Prof. dr. Maria Pop: Ce este hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este cea mai răspândită maladie a omenirii, afectând 20% din populația adultă. În România sunt înregistrați în jur de 2 milioane de hipertensivi. Hipertensiunea se manifestă prin creșterea permanentă sau accidentală a presiunii sângelui care pleacă din ventriculul stâng în artera aortă. Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt 130 – 80 mm coloană de Hg. Peste aceste valori se consideră hipertensiune. La vârsta de 40-50 de ani apare de obicei o hipertensiune oscilantă cu valori ridicate a presiunii sistolice (presiunea maximă) determinată de emoții sau eforturi mari. La vârsta de 55-60 ani se poate instala o hipertensiune permanentă cu valorile permanent ridicate datorită reducerii elasticității arterelor și instalarea aterosclerozei. În general hipertensiunea este asimptomatică. Există și cazuri când hipertensiunea este însoțită de: dureri de cap mai ales dimineața, zgomote în urechi și vârtej la ridicarea din pat, epistaxis, apariția unor puncte luminoase în câmpul vizual, senzație de amorțire a degetelor. Cauza principală a hipertensiunii o reprezintă creșterea rezistenței vasculare datorită vasoconstricției și obturării vaselor prin depunerea plăcilor de colesterol. S-a constatat că zgomotele pot produce creșterea tensiunii arteriale, palpitații și aritmii. Alte cauze pot fi ca: dereglări endocrine, probleme renale (feocromocitrom-tomoare renală), stări tensionate, impulsivitatea. Copiii supraponderali la maturitate pot deveni hipertensivi. O hipertensiune netratată poate constitui un factor de risc pentru: ateroscleroză coronariană, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, hemoragii retiniene, arterite, stenoza carotidelor, pareză. Pentru normalizarea tensiunii arteriale folosim plante hipotensive, diuretice, coleretic-colagoge și calmante pe o perioadă lungă de timp sau chiar toată viața. În cazul în care se administrează medicamente de sinteză pentru menținerea sub control a hipertensiunii arteriale, suplimentele alimentare din plante vor constitui tratamente complementare alături de tratamentul alopat în scopul eliminării sau diminuării toxinelor și reacțiilor adverse date de medicamentele de sinteză și menținerea eficienței acestora timp îndelungat fără să fim nevoiți să apelăm la medic pentru a ne crește doza folosită.

Suplimentele alimentare pe care vi le recomandăm sunt ceaiuri simple, tincturi sau extracte naturale totale din plante sub formă de capsule. Cea mai mare cantitate de substanțe active cu rol cardiovascular se găsește în capsule, dar este foarte bine să se folosească capsulele concomitent sau alternativ cu ceaiuri în care se adaugă tincturile. În componența acestor suplimente alimentare se găsesc plante medicinale hipotensive – care scad tensiunea arterială, plante diuretice - care elimină surplusul de apă din țesuturi ca factor indirect de scădere a tensiunii arteriale și plante coleretic-colagoge - care reglează fluxul biliar și plante calmante care reglează pe linie nervoasă tensiunea arterială.

Important este că în toate afecțiunile aparatului cardiovascular utilizarea tratamentelor cu suplimente alimentare din plante medicinale este de durată, uneori chiar toată viața. Trebuie să știm cum să le combinăm și nu luate la întâmplare.

 

Principalele plante medicinale pentru reglarea tensiunii arteriale sunt: Păducelul (Crataegus monogyna) sub formă de frunze, flori și fructe. Păducelul conține bioflavone cu rol de scădere a tensiunii arteriale, de stimulare a funcției miocardului și de tonifiere a pereților vasculari. Este și un vasodilatator coronarian eficient. Îmbunătățește circulația cerebrală. Este indicat în tulburări cardiace de menopauza. Se prepară sub formă de infuzie din 1 linguriță frunze cu flori sau 2 lingurițe fructe la o ceașcă apă. Se beau 2 ceaiuri pe zi. Tinctură de Păducel, 10-15 picături de 3 ori pe zi. Capsule cu extract natural total după prospect. Tratamentul cu Păducel poate dura până la 6 luni pe an.

            

Păducel                   Ceai Păducel              Tinctură Păducel

Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) sub formă de herba – pentru aspectul sedativ asupra sistemului nervos central și acțiunea sedativă cardiacă, hipotensoare în reglarea presiunii sângelui și ritmului cardiac. Încetinește ritmul contracțiilor cardiace. Nu se administrează la hipotensivi. Se prepară sub formă de infuzie din 1 linguriță plantă la 200ml apă, se beau 2 ceaiuri pe zi. Tinctura de Talpa-gâstei, 20-30 picături de 3 ori pe zi. Tratamentul durează 2 săptămâni. Se poate repeta de 3 ori pe an.

                    

Talpa-gâștei                     Ceai Talpa-gâștei

 

Valeriana (Valeriana officinalis) sub formă de rădăcini și rizomi. Are rol sedativ cardiac și acțiune sedativă asupra SNC datorită conținutului în valepotriați. Valeriana are rol hipotensiv, este antispastică prin caracterul inhibitor asupra țesuturilor bogat inervate și asupra sistemului muscular cardiac. Se folosește ceaiul  sub formă de infuzie din 1 lingură rizomi și rădăcini la 200 ml apă. Se adaugă 15-20 picături de tinctură de Valeriană. Se bea în cursul zilei. Decoct din aceeași cantitate, se fierbe 5 minute; se bea seara. Sub formă de extract natural în capsule după prospect. Valeriana se folosește în tratamente de scurtă durată, de 3-4 ori pe an.

 

Valeriana                           Ceai Valeriană            Tinctură Valeriană

 

Vâscul (Viscum album) sub formă de ramuri cu frunze, se recomandă în special celor cu tensiune arterială variabilă. Se prepară sub formă de macerat la rece din 2 lingurițe plantă la o ceașcă apă, timp de 8-10 ore. Se încălzește, se filtrează și se bea în cursul zilei. Tratamentul cu Vâsc durează o săptămână și se poate repeta de 3-4 ori pe an. Vâscul conține substante toxice (viscotoxină și acid viscic) care se eliberează prin încălzire și au acțiune antitumorală.

         

Vâscul                                   Ceai Vâsc

Anghinare (Cynara scolymus) sub formă de frunze – pentru  menținerea tensiunii în limite normale și pentru eliminarea colesterolului; infuzie din 1 lingură frunze la o cană cu apă, se împarte în 3 reprize înaintea meselor principale.

                               

Anghinare            Ceai Anghinare           Tinctură Anghinare

Saschiu (Vinca minor) sub formă de herba – pentru hipertensiune și ateroscleroză coronariană; infuzie din herba, 1 linguriță plantă la 200 ml apă, se beau 2 ceaiuri pe zi, timp de 6 săptămâni. După o pauză cura se poate repeta.

  

 Saschiu                          Ceai Saschiu

Mesteacăn (Betula verrucosa) sub formă de frunze – cu acțiune hipotensivă prin rolul diuretic, coleretic și de curățire a vaselor de sânge de colesterol; infuzie din 1 linguriță frunze la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi, se poate folosi în cure de lungă durată.

               

 Mesteacăn                       Ceai Mesteacăn             Tinctură Mesteacăn

Isopul (Hyssopus officinalis) sub formă de herba – pentru acțiunea vasodilatatoare a sistemului arterial, diuretică și sedativă; infuzie din 1-2 lingurițe plantă la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi; se folosește în cure de scurtă durată pentru că poate irita mucoasele.

          

 Isopul                                   Ceai Isop

Sulfina-galbenă (Melilotus officinalis) sub formă de herba – pentru scăderea tensiunii prin dilatarea vaselor periferice și acțiunea capilaro-protectoare (reduce permeabilitatea capilară); infuzie din 1-2 linguriță plantă la 200 ml apă, se beau 1-2 ceaiuri pe zi; atenție la cei care folosesc anticoagulante.

               

Sulfina-galbenă             Ceai Sulfină

Traista-ciobanului (Capsella-bursa-pastoris) sub formă de herba – pentru normalizarea tensiunii în perioada menopauzei prin activarea circulației în sistemul arterial și stimularea mușchilor netezi; infuzie din 1-2 lingurițe plantă la 200 ml apă, se beau 2 ceaiuri pe zi.

    

Traista-ciobanului   Ceai Traista-ciobanului   Tinctură Traista-ciobanului

Coacăzul-negru (Ribes nigrum) sub formă de frunze și fructe pentru puseuri hipertensive; infuzie din frunze și extract din fructe sub formă de sirop.