Scrisori către Eva

Volumul „scrisori către Eva”, apărut la Editura Singur, sub semnătura lui Nicolae Nistor, este o prelungă declaraţie de dragoste, nu doar către o anumită iubită, dragostea fiind reliefată aici în toate aspectele ei, dându-ne seama de acest lucru încă de la mesajul „dedic această carte copiilor mei – Alexandra şi Laurenţiu Nicolae Nistor – dar şi soţiei Marinela Nistor.
O poezie a nuanţelor declaraţiilor de dragoste, unde predomină, bineînţeles, sentimentele pentru femeie, cea care poate fi iubită, mamă sau fiică, într-un continuu anotimp în care timpul pare că a încremenit: „Când să revin dacă ai să pleci/ Fugară pe neîmblânzitele poteci/ Ceasul adormit în calendar/ Amână ziua făgăduinţei spre altar”. Declaraţiile prelungi de dragoste sunt însoţite de acordurile muzicale care dau intensitate trăirilor „Plângând cu o vioară printre astre”.
Cartea vieţii este scrisă ca un testament spre neuitare, mereu spre revenire la lucrurile frumoase „Şi vom învăţa timpul să-l întoarcem înapoi/ Eu, un singuratic uitate de tine/ De îngerii noştri doi”. Mereu însoţit de viaţă şi de moarte, poetul ştie să-şi facă drum: „Cine nu are teamă de moarte în gând/ Nu ştie să trăiască în alte mistere/ Iar în nopţi liniştite te aşteaptă visând/ Bucuriile i se aşază pe frunte, sfere”. Dragostea este un sentiment la care eşti aşteptat mereu ca într-un continuu periplu la balurile unde nu este aşteptată invitaţia. Un punct aparte îl constituie şi dragostea curată declarată în faţa Celui de Sus „Suntem în vis/ Aproape de abis/ Şi jos şi sus/ Iubindu-l pe Iisus”, în ton cu sacralitatea cuvântului „În acest fel lumina din cuvânt/ Salvată fi-va pe acest pământ”. Cuvintele ard în poezia lui Nicolae Nistor precum sunetele ce se aud de la clapele pianului, sufletul pereche fiind declarat „Icoană sfântă”. Scrisori parfumate cu flori de cais, trăiri pe ritmuri de dor răzbat din versul lui Nicolae Nistor, ceea ce ne face „Să învăţăm să iertăm, să iubim/ Poate astfel nemuritori o să fim”.
Eva din versurile lui Nicolae Nistor nu este doar o Evă biblică, ci, mai mult, femeia care poartă pe braţe sufletul poetului, tânguindu-l, iubindu-l, adorându-l.
O carte din care răzbate dragostea sub diferite feţe, într-un prelung poem ce se întinde pe 150 de pagini.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5