Tânăra actriță Oana Valentina Beudean, originară din Șieu Odorhei, locul I la Olimpiada Națională de Arta Actorului de la Târgu Jiu

De la Oana Valentina Beudean am multe amintiri frumoase, dar și multe bilete de tren, surse de inspirație pentru colegii ei de la creație literară.  În timpul gimnaziului, a  făcut naveta cu trenul, câțiva ani buni,  de acasă, de la  Șieu Coasta sau de la Școala Gimnazială Șieu Odorhei la Bistrița, uneori și de trei-patru ori pe săptămână. Venea la Palatul Copiilor Bistrița la atelierele de creație literară, jurnalism, poezia credinței, pe care le îndrumam, precum și la cercul de teatru, fiind membră în trupa „Helios”, coordonată la Palat de colega mea, profesoara Antonia Orban-Sima. Entuziastă, dăruită, implicată. Visul ei era să ajungă actriță. Visul ei este, în continuare,  pe rol, dar cu semne frumoase de împlinire.

După gimnaziu, s-a înscris la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, din Cluj-Napoca, a trecut probele actoricești cu brio, continuându-și pregătirea artistică cu seriozitate. În timpul pandemiei, m-a invitat la primul ei spectacol online. Ținem legătura frecvent. Ne consultăm pe diverse teme literare. E implicată în concursuri lirice, dar mai ales în cele legate de interpretare.

Anul trecut, fiind în clasa a XI-a, mi-a împărtășit bucuria de a fi obținut Premiul I la  Concursul Internațional Orpheus, ediția 26-28 mai 2023, de la Târgu Jiu. Mi s-a părut minunat. Am cerut detalii. La Târgu Jiu a interpretat fabula „Oglinda și Tabloul”, de Eliezer Steinbarg, poezia de dragoste „Delir” de Ana Blandiana, „Melancolie” de Lucian Blaga, „Actorul” de  Adrian Păunescu  și a susținut un monolog al personajului  „Dorra” din „Femeia ca un câmp de luptă”, de  Matei Vișniec.

„În timpul reprezentațiilor n-am avut emoții, dar, când am urmat eu, mi-a crescut pulsul, bătăile inimii au fost foarte rapide, simțeam că-mi iese inima din piept, emoțiile au apărut în timpul premierei, când, la final, doamna director al Liceului Constantin Brăiloiu din Târgu Jiu a spus că o elevă a Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia din Cluj-Napoca a obținut 98 de puncte, premiul I, dezvăluind numele meu, am fost foarte fericită și am avut o experiență de neuitat!” – îmi mărturisea Valentina.

Anul acesta a convins din nou la Olimpiada Națională de Arta Actorului de la Târgu Jiu, derulată pe final de aprilie, început de mai a. c., obținând Premiul I, diplomă, bănuți munciți, trofee în memoria marelui sculptor din Târgu Jiu, Constantin Brâncuși, și dreptul de a se înscrie la o Facultate de Teatru și Film fără a mai suține examen. Înspre performanță, a fost coordonată, pas cu pas, de profesoara Laura Corpodean Dumitrescu, căreia îi mulțumește pentru toată răbdarea dovedită pe parcursul celor patru ani de liceu.

„A fost o muncă care pentru mine a însemnat foarte mult, printre repetițiile zilnice și oboseala acumulată, m-am regăsit în monologul personajului «O femeie la fân» din «Interviu» de Ecaterina Oproiu, Dumnezeu să o odihnească în pace. M-a făcut să fiu naturală și plină de energie, un omagiu oferit chiar la câteva zile după ce autoarea a decedat. M-am bucurat enorm că am pășit pe această cărare pe care Dumnezeu mi-a arătat-o și că am putut să ajung la un nivel la care poate doar visam altă dată! Când s-a zis pe scenă: «Se numește Oana …», am izbucnit în plâns și știam că această înțelepciune am primit-o în dar, deși am trecut prin momente mai dificile ale vieții. Am fost foarte emoționată și nu mi-a venit să cred.” – ne-a spus zilele astea Oana Valentina.

Noi credem în  vocația și elanul ei, în entuziasmul și dăruirea pentru un țel. Susținută de familie în exercițiu de a-și dobândi libertatea, pregătită cu seriozitate de profesorii clujeni, Oana Valentina Beudean e un model în urmarea unui vis. Pe lângă talent, exerciții de memorizare și interpretare, e nevoie, pentru a obține performanțe, și de mult stoicism, care o caracterizează din plin. Îi dorim o carieră actoricească strălucită, o vom urmări cu interes și o așteptăm din nou la Palatul Copiilor Bistrița, de această dată, ca specialist în domeniul expresivității!

Ionela-Silvia Nușfelean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5