Ioan Oltean: Conştiinţa despre sine a propriei persoane şi drama de a nu te înţelege

Declaraţie politică

De un an de zile, asistăm la cea mai acută lipsa de responsabilitate pe care o presupune deţinerea unei funcţii publice, a celor care, vremelnic, ocupă aceste funcţii. Nu există zi în care să nu asistăm la declaraţii contradictorii oferite de către şeful guvernului, cel care conduce cu iresponsabilitatea, laşitatea şi incompetenţa cu care ne-a obişnuit, destinele cetaţenilor români. Orice declaraţie, orice măsura propusă spre binele poporului român îşi schimbă culoarea şi sensul în funcţie de momentul sau de locul în care sunt oferite. Lipsa de predictibilitate este cea care lipseşte nu numai mediului economic din ţara noastră, ci este o caracteristică a acestei uniuni sociale care ne conduce spre culmile eşecului.

 

Săptămâna trecută, guvernul a adoptat proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montană, domnul premier Ponta girând prin propria semnătura proiectul care va fi trimis Parlamentului. În fapt, exploatarea ar urma să înceapă în Noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, după cum ne informează domnul Ponta, fără să precizeze că statul va fi condiţionat să îndeplinească cumulativ, mai multe obligaţii. Totodată, domnul Ponta uită să informeze cetăţenii acestei ţări despre drepturile pe care statul român, prin semnătura domnului Ponta, le acordă companiei private Roşia Montană Gold Corporation. Astfel, printre cele mai “importante” regăsim neputinţa cetăţenilor din acea zona de a decide cu privire la soarta lor. În fapt, pentru soarta cetaţenilor acestei ţări se preocupă, zi de zi, domnul premier Ponta, mai ales prin desele apariţii media.

 

Aşadar, toţi locuitorii Roşiei Montane care vor refuza să-şi vândă proprietăţile vor fi daţi afară de pe pământurile lor (care vor deveni, după plata unei compensaţii aflate propriu-zis la bunul plac al Companiei, în concesiune spre exploatare unei alte entităţi private, Gold Corporation). De asemenea, Roşia Montană Gold Corporation (R.M.G.C.) are dreptul să utilizeze şi să schimbe folosinţa oricăror imobile expropriate din perimetrul minier, inclusiv a celor cu “destinaţie specială” (lăcaşuri de cult, monunente, ansambluri şi situri istorice, cimitire etc). Mai mult, perimetrul licenţei R.M.G.C. nu are limite fixe iar Agenţia Naţională de Resurse Minerale are obligaţia de a-l reconfigura oricând, la cererea R.M.G.C., în afara oricărei proceduri de reglementare. În fapt, ceea ce reiese din actul normativ adoptat de către domnul prim-ministru Ponta este că dorinţa Roşiei Montane Gold Corporation devine lege pentru stat. Astfel, R.M.G.C. poate obţine orice avize (avize care nu au termen de valabilitate), poate obţine acordul de mediu concomitant, ba chiar înaintea avizului de mediu pentru planul de urbanism (în ciuda diverselor acte normative care sunt în vigoare astăzi), poate scoate, în termen de 30 de zile, orice teren din circuit agricol pe care să-l includă în intravilan cu categoria de folosinţă pajişte din perimetrul proiectului minier, pe baza unei cereri. R.M.G.C. poate deveni proprietarul sau concesionarul oricărui imobil necesar exploatării miniere din perimetrul minier asupra căruia statul român sau autorităţile publice locale deţin un drept de proprietate publică sau privată, în doar 45 de zile de la depunerea unei solicitări formale, fără nicio dezbatere sau decizie locală, şi fără nicio licitaţie publică. In plus, dreptul de preempţiune la cumpărarea de păduri care constituie enclave în fondul forestier proprietate publică a statului nu va reveni statului, ci R.M.G.C., la preţ şi în condiţii egale. Toate acestea, repet, în condiţiile în care perimetrul licenţei R.M.G.C. nu are limite fixe. Şi peste toate acestea, se va adăuga obligatoriu cantitatea de cianură. Adică, numai “avantaje” în dezavantajul statului român, adică în dezacord cu interesul naţional.

 

Astfel, dacă în timpul campaniei electorale conştiinta îi dicta domnului Ponta să nu susţină proiectul Roşia Montana, acum, la un an de la guvernare, domnul Ponta aprobă în sedinta de guvern proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.  Dar surpriza nu s-a lăsat aşteptată astfel că domnul premier Ponta nu a putut fi de acord, de două ori, cu propria soluţie, şi a declarat că va trimite proiectul de lege adoptat în şedinţa de guvern, Parlamentului, dar că deputatul Ponta nu va fi de acord cu acest act normativ. Astfel, consider că problemele domnului Ponta depăşesc tematica penibilului şi a laşităţii cu care ne-a obişnuit déjà. În fapt, obişnuinţa domnului Ponta de a minţi cu neruşinare ori de câte ori se iveşte ocazia nu ne este străină.

 

            Dilema cu privire la responsabilităţile pe care un premier le are în îndeplinirea funcţiei executive aparţine chiar primului-ministru Ponta. Astfel,  aflăm din declaraţiile domnului premier că altă instituţie are rolul de a deţine toate elementele necesare luării unei decizii şi anume Parlamentul. Mai mult, logica halucinantă a domnului premier este că a adoptat proiectul de lege din postura de prim-ministru pentru ca trebuie să se gândească la binele economiei şi să atragă investiţii, dar în calitate de deputat, va vota împotrivă. Dubla personalitate a domnului Ponta, în fapt, reiese şi din declaraţiile şi acţiunile pe care le-a avut ca politician, atât în perioada când era în opoziţie cât şi acum, când este responsabilul acţiunii guvernamentale.

 

            “Faceţi cum credeţi” este replica domnului Ponta cu privire la acţiunea parlamentarilor USL referitor la proiectul care va fi trimis în Parlament cu propunere de adoptare. Ne întrebăm, domnule premier, care este calitatea pe care o deţineţi în cadrul partidului dacă nu sunteţi capabil să oferiţi parlamentarilor partidului pe care-l conduceţi informaţii relevante, lămuriri, avantaje şi dezavantaje pe care un astfel de proiect îl are pentru ţara noastra. Oare parlamentarii USL nu sunt decât o masă de manevră pe care o folosiţi potrivit intereselor politice de moment?!

 

Dacă premierul unei ţări nu are toate informaţiile necesare adoptării sau respingerii unui act normativ, dacă nu există un studiu de oportunitate, pe baza căruia să se discute avantajele şi dezavantajele acelui proiect, când nu există o dezbatere la nivel politic cu factorii de conducere din partid, cu parlamentarii, cu factorii care urmează a fi implicaţi în proiect, cu societatea civilă, mă întreb, domnule Ponta, în baza căror elemente sunteţi în măsură să luaţi decizii care privesc viată cetăţenilor acestei tări? Este posibil oare ca timpul irosit pe la diversele televiziuni sau lupta cu partenerul pactului de colaborare să fie una dintre posibilele cauze pentru care nu aveţi timpul necesar pentru a va informa, pentru a guverna?

 

Mostra ipocriziei de a considera că parlamentarii USL reprezintă doar o masă de manevră, precum i-ati considerat pe cetăţenii care v-au votat, este dovedită. Este  laşitatea de a-ţi asuma politic un proiect pe care-l girezi prin semnătura ta în calitate de şef al guvernului, dar nu-l recunosţi ca fiind în acord cu interesul naţional, astfel, votezi împotriva proiectului în calitate de deputat. In plus, domnule premier, poate ne explicaţi ce reprezintă pentru Dumneavoastră interesul naţional şi când acţionaţi în acord cu acesta?

 

            Pericolul de a fi conduşi de un prim-ministru pentru care interesul naţional se află pe ultimul plan iar propria dezinformare se află la loc de cinste ar fi doar o tristeţe dacă nu ar reprezenta un atac la adresa siguranţei naţionale.

 

Vă întreb, domnule Ponta, cine va fi tras la răspundere pentru incompetenţa de care daţi dovadă, zi de zi, în gestionarea intereselor statului român: domnul premier Ponta sau  domnul deputat Ponta?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5