„Slobozî-ne gazdă-n casă”, colindători din trei judeţe au vestit Naşterea Domnului la Mărişelu

Foto: blog Dumitru Cobzaru şi Adela Nagy

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă „Slobozî-ne gazdă-n casă”, organizată de Parohia Ortodoxă şi Primăria Mărişelu, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a început la Biserică unde Sfânta Liturghie a fost săvârşită de părintele Aurelian Poptean, alături de exarhul mănăstirilor din Mitropolia Clujului - arhimandrit Dumitru Cobzaru, stareţul Nicolae Moldovan şi ierodiacon Gavril de la Mănăstirea Nicula, pr. Dan Vâscu-director radio Renaşterea, pr. Simion Buta- Spermezeu. A urmat parada portului popular pe ritmuri de colinde de la şcoala din localitate până la Căminul Cultural.
Deschiderea oficială a festivalului a fost făcută de iniţiatorul acestuia, preotul Aurelian Poptean, primarul Horea Petruţ şi arhimandrit Dumitru Cobzaru care au mulţumit pentru prezenţă tuturor formaţiilor, urându-le în acelaşi timp credincioşilor sărbători cu pace şi bucurii.
Juriul festivalului, format din Vasile V. Filip – preşedinte, Menuţ Maximinian, Cornelia Ardelean şi Cristina Bălan a urmărit autenticitatea colindelor, interpretarea, prezenţa scenică şi costumul popular. În urma jurizării, Trofeul festivalului a fost câştigat de Grupul de colindători din Mărişel – Cluj, locul I – Ansamblul „Someşul” Beclean, locul II – Ruştior, locul III – Spermezeu (coordonator preot Simion Buta, alături de fiica lui, Simona Buta), iar premii speciale au obţinut „Obiceiul belciugarii” de la Ilva Mare şi grupurile de colindători din Frata, Albeşti, Achiud ( coordonator preot Vasile Moldovan şi preoteasa Veronica Moldovan), Feldru (coordonator preot Ioan Clapa), „Spice” (coordonator Anamaria Marti), dar şi din localitatea gazdă. Evenimentul a fost prezentat de Iulia Merca, iar colindătorii ai fost răsplătiţi cu colăcei de către Iosif Ciunterei.
Colindul străbun a fost cântat atât de artişti, cât şi de spectatorii ce au umplut sala Căminului Cultural, fiind una dintre cele mai frumoase manifestări ce se derulează în această perioadă în judeţul nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5