Singurul festival de colinde cu premii din Mitropolia Clujului, binecuvântat de Mitropolitul Andrei. Cete de colindători din 7 judeţe, la Mărișelu

În a doua zi de Crăciun, ÎPS Părinte Andrei a luat parte la festivalul național de colinde, datini și obiceiuri de iarnă din Mărișelu. Intitulat „Slobozi-ne gazdă-n casă ”, concursul a ajuns la a patra ediție și s-a bucurat în acest an de participarea a 18 grupuri de colindători din țară. Sărbătoarea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți în biserica din localitate, la care răspunsul a fost dat de Corala "Andrei Mureşanu", coordonată de arhidiaconul Cornel Pop.
Festivalul a fost deschis de parada portului popular în care toate cele 18 grupuri participante, din cele 7 judeţe (Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Mureş, Maramureș, Olt și Suceava) și-au prezentat straiele naționale, dar şi colindele, pe traseul Şcoala Gimnazială - Căminul Cultural.
Sala de spectacol din Mărișelu a fost arhiplină, manifestarea fiind deschisă de primarul Toma Someşan. ÎPS Părinte Andrei a lăudat iniţiativa părintelui Aurelian Poptean, de a organiza cel mai mare festival cu premii din Mitropolia Clujului, dar şi pentru hărnicia acestuia şi devotamentul faţă de biserică, fiind ridicat la rangul de iconom. Au fost prezenţi la eveniment protopopul Alexandru Vidican, deputaţii Ioan Oltean şi Stelian Dolha, senatorul Cristian Florian, directorul Centrului Cultural Bistriţa-Dorel Cosma, directorul Spitalului Judeţean-Gelu Buta.
Juriul format din decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu-preşedinte, etnologii Vasile Filip şi Menuţ Maximinian, primarul Toma Someşan, artiştii Cornelia Ardelean, Petre Petruse şi Mărioara Sigheartău a hotărât ca Trofeul Festivalului să meargă la Mărişel-Cluj. La secţiunea colinde Premiul I a fost obţinut de Şieuţ ( în grup s-a aflat şi primarul Ioan Dedean), Premiul II deSpermezeu ( coordonatori preot Simion Buta şi prof. Alexandru Deneş), Premiul III Maieru ( însoţiţi de părintele Dan Cismaş). La secţiunea Obiceiuri Premiul I a fost obţinut de Mărişelu ( coordonator preot Aurelian Poptean), Premiul II "Coroniţa" din Solovăstru-Mureş, Premiul III Coşna-Suceava. Premiile speciale au fost primite de Telciu ( coordonator artista Domnica Dologa), Baia Sprie ( coordoantor artistul Andrei Bărbos) şi Bârla ( coordonator preot Teodor Vântu). În această zi însemnată pentru comunitate a fost sfinţită de către Mitropolitul Andrei şi casa parohială Mărişelu, una dintre cele mai frumoase de pe Valea Şieului.
Manifestarea va continua în a treia zi de Crăciun, însă de această dată în localitatea Măgurele. În biserica din sat va fi oficiată de la ora 10 Sfânta Liturghie, după care membrii Ansamblului Datini din Mărișelu vor prezenta obiceiul de Ignat.
Cea de-a patra ediție a festivalului național de colinde, datini și obiceiuri de iarna din parohia bistrițeană Mărișelu, se va încheia cu o seară culturală românească.
Alături de părintele Aurelian Poptean se află în acest demers Mitropolia Clujului, Protopopiatul Bistriţa, Centrul Cultural Municipal Bistriţa, Primăria Mărişelu. Pentru succesul acestei ediţii părintele Poptean merită toate felicitările.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5