Poveștile de pe vale, amenajarea falezei râului Bistrița. Vezi proiectul !

Asociația „Armonia” Bistrița anunță lansarea proiectulului „Discover the river” –amenajarea unei zone a falezei râului Bistrița. Se doreșete a fi un proiect pe termen lung, care provoacă şi testează ideile comunităţii, propunându-și să contribuie la apropierea bistrițenilor de râul lor, prin valorizarea potențialului acestuia și evidențierea rolului pe care l-ar putea juca în dezvoltarea orașului. Se intenționează ca de la an la an, în funcție de resurse, să se intervină asupra unui alt tronson de râu, încercând să se găsească, prin concurs poate, sau prin testarea ideilor creative ale comunității, ideile bune de amenajare a falezei râului Bistrița, consultând comunitatea și implicând riveranii, locuitori de toate vârstele, agenți economici, organizații și instituții, în animarea zonei.

Ca proiect de mediu, „Discover the river” are în vedere desfășurarea următoarele activități:

„Poveștile de pe vale”- promovarea acţiunilor de igienizare şi întreţinere a malurilor râului Bistriţa, încercări de transformare a falezei râului Bistrița într-un loc prietenos bistrițenilor. Pentru acest an, o ediție pilot, care-și propune în primul rând construirea unui cadru, a unei platforme de întâlnire pentru cei interesați de faleza Bistriței și de poveștile, din trecut și de viitor ale cursului de apă ce trece prin municipiul Bistrița.

Preocuparea principală „Discover the river”, are în vedere realizarea unor amenajări temporare pe porțiunea dintre podul Jelnei și podul Budacului, prin amplasarea unui număr de aproximativ 10-15 băncuțe fixe, pentru agrement, pe malul stâng al râului și realizarea unor evenimente pe malurile apei. Vor avea loc dezbateri privind nevoile de amenajare a cursului râului, proiecţii de filme de scurt metraj, muzică, activități sportive (alergat, biciclete, motociclete, șah, orientare sportivă, radio-amator, pescuit, etc). Se intenționează a fi dezbătute diverse proiecte legate de tematica revigorării falezei râului Bistrița, ca loc de agrement și dezvoltare durabilă a orașului. Se doreşte, de asemnea readucerea la lumină a unor poveştii a râului Bistrița, prin mărturii și amintiri strânse de la riverani.

„Un mal, mai prietenos”- o perspectivă a proiectului, care-și propune realizarea unor module – grilaje din lemn, ce vor fi îmbinate pentru a se realiza alei și zone de ședere pe malurile râului care sunt momentan prea abrupte pentru a permite folosirea lor în condiții de siguranță.

„Picnicul de pe vale”– o masă a bunei vecinățăți între bistrițenii care locuiesc de-a lungul cursului râului Bistrița, promovând în același timp un stil de viață sănătos și o bună relație cu mediul. Un program cultural și educativ pentru o dimineață/o zi petrecută în aer liber, împreună adulți, copii și tineri, alături de prieteni, vecini și cunoscuți.
„(Re)desenează faleza Bistriței”- o activitate prin care se dorește aducerea falezei râului Bistrița în atenția celor mai tineri locuitori ai orașului, implicarea acestora în remodelarea malurilor acestuia printr-un design participativ. Tinerii „arhitecți” și “peisagiști” bistrițeni își vor scrie/desena părerile pe o planșă cu imaginea porțiunii de faleză tocmai explorate, care va fi apoi expusă, în cadrul unei expoziții, în zona verde de pe malul drept al râului.
Scopul proiectului „Discover the river” îl constituie atragerea atenției asupra falezei râului Bistrița, declanșarea unei reflecții asupra rolului său și creșterea unei dorințe comunitare de apropriere a râului de viața comunițății. Proiectul va include dezbateri despre cele mai bune moduri de punere în valoare a falezei, diferite evenimente, pentru bistrițenii de toate vărstele.

Așteptăm propunerile, sugestiile și exprimarea intenției de susținere a proiectului pe adresa de email [email protected] , sau completând acest formular https://goo.gl/forms/D1u6RhZ2OlhwNzaA3

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5