La ce trebuie să fii atent în timpul unui test drive?

După efortul de documentare din surse online şi de la prieteni, când lista cu maşinile care se încadrează în bugetul tău mai numără doar două sau trei modele este momentul să le departajezi. Cel mai fidel din punct de vedere al experienţei este un test drive. Indiferent că achiziţionezi o maşină nouă sau una rulată, iată ce trebuie să urmăreşti în timpul unei probe în trafic:

Condu maşina pe care o doreşti

Principiul de bază este valabil în special pentru maşinile noi. Atunci când programezi un test drive, solicită dealerului să-ţi pună la dispoziţie varianta de echipare pe care doreşti să o cumperi. Dacă accepţi un test cu varianta de top expusă pentru testare, s-ar putea să fii dezamăgit de lipsa unor dotări pe maşina pe care o comanzi. În cazul unei maşini rulate nu există acest risc, deoarece ai în faţă vehiculul pe care îl vei cumpăra.

Momentul testului

Dacă vorbim de maşina pe care o vei folosi în mod curent pentru deplasarea la serviciu sau transportul copiilor la şcoală, este important să alegi momentul potrivit pentru test drive. În funcţie de limita de timp pe care o impune vânzătorul poţi alege o perioadă din zi când traficul este liber sau o oră de vârf. Ambele experiențe sunt benefice, prima pentru a testa puterea maşinii, iar cea de-a doua pentru a verifica experienţa timpului îndelungat petrecut la volan blocat în trafic. Ţine cont de acest aspect şi solicită intervalul orar preferat atunci când soliciţi o programare pentru test drive.

Traseul ales

Deşi poţi să mergi oriunde îţi permit condiţiile de test drive impuse de producător sau dealer pentru maşinile noi, respectiv de proprietar pentru varianta second hand, cea mai fidelă experienţă ţi-o oferă parcurgerea rutelor curente: casă – serviciu, eventual cu oprire la şcoala copiilor. Pe un traseu atât de cunoscut eşti sigur că nu vei fi distras de lucrurile din jur şi te vei concentra exclusiv pe experienţa oferită de maşina pe care o conduci. Un moment important îl reprezintă parcarea maşinii. Dacă ai un loc personal acasă sau la serviciu, simulează câteva parcări pentru a vedea cum te descurci cu maşina testată. Nu te îngrijora de stângăciile de la început, cu timpul vei simţi mult mai bine limitele maşinii şi parcările vor deveni din ce în ce mai uşoare.

Atenţie la detalii

De îndată ce te-ai urcat la volan trebuie să urmăreşti câteva aspecte importante. În primul rând analizează spaţiul disponibil pentru picioare şi cap atât pe scaunul şoferului, cât şi pe cele din dreapta sau din spate. Verifică mai multe poziţii ale scaunului atât în parcare, cât şi în trafic.

Dacă ai o înălţime sau o greutate peste sau sub medie trebuie să alegi modele care se adaptează cât mai bine condiţiilor tale pentru a-ţi oferi vizibilitate, acces la pedale şi confort în acelaşi timp.

De asemenea, verifică spaţiul din portbagaj ţinând cont de volumul de bagaje pe care îl transporţi în vacanţele mai lungi. Dacă este incomplet, va trebui să compensezi printr-un accesoriu cum sunt portbagajele auto pentru plafon.

De asemenea, asigură-te că în spatele tău rămâne loc şi pentru pasageri. Cu acest aspect ajungem la următorul punct pe ordinea testului:

Mergi însoţit

Dacă nu vorbim de o maşină pe care o vei folosi singur în cea mai mare parte a timpului, experienţa este completă doar atunci când mergi însoţit de unul sau mai mulţi pasageri. Stabileşte o zi petrecută în familie pentru test drive şi vezi cum se simte fiecare în maşina de probă. Feedback-ul lor te poate ajuta să observi lucruri pe care singur le-ai fi putut rata. Fiecare drum să fie agreabil pentru toţi pasagerii, de la şofer până la bancheta din spate.

Doar un test drive te poate convinge că maşina pe care ai văzut-o în materiale promoţionale este potrivită pentru tine. Alege modelul dorit, programează testul şi fii atent la detaliile importante.

 

sursa foto: https://unsplash.com/photos/4STq2B24S1k

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5