Prima ediţie a Colocviilor Ion Căian Românul

Duminică, 31.05.2009, s-a desfăşurat la Grupul Şcolar ,,Ion Căian Românul”din Căianu Mic prima ediţie a ,,Colocviilor Ion Căian Românul”, dedicată culturii tradiţionale.

Principalii actori ai acestei manifestări au fost profesorul Viorel Moldovan, directorul grupului şcolar, învăţătoarea Lia-Ioana Moldovan şi colegii lor de la şcoala din Căianu Mic.

Activitatea a fost dedicată împlinirii a 380 de ani de la naşterea umanistului Ion Căian Românul ( 1629-1687), originar din Căianu Mic. Viaţa şi activitatea acestuia au fost amplu prezentate de profesorul Viorel Moldovan, în deschiderea colocviilor.

Partea consistentă a acestor colocvii a fost sesiunea de comunicări dedicată lui Ion Căian Românul şi culturii tradiţionale. Ea a fost moderată de profesorul Andrei Moldovan, a avut o numeroasă participare, cu multe comunicări interesante.

Au fost prevăzute şi câteva lansări de carte. Partea a doua a colocviilor a fost dedicată manifestărilor folclorice, spectacolelor populare ale unor formaţii artistice locale, din Agrieş, Beclean, Turtucaia, Olteniţa, din judeţul Dâmboviţa,din Dobric etc.

Din păcate, cel puţin la prima parte a colocviilor, atât Inspectoratul Şcolar Judeţean, cât şi Centrul de Creaţie şi Cultură Bistriţa-Năsăud nu şi-au trimis niciun reprezentant.

Este remarcabilă strădania iniţiatorilor acestor colocvii, consecvenţa lor de a face cunoscută şi valorificată opera umanistului Ion Căian Românul ,,unul din cei mai de seamă renascentişti târzii şi precursor al iluminismului” ( Viorel Moldovan).

Împlinirea a 10 ani de liceu românesc la Căianu Mic, a corespuns cu organizarea acestor colocvii. Este un început bun, demn pentru această şcoală a cărui patron spiritual este Ion Căian Românul.

Să nu uităm să amintim şi ,,Muzeul Ocupaţiilor” care poartă numele lui Gheorghe Retegan, cu simbolica statuie a ,,voştinarului”, ,,aleea personalităţilor” pe care se accede în această şcoală, parcurgând drumul de la ,,origini”, de la statuia cu ,,Lupa Capitolina”, până la cabinetul de informatică, salutând cu sufletul busturile personalităţilor care flanchează aleea, de la acela al ultimului stareţ greco-catolic al mănăstirii de la Nicula, mort în puşcăriile comuniste, până la cel al lui Ion Căian Românul.

Am enumerat suficiente argumente care justifică hotărârea semnată acum 10 ani de ministrul Andrei Marga, de a înfiinţa acest grup şcolar.

Să aşteptăm cu încredere a doua ediţie a acestor colocvii, să le ură viaţă lungă.

În anul în care tradiţionalele ,,Colocvii de la Beclean” nu vor mai avea loc, alte colocvii şi-au început existenţa la Căianu Mic.

Să ne înristăm pentru Beclean, să ne bucurăm pentru Căianu Mic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5