„Toleranţa este armonia în diferenţe”

Declaraţia Principiilor Toleranţei - adoptată de UNESCO în 1995 - defineşte toleranţa ca fiind „respectul, acceptarea şi aprecierea bogăţiei şi diversităţii culturilor, felurilor de expresie şi manierelor de exprimare a calităţii de fiinţă umană. Toleranţa este încurajată prin cunoaştere, deschiderea spiritului si a comunicării, prin libertatea gândirii, a conştiinţei şi a credinţei. Toleranţa este armonia în diferenţe”.

Toleranţa este o virtute şi semnifică acceptarea faptului că fiinţele umane - care se caracterizează natural prin diversitatea aspectelor fizice, psihice şi spirituale, prin situaţia lor socială, prin felul de exprimare şi comunicare, prin comportamentele şi valorile lor - au dreptul de a trăi în pace şi de a fi „cele care sunt”. Mai multă toleranţă şi modelarea atitudinilor faţă de cei diferiţi, în sensul unei deschideri reciproce şi al solidarităţii, se poate obţine prin educaţie formală (la şcoală) sau prin mijloacele educaţiei nonformale, prin dialog şi dezbateri libere, prin activităţi cultural-artistice realizate „împreună”.

În acest sens s-a desfăşurat şi spectacolul “Diferiţi, dar împreună”, organizat în toiul Săptămânii Europene a Solidarităţii şi Toleranţei, pe scena Cercului Militar din Bistriţa. Aici au urcat pe aceeaşi scenă tineri bistriţeni „obişnuiţi” sau mai „speciali” – români, germani, maghiari, romi şi tineri cu dizabilităţi. Tinerii cu sau fără dizabilităţi, au făcut acelaşi lucru – au cânta şi au dansat – într-un mod diferit, dar în acelaşi spirit: de deschidere spre intercunoaştere şi respectare a diferenţelor dintre oameni şi dintre culturi. A fost un nou prilej de a constata că suntem „toţi diferiţi, dar împreună egali”, că totul ţine de felul în care privim lucrurile şi că, cunoaşterea face posibilă propria noastră transformare, ne anulează prejudecăţile şi reacţiile - uneori inconştient intolerante sau chiar agresive.

Intercunoaşterea şi „armonia în diferenţe” rămân esenţa acestui spectacol şi a celorlalte activităţi de incluziune socială a tinerilor aparţinând unor categorii defavorizate, în cadrul proiectului „Tineri pe aceeaşi scenă” derulat de asociaţia Ascendent cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Bistriţa şi al „Gramatica GmbH”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5