Ioan Turc: Bistrița, alături de Amsterdam, Rotterdam, Atena, Barcelona, Valencia, Milano sau Copenhaga! Finanțare europeană asigurată pentru proiectul B-CONNECT!

Comisia Europeană a selectat pentru a fi finanțat proiectul municipiului Bistrița intitulat B-CONNECT, prin programul Inițiativa Urbană Europeană, o competiție la care au participat peste 112 orașe din 21 țări europene. Cele trei tematici au fost: Înverzirea Orașelor, Turism Sustenabil și Atragerea Talentelor în Orașe cu Scădere de Populație.

B-CONNECT abordează prima și ultima dintre aceste teme deosebit de importante pentru municipiul nostru. Astfel, am devenit membri ai unui club select de doar 22 de orașe câștigătoare, alături de Amsterdam, Rotterdam, Atena, Barcelona, Valencia, Milano sau Copenhaga, într-un proiect care își propune să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții în Bistrița cu acțiuni în Educație, Regenerare Urbană, Mobilitate și reducerea poluării.

B-CONNECT creează un sistem integrat de răspuns în timp real conceput pentru a revoluționa viața urbană prin mobilitate durabilă și îmbunătățiri de mediu. Prin combinarea monitorizării avansate a mediului înconjurător și gestionării calității aerului, proiectul își propune să reducă poluarea aerului și să creeze spații de locuit mai sănătoase, sporind puterea comunităților în transformarea ecologică a orașelor.

Proiectul abordează îndrăzneț provocările interconectate ale pierderii biodiversității, poluării, epuizării resurselor și schimbărilor climatice în mediul urban. Prin recunoașterea conexiunii vitale dintre aceste probleme, proiectul folosește puterea infrastructurii "verzi" pentru a susține ecosistemele și a construi reziliență în cadrul orașelor.

B-CONNECT reunește oamenii cu natura prin revitalizarea râurilor, stabilirea coridoarelor verzi și instalarea turnurilor de hidroponie pentru agricultura urbană durabilă. Prin adoptarea opțiunilor de mobilitate ușoară ca element-cheie, inițiativa promovează opțiuni de transport ecologice, care permit rezidenților să navigheze în oraș în mod fluid, imersându-se în natura înconjurătoare.

Promovând conștientizarea mediului și implicarea civică, inițiativa încurajează un comportament bun față de mediu prin programe educaționale și activități de plantare bazate pe comunitate. B-CONNECT servește ca dovadă a incluziunii, împuternicind tinerii printr-un component educațional și implicându-se activ cu grupurile minoritare și dezavantajate.

Abordând provocările specifice cu care se confruntă aceste comunități, proiectul asigură că beneficiile sale sunt distribuite echitabil și că toți rezidenții au un cuvânt de spus în conturarea unui peisaj urban mai verde și mai rezilient.

În plus, cartierele de locuințe sociale vor fi regenerate prin soluții bazate pe natură, promovând un sentiment de comunitate și bunăstare. O platformă digitală va amplifica impactul proiectului, notificând utilizatorii despre condițiile de mediu și climatice, confortul termic și opțiunile de mobilitate în legătură cu natura, în timp ce îi va recompensa pentru practicarea unui comportament pozitiv față de mediu.

Prin soluțiile sale de mobilitate urbană incluzive și angajamentul pentru un viitor mai verde, B-CONNECT își propune să reprezinte un model pentru dezvoltarea urbană durabilă și să inspire schimbarea globală.

B-CONNECT propune o metodologie inovatoare pentru regenerarea strategică verde a orașelor, combinând practicile de urbanism tactic cu acupunctura urbană, toate integrate într-o abordare de transformare urbană biofilică care integrează soluții digitale în medii urbane tangibile și (momentan) fragile.

B-CONNECT nu doar răspunde provocărilor prezentate de urbanizare, ci le valorifică drept oportunități de a crea un oraș mai durabil și vibrant.

Prin conectarea conservării biodiversității, reducerii poluării, gestionării resurselor și adaptării la schimbările climatice, acest proiect transformator servește ca un model puternic pentru orașele verzi ale viitorului, demonstrând cum "verdețul orașelor" și investițiile în infrastructura verde și albastră pot deschide calea către o conviețuire mai armonioasă între spațiile urbane și natură.

În cadrul proiectului, prin intermediul unor procese participative, cu implicarea comunității locale în identificarea celor mai potrivite soluții pentru fiecare intervenție în parte, sunt abordate 4 dimensiuni ale unui oraș inteligent funcțional:

- Reziliență urbană – adaptarea comunității la schimbările climatice prin activități educaționale destinate deopotrivă adulților, tinerilor și copiilor, organizarea de evenimente publice de comunicare și construire a unui grup de actori interesați de transformarea municipiului într-unul prietenos cu natura și oamenii. De asemenea, vor fi create 3 hub-uri mobile menite să stimuleze creativitatea tinerilor și elevilor în trei domenii importante pentru atragerea și păstrarea tinerilor talentați în Bistrița: Mediu; Digitalizare și Robotică; Artă și design. Aceste hub-uri vor fi utilizate în activitățile specifice proiectului, și vor fi puse la dispoziția unităților de învățământ din municipiu pentru lecții interactive create de profesori universitari din cadrul Universității Babeș-Bolyai (mediu și schimbări climatice), Universității Tehnice din Cluj-Napoca și Bucharest Robots (Digitalizare și Robotică), respectiv Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București (Artă și design) și puse la dispoziția tuturor cadrelor didactice din municipiu.

- Transformare digitală – prin crearea unei rețele de senzori și indicatoare rutiere inteligente, menite să fluidizeze traficul în zona centrală în baza numărului de mașini pe anumite artere, respectiv a nivelului de poluare, creând pe această cale un echilibru între un trafic rutier decent și o calitate acceptabilă a aerului. Datele de trafic și poluare vor fi disponibile în timp real cetățenilor prin intermediul unei platforme mobile.

- Mobilitate adaptivă – Crearea unor parcări securizate pentru biciclete în cartierele municipiului, inclusiv cu stații de încărcare a bicicletelor electrice și stimularea mobilității ecologice rămân priorități pentru administrația locală. În cadrul proiectului vor fi acordate recompense cetățenilor care utilizează bicicleta zi de zi, la pachet cu măsuri de creștere a siguranței cicliștilor și pietonilor. Partenerii UTCN vor testa un sistem autonom de livrări colete ce utilizează pistele de biciclete.

- Regenerare urbană bazată pe natură (cu specii de plante rezistente și care să contribuie la păstrarea biodiversității locale în zonele degradate pe malurile râului Bistrița, în apropierea școlilor (inclusiv prin pereți sau acoperișuri ecologice) și în zonele cu blocuri din cartierele. Turnuri hidroponice vor contribui deopotrivă la dimensiunea educațională, de siguranță rutieră, estetică și de reducere a poluării orașului.

Proiectul va avea o durată de 3 ani și jumătate, din care implementarea propriu-zisă durează 3 ani, iar în ultimele 6 luni, Bistrița va transmite experiența acumulată și va reprezenta un exemplu de bune practici pentru 3 orașe europene care doresc să adopte soluții similare : Kavala (Grecia), Monza (Italia) și Almeira (Spania), orașe care au provocări similare și aspiră la preluarea soluțiilor dezvoltate în Bistrița.

Municipiul Bistrița este susținut în cadrul acestui proiect de parteneri cu experiență în implementarea acțiunilor urbane transformatorii : Indeco Soft – furnizor de tehnologie, Urbasofia – Expertiză europeană în planificare urbană, Universitatea Babeș-Bolyai – Facultatea de Geografie – expertiză de climatologie urbană și schimbări climatice, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca – expertiză în soluții bazate pe natură pentru regenerare Urbană, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București – Expertiză pe regenerare urbană, arhitectură și design, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Robotică și senzori, asociația eCivis – Robotică și Asociația Tineri pentru Comunitate.

Valoarea finanțării nerambursabile a proiectului este 4,267,076.80 euro (pentru toți partenerii), din care bugetul Municipiului Bistrița este de 2,129,104.00 euro. Cofinanțarea aferentă municipalității este de 532,276.00 euro și este furnizată prin contribuții în natură (nu sunt cheltuite fonduri ale municipiului).

Este important de remarcat faptul că partenerii proiectului (companii, ONG și universități) vin cu o cofinanțare proprie suplimentară de 532,276.00, destinată activităților de cercetare în cadrul proiectului.

Detalii suplimentare despre proiectele selecționate în cadrul acestui apel pot fi obținute pe site-ul oficial al competiției: https://www.urban-initiative.eu/.../selected-projects-eui...

(PNL BN CMF: 21240015)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5