Bistriţa Bârgăului, singura comună din judeţ care va amenaja o platformă pentru gunoiul de grajd

Primăria Bistriţa Bârgăului este singura administraţie locală din judeţ care are în implementare un proiect privind controlul integrat al poluării cu nutrienţi. În fapt, la Bistriţa Bârgăului va fi amenajată o platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd, dar vor fi achizionate şi o serie de utilaje necesare transportului şi gospodăririi gunoiului de grajd.

         Valoarea proiectului este de 1.495 milioane lei, din care cofinanţarea Primăriei Bistriţa Bârgăului este de doar 74,751 lei, finanţarea fiind făcută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în urma unui împrumut la Banca Mondială.

         Potrivit primarului Vasile Laba, contractul pentru achiziţia utilajelor a fost deja încheiat. Este vorba despre un încărcător frontal, un tractor, o cisternă vidanjă, două remorci şi o maşină de împrăştiat gunoiul. Valoarea acestor achiziţii este de aproximativ 530.000 lei.

         Celelalte fonduri vor fi folosite pentru amenajarea platformei comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd. Probabil că şi această parte din proiect ar fi fost finalizată dacă nu apăreau încurcături birocratice. Într-o primă etapă, Primăria Bistriţa Bârgăului a vrut să localizeze această platformă pe o păşune comunală care se afla însă pe teritoriul cadastral de la Tiha Bârgăului. Fostul primar de la Tiha nu a acordat avizul de construcţie, iar proiectul a fost blocat. Între timp, autorităţile din Bistriţa Bârgăului au găsit o altă locaţie şi au început procedurile de obţinere a autorizaţiilor de mediu, de la Direcţia de Sănătate Publică ect.

         „Această platformă va fi amenajată pe Blidireasa, înspre Cuşma, în vecinătate cu comuna Livezile. Distanţa faţă de ultima gospodărie este de peste 2 km şi este şi departe de un izvor de apă, aşa cum se cere prin proiect. Va trebui să finalizăm această lucrare şi întregul proiect până în 31 ianuarie 2017”, ne-a precizat primarul Vasile Laba, singurul care a avut iniţiativa de a se preocupa şi de protecţia apelor subterane împotriva poluării.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5