Ioan Căian Românul readus în actualitate

Prima ediţie a colocviilor Ioan Căian Românul a adus, pe Valea Ţibleşului, la Grupul Şcolar ce poartă numele ilustrului cărturar, profesori şi elevi de pe cuprinsul întregului judeţ, dar şi de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Olteniţa şi de la Turtucaia din Bulgaria. Deschiderea oficială a avut loc în faţa Muzeului voştinarilor, evidenţiind importanţa promovării culturii populare în aceste locuri directorul instituţiei Viorel Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţeni – Andrei Moldovan, primarul comunei – Ioan Ţărmure. Lucrările prezentate de către dascăli, în număr de 27, au vorbit despre contribuţiile documentare în legătură cu activitatea lui Ion Căian Românul şi a altor folclorişti, evidenţiindu-se în mod particular studiile de etnologie şi folclor legate de obiceiuri, tradiţii şi balade. Tot acum a fost lansat volumul „File din istoricul şcolii – II” semnat de Viorel Moldovan şi Lia Moldovan, care cuprinde cele mai importante date despre liceul de pe Valea Ţibleşului, înfiinţat în urmă cu 10 ani.

Acţiunea s-a încheiat printr-un spectacol folcloric susţinut de grupurile „Mioriţa” din Căianu Mic, „Glanetaşul” – Agrieş, Clubul Copiilor Beclean, elevii din Turtucaia şi Olteniţa. Gavril Ţărmure, fiu al satului, preşedintele Societăţii de Concerte, a oferit liceului opera completă Codex Caioni.

A fost o acţiune care ne-a amintit de rolul important pe care-l ocupă cultura tradiţională în şlefuirea identităţii româneşti, rol pe care ar trebui să se pună mai mult accent în şcoală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5