Prefectul Ovidiu Frenţ: Veste bună pentru fermele mici și tinerii fermieri, pe tema amenajării platformelor pentru gunoi de grajd!

Problemele fermierilor bistriţeni şi nu numai, care derulează proiecte cu finanţare europeană în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, au ajuns pe masa Guvernului. Directorul executiv Petrică Popşor de la Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a solicitat sprijinul prefectului, în numele a câteva sute de fermieri bistriţeni, care riscă să piardă finanţarea pentru că nu îşi pot onora obligaţiile contractuale, şi anume amenajarea unor platorme pentru dejecţiile animalelor. Este vorba despre beneficiarii finanţărilor europene, pe Submăsurile 6.1, 6.3, dar şi 4.1, care au proiecte în domeniul zootehnic şi care ar construi aceste platforme, numai că, neavând rezolvată problema de carte funciară nu pot obţine autorizaţia de construire conform Legii  50/1991 privin autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Tocmai această derogare, au cerut fermierii, de la obţinerea autorizaţiei...

„În urma sesizărilor făcute în ședința Colegiului Prefectural din 25 iulie, prefectul județului, Ovidiu Victor Frenţ, a adresat o solicitare de rezolvare rapidă a acestei situații secretarului de stat din Ministerul Agriculturi, Claudiu Sorin Roșu Mareș. Așa cum a promis, acesta a făcut publice clarificările cu privire la plățile către fermieri condiționate de amenajările pentru gestionarea gunoiului de grajd”, se arată în informarea Prefecturii.

Astfel, Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale vine în sprijinul solicitanţilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) cu precizări referitoare la amenajările pentru depozitarea gunoiului de grajd în exploatațiile agricole.

“Din analizele realizate în urma sesiunilor anterioare, am identificat o serie de aspecte cu privire la amenajările pentru gestionarea gunoiului de grajd, pe care am considerat că trebuie să le detaliem. Astfel, pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, precum și 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt acceptate şi amenajările de tip compost cu pat de paie sau întăritură de pământ, precum şi grămezile de compost cu folii de plastic, acestea încadrându-se ca platforme de gestionare a gunoiului de grajd în sistem individual. De asemenea, se face precizarea că fermierii care deţin platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd, amenajate după modele tehnice agreate, nu au obligaţia de a încheia un contract cu o platformă comunală pentru gestionarea gunoiului de grajd”, explică autorităţile.

Conform legislaţiei în vigoare, platformele individuale trebuie să aibă o bază impermeabilă, să fie prevăzute cu pereţi de sprijin şi sistem de colectare pentru evitarea oricărui risc de poluare a apelor cu nitrați din surse agricole.

De asemenea, amenajarea trebuie să aibă o capacitate suficientă de stocare, dimensionată în raport cu efectivele de animale din fermă, care să asigure depozitarea gunoiului de grajd pentru o perioadă mai mare cu o lună decât intervalul de interdicţie pentru aplicarea pe terenul agricol a îngrăşămintelor organice.

În acest sens, AFIR reamintește faptul că depozitarea gunoiului de grajd provenit din exploataţiile agricole se face în sistem individual și/sau comunal, conform prevederilor Codului de bune practici agricole privind protecţia apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole. Astfel, fermele zootehnice mici şi medii pot folosi, ca sistem individual pentru depozitarea gunoiului de grajd, modelele tehnice prezentate în Ghidul depozitării gunoiului de grajd în ferme individuale, elaborat de Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Menţionăm că actele normative specifice (Codul de bune practici agricole privind protecţia apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole, aprobat prin Ordinul MMGA/MAPAM nr.1182/1270/2015 şi Ghidul depozitării gunoiului de grajd în ferme individuale, elaborat de Ministerul Apelor şi Pădurilor) se regăsesc ca anexe la Ghidul solicitantului aferent fiecărei submăsuri, pe pagina de internet a Agenţiei (www.afir.info).

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5