veniturilor celor care lucrează în administraţia publică sub limita suportabilităţii nu pot avea decât efecte negative asupra actului administrativ”, spun reprezentanţii Primăriei Bistriţa.

Remember the time…

În cazul unor disponibilizări, Primăria Bistriţa ar ,,sacrifica” asistenţii personali

Spunea primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, în urmă cu un an, mai exact, în 13 mai 2010, în cadrul unei conferinţe de presă.

,,Propunerea preşedintelui Traian Băsescu de reducere cu 25% a numărului personalului din sectorul bugetar ar îngreuna şi mai mult desfăşurarea activităţii administraţiei locale, decât în prezent, când posturile vacante sunt îngheţate”, susţinea atunci Ovidiu Creţu.

Anul trecut, edilul Bistriţei declara că este nevoit să recurgă la reducerea numărului de asistenţi personali, precizând că s-ar putea ajunge în situaţia în care nu vor mai fi angajate astfel de persoane.

,,Nu voi avea altă soluţie decât să supun la vot în Consiliul Local, reducerea numărului de asistenţi personali, şi să aleg astfel plata directă pentru cetăţenii cu nevoi”, declara Ovidiu Creţu.

În Primăria Bistriţa, lucrează în prezent 1.121 de salariaţi, şi aici includem toate direcţiile şi serviciile din cadrul unităţii administrativ –teritoriale, iar 250 sunt asistenţi personali. De asemenea, alte 200 de persoane cu handicap beneficiază în mod direct, de indemnizaţii tot din bugetul municipalităţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5