Şieuţul a primit trofeul festivalului de la Mărişelu

Sub genericul „Slobozî-ne gazdă-n casă”, Parohia Ortodoxă şi Primăria Mărişelu au organizat cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă coordonat de părintele Aurelian Poptean.
Evenimentul a debutat cu o paradă a costumelor, pe acorduri de colind, dar şi în sunet de bucium. În cuvântul de deschidere a festivalului, părintele protopop Alexandru Vidican a vorbit despre frumuseţea colindelor care ne fac contemporani cu îngerii, cu sfinţii şi cu Pruncul din ieslea Bethleemului.
Evenimentul a fost prezentat de îndrăgita interpretă Maria Golban Şomlea şi a adus în faţa spectatorilor, care au umplut sala Căminului Cultural, colindători din judeţ, dar şi din Cluj şi Mureş. Juriul, prezidat de protopop Alexandru Vidican, din care au făcut parte doctor în folclor Vasile V. Filip, artistele Cornelia Ardelean, Emilia Popdeac, Maria Golban Şomlea şi viceprimarul Iuliu Ignat, în urma punctării evoluţiei, având drept criteriu autenticitatea colindului, interpretarea, prezenţa scenică şi costumul popular, au hotărât ca Marele Premiu al ediţiei din acest an să meargă la ceata de colindători din Şieuţ, condusă de primarul Ioan Dedean şi părintele Ştefan Pralea. Premiul I la colinde a fost obţinut de grupul de colindători din Archiud, coordonat de prof. Lucia Pintican, premiul II de colindătorii din Mărişelu (coordonator preot Aurelian Poptean), premiul III de colindătorii din Ungheni, însoţiţi de părintele Ioan Manu. Premii speciale au obţinut colindătorii din Chintelnic (alături de părintele Grigore Linul) şi Teaca (alături de părintele Vasile Motogna). La categoria „Obiceiuri”, premiul I a fost primit de Ansamblul „Datina” din Mărişelu, cu obiceiul „Caprei” şi al Pluguşorului, iar premiul II de copiii din Spermezeu, coordonaţi de părintele Simion Buta, cu „Jocul Moşilor”.
În recital s-a aflat ceata de colindători din Mărişel, judeţul Cluj, cea care anul trecut a câştigat trofeul festivalului. Trebuie menţionat faptul că festivalul de la Mărişelu este singurul festival din judeţ cu premii în bani pentru cetele de colindători.

Comentarii

29/12/15 08:24
marioara

SUPERB.FELICITARI!TARA MERGE INAINTE!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5