În 2012,

Bistriţa-Năsăud va primi cu circa 30% mai puţin din sumele defalcate din TVA

Previziuni bugetare mai puţin optimiste pentru 2012. Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean a adus veşti proaste pentru ce va fi anul viitor.

Trezorierul şef Ioan Pintea a anunţat, în plenul Consiliului Judeţean, că judeţul Bistriţa-Năsăud va primi, în 2012, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Finanţelor Publice, doar 29.782.000 lei drept sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Comparativ, în acest an, judeţul nostru a primit circa 40 milioane lei. “Când va ajunge în Parlament (n.n. – Legea bugetului pentru 2012), va trebui să se intervină pentru o cerere de suplimentare. Şi aşa primăriile o duc foarte greu, cu o reducere de aproximativ 30% a sumelor nu ştiu cum va fi”, a explicat ec. Ioan Pintea. Acesta a menţionat că, potrivit legislaţiei în vigoare, 80% din sumă va fi repartizată unităţilor administrativ-teritoriale de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice pe baza unei formule matematice (suprafaţă, populaţie, grad de realizare a veniturilor etc.), iar cota de 20% va fi repartizată de Consiliul Judeţean.

Nici în ceea ce priveşte cotele din impozitul pe venit situaţia nu este mai roz. Numai în ceea ce priveşte cotele care ar reveni Consiliului Judeţean se observă o diferenţă “negativă” de 5 milioane lei, între ce s-a alocat în 2011 şi ce se prevede pentru 2012.

Declaraţiile au fost făcute în contextul dezbaterilor pe proiectul de hotârâre privind repartizararea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sumele defalcate din TVA şi a celor din impozitul pe venit –previziuni 2012-2015 şi a proiectului bugetului propriu - previziuni 2012-2015.

Pentru a nu mai stârni Opoziţia, preşedintele CJ BN, Liviu Rusu, a propus ca repartizarea sumelor să se facă în mod egal pentru toate cele 62 de primării de oraşe şi comune din Bistriţa-Năsăud. Asta acum, pentru că la adoptarea bugetului, socoteala din vară nu se mai potriveşte cu cea de la iarnă. Nu de alta, dar “iarna nu-i ca vara”.

Proiectul a fost adoptat cu voturile consilierilor PDL şi a celor doi ex-“liberali”, reprezentanţii PSD şi PNL anunţând că nu pot fi părtaşi la dezastrul judeţului.

Daniel Suciu (PSD): Reducerea bugetului cu 30% e un dezastru

Liderul grupului consilierilor PSD din Consiliul Judeţean, Daniel Suciu, a precizat, în plenul forului, că suma alocată judeţului Bistriţa-Năsăud este derizorie, iar foarte multe primării sunt în dificultate. În acest context, Suciu i-a cerut preşedintelui Liviu Rusu, în numele primarilor social-democraţi şi a comunităţilor conduse de aceştia, să intervină la Bucureşti pentru suplimentarea fondurilor ce vor fi alocate în 2012. “Cred că ne va aştepta un an 2012 foarte greu, în ciuda optimismului. (...)Acum aţi împărţit sumele egal pe primării, dar nicioodată nu au rămas aşa”, a declarat Daniel Suciu.

Dorin Popescu (PNL): Totul este o poleială de doi lei

Consilierul liberal Dorin Popescu a ţinut să critice, în contextul reducerilor de alocări bugetare, afirmaţiile reprezentanţilor Guvernului. El a menţionat că, în timp ce Puterea are un “mod triumfalist” de a ne anunţa că “economia duduie”, că România are”creştere economică”, “totul e roz” şi alte cele, fondurile scad, fapt ce denotă că “totul este o poleială de doi lei”.

“Nu putem vota această previziune bugetară, pentru că am fi părtaşi la dezastrul judeţului. Aceste sume se regăsesc şi într-un an electoral. Veţi da banii, ca şi până acum, ţinând cont de interese”, a concluzionat liberalul bistriţean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5