O cincime din creditele în lei ale bistriţenilor sunt restante

Împrumuturile la bănci au devenit o povară din ce în ce mai grea pentru bistriţeni. Dovadă sunt restanţele la creditele populaţiei şi ale firmelor din judeţul nostru, care au crescut simţitor, Bistriţa-Năsăud ocupând poziţia întâi în acest clasament la datornicilor, potrivit site-ului businessday.ro.

Astfel, cele mai multe credite în lei la care se înregistrează restanţe sunt întâlnite, potrivit businessday.ro, în judeţele Bistriţa-Năsăud (21,5%), Suceava (20,9%) şi Sălaj (20,8%). Cele mai puţine credite întârziate sunt cele acordate în judeţele Gorj (5,9%), Teleorman (7,8%) şi Mureş (8,3%). Ponderea împrumuturilor cu întârzieri este medie în Bucureşti, aceasta fiind de 9,3%. In Timiş indicatorul e de 14,7%, în Cluj de 11,7%, iar in Iaşi de 15,3%.

La creditele în valută, o pondere mare a creditelor cu restanţe se întâlneşte în judeţele Alba (15,5%), Ialomiţa (14,3%) şi Galaţi (13,7%). Judeţele Dâmboviţa (1,9%), Teleorman (2,9%) şi Tulcea (3,5%) stau cel mai bine.

Valoarea creditelor acordate clienţilor nebancari şi neguvernamentali (persoane fizice şi firme private) în cazul cărora se înregistrează restanţe la plată, a crescut în luna noiembrie la 21,89 miliarde lei, ponderea acestora în totalul împrumuturilor fiind de 9,7%, potrivit datelor furnizate ieri de către Banca Naţională a României (BNR).

Potrivit BNR, sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5