Au apărut două titluri noi în Presa culturală românească: "LiteraTa" şi "Zaman"

Elena M. Cîmpan

Există voci care anunţă un moment de cumpănă pentru ziare şi reviste, din cauza nesusţinerii lor financiare, a concurenţei cu ediţiile on-line, cu televizorul, a diminuării interesului pentru lectură, mai ales pentru cea de articole. Cu toate acestea, lucrurile nu stau chiar aşa. În opoziţie cu industria de carte, care marşează instituţional sau particular, prin edituri de tradiţie sau mai noi, şi care se bucură de o creştere însemnată, numeric dar şi valoric, foile nu se prea pot lăuda cu răsfăţ. Trăiesc în continuare ziare şi reviste cu care ne-am obişnuit, la nivel naţional şi judeţean, iar alte multe oferte intervin doar în plan on-line. Dar, cu cât asperităţile sunt mai mari, cu atât inspiraţia, devotamentul, din texte de jurnal, cotidian, lunar, trimestrial, sunt cu bine duse până la capăt, având menirea de-a înfrumuseţa/ îmbogăţi lumea de celuloză. De aceea, apariţia unor noi titluri nu este decât în măsură să ne bucure şi să ne dea speranţă într-o diversitate pe care o aşteptăm şi cu care suntem de acord.

Astfel, "LiteraTa" este revista de cultură a elevilor bucureşteni din Alianţa Colegiilor Centenare, apărută cu nr. 1, mai 2013. Ea este rezultatul unui proiect, coordonat de către profesorii Dumitriţa Stoica, Dragoş Silviu Păduraru, Angela Turculeţ, Brânduşa Dragomir, Codruţa Matei, Adrian Costache, cărora li s-au alăturat membrii cenaclului "LiteraTa", elevi din Colegiile centenare bucureştene, dar şi invitaţii lor din Braşov, Focşani, Craiova, Iaşi. Revista conţine un interesant interviu cu Dan Puric ( semnează Iuliu Zorzoliu), eseu despre "Paradoxul comunicării...", de Alexandra Brenda Istrate, teatru - "Măturăreasa", de Andreea Ciocîrlan, proză - "Sucitul", de Luana Săvulescu, o anchetă cu titlul "La ce bun literatura?" şi multă poezie bună, scrisă de Amalia Cernat, Ioana Ivan, Nichita Milodin, Diana Ştefănescu ş.a. Din Bistriţa, este prezentă în acest număr eleva Andreea Ferencz, clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu": "Ca să fii obosit/ Nu e nevoie decât/ Să decupezi nişte cearcăne/ Dintr-un ziar/ Şi să le lipeşti/ Sub ochi./ În timp ce dormi/ Te privesc/ Rândurile." Editorialul semnat de către Adrian Costache vorbeşte despre naşterea acestei reviste dintr-o idee, aşa cum în povestirea "Insula", de Julio Cortazar, un tată avea un fiu născut dintr-o idee şi lui nu i se putea întâmpla nimic rău pentru că, la rândul lui, cel care i-a dat viaţă era tot rodul unei idei. Poate fi aceasta o parabolă a creaţiei, a literaturii, a educaţiei şi, de ce nu?, a cititorului.

"Zaman" este un ziar turcesc internaţional, cu ediţie şi în limba română, ajunsă la nr. 8/ 15- 30 iunie 2013. Redactor-şef este scriitoarea Cleopatra Lorinţiu, care imprimă publicaţiei stilul ei, clar, direct, şi promovează valori ale culturii româneşti şi turceşti, într-un frumos dialog al relaţiilor internaţionale. Din recenta apariţie, se remarcă articolul de fond, "Vara gândurilor noastre", o radiografie a specificului naţional din zilele noastre: "Obişnuiţi să avem o natură generoasă, noi, românii, de multe ori am fost indiferenţi la starea ei. Obişnuiţi să avem minţi şi talente strălucite, nu ne-am prea gândit că ele pot pleca, uneori de tot, iremediabil." Articole precum "Olimpiadele internaţionale de limba turcă", "Marginalii la expoziţia "Desene", a graficianului Vasile Olac, artist ce a ilustrat sute de cărţi ("în desen nimeni nu se poate ascunde"), "O revistă cât o lume - Cafeneaua literară", editată de poetul Virgil Diaconu, cronici, poeme, aniversări, îmbogăţesc "Zaman"-ul, care înseamnă în traducere "Timpul". De asemenea, texte în care criticul de film, Ileana Dănălache, propune o întoarcere la marile modele ale artei cinematografice - Jean Georgescu şi Toma Caragiu - sau în care este amintită sărbătorirea lui Eminescu la Istambul, de Institutul Cultural "Dimitrie Cantemir" pentru familii mixte turco-române, oglindesc şi exprimă posibilităţi de afirmare fără graniţe.

Acoperind domenii diferite, intersectându-se în sfere înalte, "LiteraTa" Şi "Zaman" sunt demne de-a fi menţionate, semnalate şi citite, mai ales pentru mentorii lor de suflet, personalităţi ale culturii române de azi: Adrian Costache şi Cleopatra Lorinţiu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5