,,Conexiuni” Bistrița, la vedere în Paris

Asociația ,,Rencontres Européennes-Europoésie” a fost invitată să participe la Ziua Europei sărbătorită de Primăria Arondismentului 11 din Paris. Într-o organizare remarcabilă, programul inclus, odată cu instalarea de standuri în piață, mai multe activități în foarte frumoasa Sala de Festival a Primărie. Asociația „CliMates” a oferit un atelier participativ și interactive, invitând la descoperirea impactului concret al deciziilor luate de Uniunea Europeană în viața de zi cu zi, concentrându-se pe temele mediului și drepturile femeilor.

Asociația „Agir Ensemble Contre la Peine de Mort” a organizat expoziția intitulată ,,Portrete istorice europene”, prezentând o cronologie a abolirii pedepsei cu moartea și expunând principalele date ale aboliționismul în Europa. Diferitele generații au fost reprezentate de asociațiile „Les Jeunes Europeni” și „Consiliul Seniorilor”.

Standul asociației ,,Rencontres Européennes-Europoésie” a evidențiat realizarea de antologii, „adulti” și „tineri”, pe baza poeziei participanților la concursul internațional anual de poezie, povestiri și nuvele, în beneficiul UNICEF. Activitățile asociației au fost coordonate de Secretarul asociației Michèle Lux, regizorii Philippe Barbier, Artur de Oliveira și Jean-Paul Villerme, precum și poeta și pictorița Florence Conte-Taillasson. Europa a fost reprezentată pe baza poeziilor și lucrărilor, dintre care unele bilingve, de mai mulți poeți europeni contemporani: Nadine Beauclercq, Marc Honnay și Iocasta Huppen din Belgia, Alexandra Ivoylova din Bulgaria, Mélanie Lafonteyn din Spania, Mata Papaioannou și Mélita Toka-Karachaliou din Grecia, profesorul Giovanni Teresi din Italia, Alice Machado și Zlatka Timenova din Portugalia și Mesut Senol din Turcia.

România este o țară deschisă poeziei, cu marele ei poet, din secolul al XIX-lea, drept far, Mihai Eminescu, contemporan cu Victor Hugo. Autorii vremii noastre, în principal din orașul Bistrița din Transilvania, au fost reprezentați de creațiile poetice expuse și aparținând: Florin Avram, Lucreția Bucur, Elena Cîmpan, Victoria Fătu-Nalațiu, Menuț Maximinian, Alexandru-Cristian Milos, Gheorghe Mizgan, Simona Modreanu, Corina Petrescu, Maria Pop-Ujica, Ioan Prigoreanu, Anca Sîrghie, Ecaterina Stănculeanu, Ana Zegrean și prof. dr. Dorel Cosma (membru al Uniunii Scriitorilor din România și președinte al Uniunii Mondiale de Folclor) cu colecția bilingvă „Les Rives du Silence – Malul Tacerii”.

Într-o fotografie emblematic a manifestării, Joël Conte-Taillasson  este fotografiat cu volumul ,,Caruselul dilemelor” de Gheorghe Mizgan, unul dintre cei mai inspirați poeți bistrițeni ai momentului.

Președintele Asociației ,,Rencontres Européennes-Europoésie”, Joël Conte-Taillasson, i-a urat bun venit primarului și a dat explicații vizitatorilor privind exponatele-cărți, lucrări de grafică, pictură pentru care s-a manifestat interes. Manifestarea s-a încheiat cu  un concert jazz, susținut de grupul ,,Conservatory Big Band”.

Text adaptat de Victor Știr după un comunicat al lui Joël Conte-Taillasson

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5