În noaptea de 16/17 iulie ... 1918

prof. Augustin Rus

   Atunci a fost asasinată, în subsolul casei negustorului Ipatiev din Ekaterinburg, familia ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, formată din țar, țarina Alexandra, copiii Olga, Tatiana, Maria, Anastasia, Alexei, și patru servitori – doctorul Evgheni Botkin, bucătarul Ivan Haritonov, lacheul Aleksei Trupp și camerista Ana Demidova.

   Deși au trecut mai bine de o sută de ani de când s-a săvârșit odioasa crimă, se mai încearcă să se dea un răspuns la mai multe întrebări   ...   Cine a dat ordinul ?, Cine i-a executat ?, Cine a supraviețuit ?, Unde sunt înmormântați ?,   ...   folosindu-se exclusiv documente din Arhivele Centrale din Rusia, dar și a celor regionale.

   Din documente reiese faptul că la Ekaterinburg nu a ajuns un ordin oficial, expres, de lichidare a familiei țarului, pentru că nimeni nu și-a luat această răspundere, centrul a tăcut, s-a spălat pe mâini, deoarece părerile erau împărțite. Unii îl voiau mort cât mai repede pe țar, alții ar fi vrut un proces grandios, sub deviza  „ultimele zile ale țarului”, Lenin plănuia o judecată populară și cu sentință fără apel, condamnarea la moarte.

   Decizia de a fi lichidată familia țarului a fost luată de Alexandr Beloborodov, căpetenia Comitetului executiv din regiunea Ural, în urma unor informații despre  „un complot albgardist de răpire a fostului țar”. Ea a fost pusă în aplicare în mare secret de bolșevicul Iakov Iurovski, comandantul gărzii ce asigura paza casei și a gamiliei țarului. După discuții și ezitări, s-a format un pluton de execuție compus din 13 oameni, majoritate ruși. La ora unu noaptea, familia țarului a fost trezită, li s-a cerut să se îmbrace și să nu ia nimic cu ei, apoi a fost dusă în beciul casei sub pază strictă. Acolo, Iurovski a citit actul de acuzare și sentința cu finalul   ...   „în consecință, ați ajuns la capătul vieții”. Apoi a început măcelul   ...   ce s-a încheiat atunci când toți membrii familiei țarului și servitorii, nu mai dădeau semne de viață.

   Pentru a ascunde cât mai bine fapta și a șterge urmele oribilei crime, trupurile celor morți au fost înmormântate în altă parte sau aruncate într-o mină părăsită. Casa unde s-a săvârșit crima a fost dărâmată în anul 1970 ca să nu devină loc de pelerinaj pentru monarhiști, iar între anii 2000-2003 în locul ei a fost ridicată o catedrală,  „Altarul Mântuirii prin Sânge”. Biserica Ortodoxă Rusă i-a canonizat pe țarul Nicolae al II-lea împreună cu membrii familiei și slujitorii asasinați, îndemnând la rugăciune pentru „sfinții martiri”.

 

Comentarii

16/07/22 08:07
Leon Pintea

Legenda spune ca Anastasia ar fi scapat (cumva)din macel , fiind vazuta ulterior in mai multe capitale europene.Alta legenda spune ca baronul Istvan Ugron , cel care a construit celebrul castel de la Zau de Campie , ar fi fost indragostit "lulea" de Anastasia iar castelul ar fi fost dedicat acesteia , ca o dovada suprema de dragoste. Se (mai) spune ca printesa ar fi cerut ca aleea de acces spre castel sa fie acoperita cu monede de aur. Asa stand lucrurile , baronul a dat ordin ca aleea sa fie "pavata" cu aur. Dar la un moment dat printesa dorind sa vada cat de bogat este pretendentul ar fi cerut ca monedele de aur sa fie montate in cant , vezi Doamne , sa nu se calce pe chipul imparatului...Legenda spune ca resursele baronului s-au epuizat si astfel s-a incheiat idila celor doi indragostiti. Daca printesa nu ar fi pus atata pret pe bogatie poate ar fi scapat cu viata , casatorindu-se cu baronul maghiar. Povesti si povesti...

16/07/22 14:29
cititor

Legenda cu monedele de aur în cant circulă prin mai multe sate, cu grofi sau baroni bogați.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5