Prof. dr. Maria Pop: Despre terapia cu plante în afecţiuni genitale

10.1. Terapia cu plante în afecțiuni genitale femeiești

10.1.1. Infecții și inflamații

Anexita– inflamația ovarelor

Metrita sau cervicita – inflamația uterului

Endometrita – inflamația mucoasei uterului

Leucoreea – secreție vaginală exagerată (poale albe) .

Vaginita – inflamația mucoasei vaginale

Candidoza – infecția pielii și mucoaselor produsă de Candida albicans.

Trichomonaza - boală provocată de protozoarul Trichomonas vaginalis care trăiește parazit și provoacă iritația mucoasei.

Toxoplasmoza este boală parazitară produsă de un protozoar Toxoplasma gondii care formează chiști. Se transmite prin animalele de casă, de la mamă la făt, produce avort spontan sau copilul se naște cu malformații.

Terapia cu plante recomandă: plante antiseptice, antiparazitare, antiinflamatorii, astringente.

Flori de Gălbenele (Calendula officinalis), intern sub formă de ceai și extern sub forma de spălături locale. Gălbenelele au o acțiune antivirală, antibacteriană, antiungică, antiinflamatoare și antitricomonazică. Acționează asupra stafilococului auriu, Escherichia coli, Candida albicans.

Gălbenele (Calendula officinalis)

Amestec de plante pe cale internă: Gălbenele (Flores Calendulae) – 30 g , Iasomie (Flores Phyladelphii )– 30 g, Urzică-albă (Flores Lamii albi )– 10 g, Crețișoară (Herba Alchemillae) conține fitosteroli și săruri minerale. Este cicatrizantă, sporind vindecarea rănilor, Mușețel (Flores Chamomillae )– 20 g, Salcâm (Flores Acaciae )– 10 g. Infuzie din 1 lingură plante la 1 cană apă, se beau 2-3 ceaiuri zilnic.

  Iasomie (Philadelphus coronaries)

Extern, pentru spălături vaginale se recomandă: Mușețel (Flores Chamomillae), Gălbenele (Flores Calendulae), Coada-racului (Herba Anserinae), Răchitan (Herba Salicariae),Urzică-moartă-albă (Herba Lamii albi), Nuc (Folium Juglandis), Conuri de Hamei (Strobuli Lupuli). Infuzie din 3 linguri plante la 1 litru apă.

  Urzică-moartă-albă (Lamium album)

Decoct din: Stejar (cortex Querci), Tătăneasă (Radix Simphyti), Urzica-moartă-albă (Herba Lamii albi), Traista-ciobanului  (Herba Bursae pastoris), Troscot (Herba Poligoni avicularis), Coada-șoricelului (Herba Millefolii), Gălbenele (Flores Calendulae), Mentă (Mentha aquatica), Urzică (Folium Urticae).

Tătăneasă (Symphytum officinale)

10.1.2. Amenoree, dismenoree, hipermenoree, metroragii 

Amenoreea este lipsa totală a ciclului menstrual în sarcină, perioada alăptării sau datorită unei insuficiențe ovariene sau hipofizare. Este de competența medicului de a stabili cauza. Uneori poate fi cauzată de emoții, șocuri puternice, stres. Terapia cu plante recomandă specii calmante, emenagoge, vitaminizate, în special bogate în vitamina B și C care potențează tratamentul hormonal gonadotrop.

Dismenoreea este un sindrom caracterizat prin dureri lombaro-abdominale, greață, vărsături, dureri de cap. Uneori vorbim de sindrom premenstrual. Poate fi primară care apare odată cu apariția primului ciclu menstrual și se rezolvă în timp sau secundară care apare în urma unor leziuni inflamatorii sau tumorale sau în traumatisme psihofizice.

Terapia cu plante recomandă plante cu acțiune antiinflamatoare și spasmolitică contribuind la restabilirea funcției ovariene: Splinuța (Solidago virgaurea), Coada-șoricelului, Rostopasca, Iarba-mare, Ienupăr, Mușețel, Menta, Melisa, Coada-racului, Crețișoara, Gălbenele.

Splinuța (Solidago virgaurea)

In Hipermenoree caracterizată prin menstruații abundente, în cazul când este vorba de hiperfoliculinemie (estrogeni) se apelează la testosteron sau luteină (progesteron). Recomandăm: Traista-ciobanului, Coada-racului (Herba Anserinae), Cerențel (Radix Gei) prin caracterul antihemoragic și calmant, Salvie, Urzică, Sclipeți,Troscot.

Metroragii – hemoragii uterine care se produc înafara ciclului menstrual normal. Pot fi declanșate de: sarcini extrauterine, chisturi, polipi, fibrom uterin, sarcom sau cancer. Se recomandă plante antihemoragice: Traista-ciobanului (Capsella bursa pastoris), Urzică (Urtica dioica), Coada-șoricelului (Achillea millefolium), Trifoi roșu (Trifolium pratense), Sclipeți (Potentilla erecta), Crețișoară (Alchemilla vulgaris), Cerențel (Geum urbanum), Răchitan (Lythrum salicariae), Salvie (Salvia officinalis),Troscot (Polygonum aviculare), Crețușcă (Filipendula ulmaria), Mărar .

                                         

       Potentilla erecta         Filipendula ulmaria     Capsella bursa pastoris

Menopauza este un proces fiziologic de încetare a ciclului menstrual și intervine între 45-50 ani. Este precedat de premenopauză cu cicluri menstruale neregulate, astenie, irascibilitate, anxietate, depresie, amețeli, leșin, transpirații nocturne, tulburări cardiace (aritmii, palpitații), respiratorii, bufeuri, osteoporoză. Alte simptome obiective: îngrășarea, rețineri de apă (în special la picioare), tulburări de tensiune arterială.

Terapia cu plante recomandă:

Frunze, flori și fructe de Păducel (Folium cum Floribus et Fructus Crataegi)

  Păducel (Crataegus monogyna)

Infuzie din 1 linguriță flori cu frunze sau 2 lingurițe fructe, se beau 2 ceaiuri pe zi, ultimul seara la culcare. Tinctura de Păducel 10-15 picături de 3 ori pe zi.

Talpa-gâștei  (Herba Leonuri) - infuzie din 1 linguriță plantă la 1 cană apă, se beau 3 ceaiuri pe zi.Tinctura de Talpa-gâștei, 40 picături de 2 ori pe zi.

Pentru tulburări hormonale: Salcâm, Soc, Pelin, Lemn-dulce, Cerențel, Ienupăr, în amestec. Macerație 3 ore, decoct 5 minute, repaus 10 minute.

Pentru tulburări circulatorii recomandăm:  Flori și frunze de Păducel (Folium cum flores Crataegi) – 20%, Talpa-gâștei (Herba Leonuri) – 20%, Frunze de Mentă (Folium Menthae) – 30%, Fructe de Anason (Fructus Anisi) – 10%, Rădăcină de Valeriană (Radix Valerianae) – 20%. Infuzie din 2 linguri amestec la 500 ml apă. Se bea în 2 reprize, seara și dimineața.

Fructe de Fenicul (Foeniculum vulgare) au funcție estrogenică cu rol de scădere în greutate.

   Foeniculum vulgare

Trifoi-roșu (Trifolium pratense) conține izoflavone care acționează ca și hormoni feminini și este recomandat în bufeuri și alte simptome de menopauză.

  Trifoi-roșu (Trifolium pratense)

10.1.3. Sterilitatea

Cauze ale sterilității: hipogonadism, absența ovulaţiei, inflamații ale organelor de reproducere, infecție cu bacteria Chlamydia trachomatis, prezentă atât la femei cât și la bărbați, infecția cu Treponema pallidum (sifilis).

Terapia cu plante recomandă:

Brânca-ursului (Herba Heracleumae), specie folosită empiric din cele mai vechi timpuri dar cercetată insuficient din punct de vedere farmacodinamic.

Este tonifiantă, imunostimulentă, diuretică și antiinflamatoare. Se recomandă în sterilitate, impotență, frigiditate, infecții ginecologice. Se folosește pe cale internă sub formă de extract natural, infuzie sau tinctură. Extern sub formă de comprese sau băi locale.

  Brânca-ursului (Heracleum sphondylium)

Pătlagina-de-apă (Alisma plantago-aquatica) răspândită pe marginea râurilor de șes, lacurilor, proprietățile fiecărui organ sunt diferite. Planta întreagă stimulează funcțiile genitale și ca urmare favorizează fecundarea ovulului. Semințele produc sterilitate. Rădăcinile în gonoree, hematurie, calculoză renală. Având în vedere că această plantă conține substanțe cu nucleu sterolic, acțiunea estrogenică este justificată.

  Pătlagina-de-apă (Alisma plantago-aquatica)

Rădăcină de Lemn-dulce (Radix Liquiriliae)

Coajă de Crușin (Cortex Frangulae)

Frunze de Salvie (Folium Salviae)

 Salvia officinalis

Fructe de Anason (Fructus Anisi)

Fructe de Chimen (Fructus Carvi)

Rădăcină de Ginseng (Radix Panax ginseng)

Năpraznic (Herba Geranii)

 Năpraznic (Geranium robertianum)

Minerale: cupru și zinc au rol în sporirea imunității și creșterea fertilității.

 

Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
    Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5