Despre brăileni și scrisul lor

Mihai Vintilă

Brăila a cunoscut de-a lungul existenței sale multe cenacluri. Unele au fost faimoase altele mai puțin. Toate au făcut ca acest univers al literaturii să fie clocotitor în orașul de la Dunăre și ele să fie adevărate creuzele de unde au țâșnit nume mari care apoi au confirmat. Cred că pe undeva aceasta este și rolul cenacului AlterEgo de pe lângă Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila. Trebuie să precizăm că biblioteca este cea care îi asigură suportul, susținerea pentru siteul propriu, spațiile de întrunire și iată că acum și apariția editorială. Coordonatorul cenaclului este profesorul Liviu Chifane, cel care pune mult suflet în pregătirea și buna desfășurare a procesului cenaclist.
Tot Liviu Chifane este alături de managerul bibliotecii Dragoș-Adrian Neagu vinovat de apariția acestei antologii care cuprinde materiale din perioada 2022-2023. Unele din aceste materiale au fost citite la cenaclu, putând fi regăsite în paginile site-ului alterego.bjbraila.ro iar alte nu.
Ordinea de publicare este cea alfabetică aleasă cred pentru a nu stârni discuții și mai ales pentru că include doar subiectivitatea propriului nume.
Cartea se deschide cu un cuvânt înainte semnat de Cristina și Liviu Chifane intitulat Noi orizonturi în literatura brăileană, care face o trece în revistă a fenomenului cenaclist și a autorilor incluși în ediția de față.
Volumul de față este, în egală măsură, o invitație la lectură și un apel la apropiere de fenomenul literar brăilean contemporan, atât cât a reușit cenaclul nostru că coalizeze prin activitatea sa de până acum, cu observația că energiile literare sunt inepuizabile și că există și alte forme de manifestare ale acestora, față de care cenaclul Alter Ego are toată deschiderea. Cei 25 de autori cuprinși în antologie oferă tot atâtea mostre de scriitură, pe care le aduc aproape de cititori ca forme de expresie care să le surprindă particularitățile creative. În fiecare capitol există o amprentă literară personală, chiar dacă nivelurile stilistice și de profunzime sunt diferite, de la manifestări incipiente ale creației, până la forme lirice și narative profunde, așezate, bine definite.- se afirmă în cuvântul înainte.
Împărțit în două secțiuni, poezie și proză, volumul este destul de consistent în cele 250 de pagini ale sale. Secțiunea de poezie cuprinde autorii: Neculai Băcanu, Dana Borcea, Silviu Dachin, Ana Maria Dan, Luminița Dascălu, Armanda Filipine, Iulian Mitof, Nicoleta Murgu, Ana Sofian și Veronica Teodoru. Secțiunea de proză îi are ca protagoniști pe: Virgil Andronescu, Camelia Cornelia Budan, Cristina Chifane, Liviu Chifane, Mihu Iancu, Anton Marțian, Vergil Matei, Ion Mărgeanu, Gabriela Petre, Valentin Popa, Liliana Toma, Adrian Victor Vank, Georgiana Vâju, Mihai Vintilă și Dragoș F. Voicu.
Așa cum pot observa cunoscătorii fenomentului literar brăilean enumerarea autorilor cuprinde atât nume cunoscute în arealul național și regional cât și autori care acum bat la porțile afirmării. Este acest cenaclu un amestec de vârste, de profesii, de abordări literare care nu face decât să îi crească atractivitatea. Acest lucru se reflectă și în antologie unde trecem prin mai multe curente, stiluri și viziuni literare. Este un lucru foarte bun pentru cititor pentru că poate descoperi atât complexitatea vieții literare brăilene, surprinse în această antologie, cât și faptul că literatura este pentru aceștia o parte importantă a vieții.
Cei două zeci și cinci de autori incluși în antologie sunt doar o parte a fenomenului literar local dar ei sunt de departe, grupul cel mai mare și cel mai închegat al fenomenului, mulțumită cenaclului Alter Ego.
Antologia Cenaclului Literar Alter Ego Brăila este o carte care trebuia să apară. Ea este asemenea unei borne care marchează locul și timpul. Va putea fi folosită apoi în istoriile literare. Important este că apariția sa face cinste atât bibliotecii cât și cenaclului dar mai ales autorilor care astfel se cunosc mai bine, se promovează mai bine și de ce nu, ajung la cititori mai ușor.
...

Antologia Cenaclului Literar Alter Ego Brăila, Brăila, editura Proilavia, 2023, 250 pagini.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5