O nouă pagină în viața distinsului preot prof. univ. dr. Theodor Damian

Dorel Cosma

După 50 de ani de preoție și 30 de ani de activitate deosebită la New York, părintele prof. univ. dr. Theodor Damian a decis că este momentul retragerii la pensie. Acolo, la parohia ortodoxă română „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din New-York pe care a și înființat-o în 1993, s-au adunat înalte fețe bisericești, în frunte cu I.P.S. Mitropolit Nicolae dar și întreaga „familie de Duminică”, spre a-i spune un mare MULȚUMESC- lui Theodor Damian.
Născut la 28 decembrie 1951, la Botoșani, distinsul preot urmează Institutul Teologic București, studii economice și doctorale la Bossey și Lansann, doctor în teologie la Fordham University-New-York și doctor în Teologie la Universitatea din București. Totodată trebuie amintită activitatea de profesor emerit de filozofie, etică și sociologie de la Metropolitan College din New-York, multiple volume de filozofie, etică, poezie, critică literară, eseuri, recenzii, publicate atât în țară cât și în străinătate. Revista „Lumină Lină” pe care o conduce cu mare abnegație, adună la fiecare apariție personalități importante din America și România. Ne-am bucurat să avem onoarea de a cunoaște „familia de Duminică” și redacția „Lumină Lină”, acolo acasă, la New-York. Cu amabilitatea bine cunoscută, părintele și scriitorul Theodor Damian a fost pentru o săptămână gazda și ghidul nostru în lumea americană. I-am admirat pe românii din New-York cu câtă căldură și bucurie îl înconjoară pe mentorul lor. Slujba din fiecare duminică se extinde dincolo de zidurile bisericii românești. Sfaturile, pildele de aici, le retrăiești în atitudinea și activitățile tuturor celor ce fac parte din această familie. M-am bucurat să fiu integrat în acest climat și să simt că versurile și gândurile mele sunt receptate și transmise spre ceruri chiar și dincolo de Ocean. Acum, la acest eveniment deosebit am avut din nou bucuria să revăd superbele icoane ale bisericii din New-York care-i încadrează și-i protejează pe toți cei de aici. Le-am purtat cu emoție și mândrie dăruindu-le bisericii și instalându-le și în sufletul românilor americani.
Distinsa personalitate a preotului și profesorului Theodor Damian am simțit-o în permanentă legătură cu țara și chiar cu Bistrița noastră. Literatura și ortodoxismul care ne unește și-au găsit loc de fiecare dată în paginile revistei „Lumină Lină” din New-York. Pare de necrezut că așa o metropolă precum New-York, menține legături permanente cu gruparea noastră scriitoricească „Conexiuni”, din Bistrița. Și totuși, așa este. Este așa, datorită OMULUI-Theodor Damian. Și nu doar cu Bistrița: Botoșani, București, Deva, ș.a. sunt orașe de unde Theodor Damian își culege mereu pulsul cultural.
Titlul de Doctor Honoris Causas-Universitatea din București, Premiul Queens Ambasador a Wards-Times Ledger Newpaper, ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob” de la Neamț, Manol Hozevit-din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniil, sunt câteva din titlurile și distincțiile care vin să-i prețuiască munca. Acum, la ceas de bilanț și de retragere din viața preoțească, îi transmitem și de aici, din Bistrița, distinsului preot, profesor, scriitor, multă sănătate și bucurii alături de doamna Claudia, pensie liniștită și proiecte de suflet. Bucurați-vă de acest nou ritm al vieții! Avem convingerea că „familia de Duminică” va avea încă multe de învățat de la înalta dumneavoastră personalitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5