Primarul Sorin Avram: Centrul medical din comuna Leșu, aproape de inaugurare! Continuăm proiectele de investiții în drumuri, școli, iluminat public!

Primarul comunei Leșu, Sorin Avram, anunță că multe dintre proiectele cu finanțare europeană sau guvernamentală se vor finaliza în acest an, iar administrația locală va trebui să asigure cofinanțarea. Potrivit acestuia, cea mai mare parte a bugetului local pentru anul 2024 a fost direcționat spre capitolul Dezvoltare.
În a doua săptămână din luna martie, este foarte probabil să fie inaugurat Centrul Medical, un obiectiv foarte important pentru comunitate, finanțat de Compania Națională de Investiții. Este o investiție de 5,3 milioane lei, aproximativ un milion de euro. “ În acest centru medical, construit pe amplasamentul fostei primării, va fi un cabinet medical pentru medicul de familie și asistentă, un cabinet stomatologic, plus alte trei cabinete – pentru alți medici cu care sunt discuții", explică primarul Sorin Avram.
Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, comuna Leșu are în derulare proiecte pentru modernizarea a trei loturi de străzi, cu o lungime de șapte kilometri. "Lucrările au fost adjudecate de două firme, una a început deja lucrul pe două loturi. Sperăm ca anul acesta, până în vară, să se poată circula pe asfalt nou", a menționat primarul Sorin Avram. Printre străzile care vor fi asfaltate sunt Ulița Primăriei, Ulița lui Buta, Ulița Școlii, Fața de Jos, Fața satului etc.
Prin Administraţia Fondului de Mediu, comuna Leşu își modernizează sistemul de iluminat public, proiect cu o valoare de 800.000 lei. Investiția a vizat schimbarea a 500 de corpuri de iluminat vechi cu cele de tip LED și un sistem de telegestiune, pe drumul județean și strada principală din localitate. Astfel, facturile la energie electrică vor scădea, se va face economie la bugetul local.
Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în licitaţie este contractul pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ, cu o valoare de aproximativ un milion de lei. La CNI este depus proiectul pentru şcoala din Lunca Leşului, iar de la AFIR s-a aprobat prelungirea proiectului pentru grădinița din localitate. La unităţile de învăţământ din Leşu sunt înscrişi 298 de copii, cuprinşi și în Programul „O masa caldă”.
Cu finanțare prin PNRR, în lucru este Planul Urbanistic General, dar și elaborarea proiectului tehnic pentru modernizarea sediului primăriei.
În ceea ce priveşte lucrările de cadastru, la Leşu este încă în execuţie contractul pe Finanţarea 9, în cadrul căruia mai sunt de măsurat două sectoare cadastrale. "În paralel, am făcut măsurători finanţate din bugetul local, iar OCPI ne va deconta banii ulterior, pentru intravilanul localităţii. Am solicitat fonduri şi pe Finanţarea 10. Eu zic că aceasta este ultima finanţare, iar comuna Leşu va fi cadastrată în totalitate. Cu cărţi funciare înmânate oamenilor, avem 60% din suprafaţă cadastrată, iar cu măsurătorile pe care le mai avem şi cu documentaţiile depuse la OCPI, pentru care nu au venit încă extrasele CF – ajungem la o pondere de 80-85%", menționează primarul Sorin Avram.
Și documentaţia pentru capela din Leşu sat se apropie de final, iar în maximum două săptămâni va fi scoasă la licitaţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5