Mitropolitul Andrei, la sfințirea noii case parohiale din Salva. Parohul Grigore Mureșan, hirotesit iconom stavrofor. Primarul Gheorghe Onul, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Salva, cu prilejul binecuvântării noii case parohiale din localitate.
În biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Ideal”, în cadrul căruia a explicat că idealul sfinților din Vechiul Testament a fost să-L vadă pe Domnul Iisus Hristos întrupat, iar idealul nostru, al creștinilor, este să moștenim Împărăția Cerurilor.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoților din Protopopiatul Năsăud, dirijată de preotul Ioan Clapa. La chinonic, interpreta de muzică populară Alina Ceuca și elevi de la Școala Profesională „Tiberiu Morariu” din Salva au interpretat colinde.
La finalul slujbei, preotul paroh Grigore Mureșan a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, ierarhului i-a oferit o mantie arhierească.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Grigore Mureșan. Primarul comunei Salva, Gheorghe Onul, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar prim-epitropul parohiei, Ioan Furcea, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tineri prezenți au primit din partea ierarhului cărți duhovnicești.
După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la noua casă parohială, edificată în perioada 2020-2022, prin implicarea comunității parohiale și a parohului Grigore Mureșan. Cu acest prilej, ierarhul a dăruit doamnei preotese prof. Diana Maria Mureșan o icoană cu Maica Domnului.
La slujbă au participat numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului.
 Alături de primarul Gheorghe Onul şi viceprimarul Gabriel Movileanu au fost preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, şi deputatul Bogdan Ivan, ec. Dorina Cicioc – şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice B-N, subprefectul Ioan Zăgrean, primarul municipiului Bistriţa – Ioan Turc, primarul comunei Miceştii de Câmpie – Ioan Becan, consilierul judeţean Cristian Cârlig, directorul ziarului Răsunetul - drd. Menuţ Maximinian.
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5