”The evidence is clear: invest in prevention”

26 IUNIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ȘI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI

Comunicat de presă

  Sărbătorită în fiecare an pe 26 iunie, Oficiul ONU pentru Droguri și Crimă (UNODC) folosește această zi comemorativă pentru a evidenția pericolele consumului și traficului de droguri și oferă materiale educaționale în întreaga lume pentru a ajuta la răspândirea mesajului despre situația extremă, prejudiciul cultural și economic pe care comerțul cu droguri îl provoacă încă, pe tot globul, la o sută de ani după ce apelul împotriva drogurilor a fost lansat inițial la Shanghai, la începutul secolului al XX-lea. Prin rezoluția 42/112 din 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a Natiunilor Unite a hotărât să fie celebrată ziua de 26 iunie ca Zi internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri, ca o expresie a hotărârii sale de a consolida acțiunea și cooperarea pentru atingerea obiectivului unei societăți internaționale fără abuz de droguri.

 Aceasta manifestare globală, realizată anual, își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la problema majoră pe care o reprezintă drogurile și traficul de droguri pentru societate.

Așa cum rezultă din Tema anului 2024- ”Dovada este clară-investiți în prevenire”,  arătăm faptul că o concentrare sporită asupra domeniului prevenirii traficului și consumului ilicit de droguri este un obiectiv clar, coerent și de durată al Agenției Naționale Antidrog, care, în calitate de coordinator al politicilor publice în domeniul drogurilor, așa cum rezultă și din Strategia Națională în Domeniul Drogurilor 2022-2026, se concentreaza pe activități de prevenire în școală, familie, comunitate, prin implicarea tuturor resurselor atât din domeniul public, cât și domeniul privat prin cooptarea O.N.G. care activează în domeniu.

Din datele publicate în World Drug Report 2023( https://www.unodc.org/res/WDR-2023/WDR23_Exsum_fin_SP.pdf ) rezultă că decesele asociate consumului de droguri depășesc 500000 de oameni, ceea ce arată, mai mult ca niciodată că se impune o creștere a eforturilor de prevenire la nivel international sub egida unui concept medical cunoscut din cele mai vechi timpuri: ”Este mai bine să previi, decât să tratezi!”

Reiterăm, în acest context, eforturile internaționale și naționale în atingerea acestui deziderat, de a combate acest flagel, care afectează în egală măsură atât sistemul medical, cât și în ansamblu său sistemul social prin elementele conexe privind criminalitatea asociată traficului și consumului ilicit de droguri, dar și lipsa unei perspective sociale a persoanelor care devin victimele acestui fenomen.

Așadar, la acest moment, facem o scurtă trecere în revistă a proiectelor și programelor derulate de Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud.

Odată cu începerea noului an școlar, din dorința de a promova un mesaj pozitiv, fundamentat pe implicare, dezvoltarea de abilități, consolidarea factorilor de protecție împotriva consumului de droguri în rândul elevilor ți oferirea de alternative de viață sănătoasă la consumul de droguri, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud și-a prezentat disponibilitatea de a participa, prin specialiștii săi, la întâlniri și activități cu elevii, profesorii și părinții, în domeniul prevenirii consumului de droguri.

Totodată, prin specialiștii CPECA Bistrița-Năsăud din domeniul asistenței integrate în adicții, au fost oferite servicii de informare, evaluare și consiliere psihologică și socială pentru elevi și părinți, în regim de confidențialitate și gratuitate.

În anul școlar 2023-2024, Agenția Națională Antidrog prin C.P.E.C.A. Bistrița-Năsăud, a continuat implementarea proiectelor și campaniilor naționale de prevenire a consumului de droguri în baza Protocolului de colaborare încheiat între aceasta și Ministerul Educației (nr. 12732/02.07.2021; nr 4121454/13.07.2021), cu o durată de 4 ani, proiecte ce pot fi implementate atât de către specialiștii CPECA Bistrița-Năsăud cât și de cadrele didactice formate.

În baza tuturor documentelor programatice adoptate, proiectele/campaniile și programele naționale de prevenire a consumului de tutun, alcool și droguri adresate elevilor, cadrelor didactice și părinților, în anul școlar 2023/2024, derulate în unitățile de învățământ au fost:

  1. Proiectul național ”Necenzurat”este un proiect de prevenire a consumului de droguri pentru elevii cu vârste între 12 şi 14 ani, fiind bazat pe formarea de abilităţi de viaţă şi pe modelul influenţei sociale. Noile tehnici de prevenire au ca scop formarea de abilităţi sociale care, odată învăţate şi exersate, ajută la creşterea rezistenţei la presiunea grupului de egali la îndemnul de a consuma droguri.
  • Proiectul a avut o componentă de formare a cadrelor didactice și/sau a consilierilor școlari interesați, prin intermediul specialiştilor CPECA, în vederea implementării proiectului, în școală, în anul şcolar 2023-2024.
  1. Proiectul național,,Abilități pentru acțiune” adresat elevilor de clasa a-IX-a, are o abordare complexă pentru prevenirea consumului de droguri, favorizând factorii de protecție ai elevilor prin: dezvoltarea unei conexiuni puternice cu școala, implicarea părinților în viața copiilor și dobândirea cunoștințelor și abilităților necesare în luarea unor decizii sănătoase când sunt presați să consume droguri.
  2. Campania națională ”Familia –partener în lupta împotriva drogurilor”, presupune informarea, educarea și conștientizarea părinților cu privire la efectele și consecințele consumului de droguri.
  3. Proiectul național „Eu şi copilul meu” adresat părinților copiilor din ciclul gimnazial (clasele V-VIII), are ca obiectiv creșterea influenței factorilor de protecție față de consumul de droguri în rândul părinților (dobândirea unor abilități de comunicare, de gestionare a emoțiilor și a conflictelor, de monitorizare a copiilor etc.) prin participarea acestora la activități de tip „Şcoala părinţilor” în anul şcolar 2023-2024.
  • Proiectul a avut o componentă de formare a cadrelor didactice și sau a consilierilor școlari interesați, prin intermediul specialiştilor CPECA, în vederea implementării proiectului, în școală, în anul şcolar 2023-2024.
  1. Proiectul național ”Safe Space„ are ca obiectiv facilitarea accesului minorilor aflați în debutul consumului de droguri la măsuri  de intervenție timpurie, în vederea evitării transformării consumului experimental/ocazional de droguri în consum regulat.
  2. Campania națională ”Consumul de droguri ne privește pe toți„ adresată elevilor din clasa a VII-a și a IX-a, implică activități în vederea dezvoltării abilităților psihosociale și a cunoștințelor corecte despre riscurile fizice, mentale și legale asociate consumului de droguri.
  3. Implementarea temei ”Prevenirea și reducerea faptelor de violență, respectiv a consumului de droguri, alcool și tutun” în cadrul Programului naționale ”Școala Altfel!”

 

Activitățile de prevenire aferente anului școlar 2023/2024 derulate pe cele trei paliere importante de prevenire în școală, familie, comunitate pot fi sintetizate, pe scurt,  în următoarele cifre:

În perioada septembrie 2023 – mai 2024, personalul CPECA Bistrița-Năsăud a derulat un număr  de 413  activități în mediul școlar, având un număr de 7850 elevi și 504 cadre didactice beneficiari direcți.

În familie au fost desfășurate un număr de 27 de activități cu peste 1000 părinți beneficiari direcți.

În comunitate personalul CPECA a desfășurat un număr de 16 activități cu 4600 beneficiari direcți.

În perioada de referință au fost organizate și derulate 3 cursuri de formare în cadrul proiectelor ”Necenzurat” și ”Eu si Copilul Meu”, având 33 beneficiari cadre didactice.

De asemenea au fost organizate 20 sesiuni de instruire cu 150 militari M.Ap.N. și 270 militari  M.A.I. si o informare cu 12 polițiști , precum și 13 sesiuni de instruire cu 332 cadre didactice.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5