Marioara Sigartău – mândră floare de Bârgău a muzicii populare

Am avut în zilele trecute plăcerea de a întâlni şi de a purta o conversaţie prietenească cu fermecătoarea interpretă de muzică populară Marioara Sigartău. Mărturisesc sincer că am fost marcat de spontaneitatea şi sinceritatea cu care mi-a răspuns într-un interviu neconvenţional la câteva întrebări pe care i le-am adresat. Încerc să reproduc răspunsurile pentru mulţi dintre cititorii noştri care o cunosc, o admiră, îi iubesc cântecele şi care au fost şi sunt fascinaţi de prezenţa sa scenică şi de valoarea ridicată a interpretării cântecelor populare.

Rep.: - Marioara, avem aceeaşi obârşie, din câte ştiu eu, amândoi avem rădăcinile în frumoasa Vale a Bârgăului, eu având o vechime mult mai mare… „pe pământ”!

Te rog să îmi spui câte ceva despre copilăria ta, despre anii de şcoală şi despre moştenirea talentului tău în muzica populară.

MARIOARA SIGARTĂU: - Îmi face plăcere să afirm că sunt „bârgăoancă” la origine. M-am născut la Pr. Bârgăului, localitate frumoasă în care am văzut lumina zilei, în care mi-am petrecut copilăria fericită ascultând şi învăţând şi eu cântecele mamei mele Mărioara Bruj, dar şi doinele duioase cântate la fluier de tatăl meu, Vasile Bruj. Am parcurs aici toate treptele şcolare, absolvind liceul în 1988.

Încă de pe băncile şcolii, având pasiune pentru muzica populară, m-am pregătit şi am cântat la toate serbările şcolare organizate în comună şi pe Valea Bârgăului şi la alte activităţi culturale organizate în judeţ. Cei ce m-au iubit şi mi-au apreciat talentul, mi-au îndreptat paşii spre Şcoala Populară de Artă, secţia Canto popular la clasa d-nei Rozalia Fucă, căreia îi sunt recunoscătoare pentru profesionalismul şi tactul cu care mi-a îndrumat paşii şi mi-a dezvoltat talentul.

Au urmat alte trepte ale valorificării talentului meu cu care m-a binecuvântat Dumnezeu. În urmă cu 13 ani am început colaborarea cu Ansamblul „Cununa de pe Someş”, având şansa să cânt pe multe scene din ţară, dar şi în străinătate: în Mexic, Iordania, Elveţia, Franţa, Ungaria şi nu numai, ocazii cu care mi-am îmbogăţit experienţa interpretativă. Am o adevărată colecţie de înregistrări audio şi video din aceste turnee, precum şi din ţară de la posturi de radio şi de televiziune.

Consider, de-altfel, că am ales bine calea îmbinând dragostea pentru muzica populară şi pentru munca profesională.

Rep.: - Ce ne poţi spune, Marioara, despre familie, despre activitatea ta, despre proiectele de viitor, mai ales privind această frumoasă pasiune a ta – muzica populară?

M.S.: - Sunt căsătorită. Soţul meu, Marian, lucrează în domeniul CFR, avem un fiu – Cristian-Marian – şi cred că îmi moşteneşte talentul, dar lăsăm să aleagă singur domeniul spre care va opta atunci când va creşte. Eu lucrez ca referent la Centrul Cultural Municipal „G.Coşbuc”, unde sunt împlinită profesional. Lucrez cu pasiune la un album cu peste 20 de piese populare culese de pe meleagurile noastre bistriţene de care sunt mândră. Sunt ajutată şi de o bună prietenă la compunerea textelor, iar o mare parte mi le fac singură. La liniile melodice ale pieselor sunt ajutată de d-na Elvira Botoş, căreia îi port o mare recunoştinţă pentru ajutorul statornic pe care mi l-a dat şi mi-l dă în continuare. Este o mare profesionistă care a ajutat pe mulţi din interpreţii de muzică populară din judeţ. Am vorbit despre albumul pe care îl pregătesc şi pe care aş dori să-l pot lansa în 2011. Mai am încă de lucru la el şi aş dori să fie unul de înaltă calitate. Vă pot dezvălui titlul unei piese la care ţin foarte mult: „Nevăstuică cu bărbat”. În urmă cu puţini ani, am făcut înregistrări profesionale la Radio-Cluj care îmi încununează pasiunea mea pentru muzica populară.

În rest, vă pot spune că, fiind un RAC, sunt şi o luptătoare înzestrată de la Dumnezeu cu răbdare şi tenacitate, trăind cu convingerea că fără muncă şi sacrificii, nu poţi ajunge acolo unde visezi. Mai sper ca vremurile grele de criză să treacă cât mai repede, iar lucrurile bune să se aşeze pe un făgaş normal.

Rep.: - Marioara, ştiu că eşti una din cele mai valoroase interprete de muzică populară de pe Valea Bârgăului şi din judeţ şi trebuie să îţi mărturisesc că m-a fascinat dialogul cu tine. Sper să găsim şi pe viitor şi alte oportunităţi prin care să ne încânţi cu realizări pe plan artistic şi profesional. A fost o mare plăcere pentru mine să te intervievez.

Îţi doresc succese pe toate planurile şi îţi urez Sfinte Sărbători în pace şi în linişte alături de cei dragi!

prof. Ştefan Pop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5