Primarul Vasile Șut: În comuna Tiha Bârgăului, numai în acest an, derulăm investiții de peste 33,6 milioane lei!

         Programul de investiții al administrației publice locale din Tiha Bârgăului însumează 33,671 milioane lei, care reprezintă finanțări europene, guvernamentale, dar și fonduri de la bugetul local. “Sunt investiții în domenii diverse, fie că ne referim la rețeaua de apă și canalizare, modernizarea drumurilor de interes local, punct de lucru pentru Ambulanță, dotarea școlilor, stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice. Acestora li se adaugă proiectul construirii de locuințe pentru tineri prin Agenția Națională pentru Locuințe sau dispensarul medical de la Tureac, prin Compania Națională de Investiții, plus proiectul major de peste 50 milioane lei pentru rețele de apă și canalizare, în cadrul Master Planului de apă și apă uzată“, ne-a declarat primarul Vasile Șut.

         Cele mai mari proiecte vizează rețelele de apă și canalizare din comună, implementate atât de Primăria Tiha Bârgăului, cât și de Aquabis, în cadrul Master Planului de apă și canalizare.

„Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării, la Piatra Fântânele avem un proiect de construire a reţelei publice de apă uzată menajeră şi a staţiei de epurare. Au fost făcute aproximativ 20 de km de reţele şi staţia de epurare şi mai avem de lucru la racordul electric. Putem vorbi de un stadiu de execuţie de 95%. Pentru reţeaua de apă, avem un alt proiect de aproximativ 10 milioane lei, unde pe lângă reţele va fi nevoie şi de o captare a sursei de apă, pompe etc., urmând să ajungem cu reţeaua până la cota 1200. Proiectul are o valoare de 8,7 milioane lei şi este finanţat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Recent, a fost semnat şi contractul de execuţie pentru CL 6 „Extindere reţea de alimentare cu apă şi canalizare în comuna Tiha Bârgăului”, cu o valoare de aproximativ 48,4 milioane lei (fără TVA), unde avem prinse conductă nouă de aducţiune, gospodărie de apă, rezervoare, extinderi de reţele pe 31 km în Tiha Bârgăului, Mureşenii Bârgăului şi Tureac, nouă staţii de pompare, dar şi extinderea reţelei de canalizare pe 45 de străzi (19,5 km) şi construirea a 11 staţii de pompare. Noi am recepţionat şi un alt proiect de construire a reţelei de apă şi apă uzată în Tiha Bârgăului, finanţat tot din fonduri europene”, a explicat primarul Vasile Şut.

         Anul acesta, autorităţile locale trebuie să finalizeze un proiect de modernizare a drumurilor forestiere, unde finanţarea a fost europeană, după ce au fost recepţionate şi alte proiecte de modernizare a drumurilor agricole sau a unor străzi. Între timp s-a dat startul lucrărilor de modernizare/asfaltare a unor drumuri de interes local, pe o lungime de 4,5 km, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, cu o valoare de 8,8 milioane lei. De asemenea, de la bugetul local au fost alocate sume pentru modernizarea a două străzi din comună, şi anume drumul vicinal „La Burcutean” şi drumul vicinal „La Graţian”, dar şi pentru drumul de acces spre cimitir.

         „Într-un stadiu foarte avansat, de peste 95%, suntem şi cu punctul de lucru al Ambulanţei de la Mureşenii Bârgăului, o investiţie susţinută de la bugetul local, de unde a fost alocată suma de 700.000 lei. Consider că este foarte importat să reducem timpii de intervenţie în cazuri de urgenţă şi mă bucur că sunt aprobate şi posturile pentru cadrele care vor deservi această staţie”, ne-a explicat edilul comunei.

         Tot la capitolul sănătate trebuie menţionat şi proiectul de construire a unui dispensar medical la Tureac, o clădire în regim P + E, cu spaţii pentru cabinete medicale, cabinet stomatologic, farmacie. Este un proiect estimat la aproximativ 4 milioane lei care se derulează de către Compania Naţională de Investiţii. Merită amintit în acest context şi proiectul de construire a unui bloc de locuinţe pentru tineri cu 24 de unităţi locative, care urmează procedurile la ANL. La capitolul edificii, trebuie amintit că sunt în derulare şi lucrări de edificare a unei capele la Mureşenii Bârgăului, autorităţile locale distribuind aproximativ 800.000 lei pentru această investiţie care a devenit în aceste vremuri o necesitate.

         Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, au fost accesate fonduri de peste 2 milioane lei pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale în 34 de săli de clasă ale unităţilor de învăţământ din comună, în cadrul căruia a fost declanşată deja procedura de achiziţii publice. Tot prin PNRR sunt finanţate lucrările de eficientizare energetică şi lucrările de modernizare a sediului Primăriei Tiha Bârgăului, cu o valoare de 2,1 milioane lei.

         Prin Administraţia Fondului pentru Mediu, în comuna Tiha Bârgăului vor fi amplasate staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice, investiţia având o valoare de 1,150 milioane lei. Acestea vor fi amplasate în zona de la Valea Străjii, acolo unde va fi realizat şi un transformator. Această investiţie reprezintă o oportunitate de dezvoltare a acestei locaţii, pentru că va deschide poarta unor alte proiecte, precum amenajarea unor spaţii destinate turiştilor, în special  celor care călătoresc cu autorulote. De asemenea, va fi extinsă şi reţeaua de apă înspre foişoarele deja existente, al căror număr a crescut în ultimii ani. „Crearea unor facilităţi pentru turiştii care poposesc aici, dar şi pentru cei care vin la picnic va însemna şi o taxă, măcar simbolică, de intrare. Ne gândim la o sumă de 20 lei pentru a beneficia de un foişor. Va exista o aplicaţie prin care se va plăti. Este o sumă modică dar care ne poate ajuta măcar pentru întreţinerea zonei”, a spus primarul Vasile Şut.

         Programul de investiţii cuprinde şi alte proiecte mai mici ca valoare în bani, dar importante pentru comunitate, de la limitatoare de viteză, realizarea Planului Urbanistic General, extinderea Centrului Educaţional.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5