Înmatricularea mașinii adusă din străinătate: Acte necesare

Achiziționarea unei mașini din străinătate necesită înmatricularea ei în România. Procedura poate părea greoaie, dar dacă știi care sunt actele de care ai nevoie întreaga procedură poate să ocupe mai puțin de jumătate de zi. Trebuie să știi din start că ai nevoie nu numai de actele în original, dar și de copii și traduceri legalizate la notariat. 

Pentru a înmatricula în România mașina adusă din străinătate, este nevoie ca proprietarul mașinii să se prezinte la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări din județul de reședință, aceasta fiind o instituție care se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Se poate face și o programare pentru înmatricularea mașinii, iar pentru asta este nevoie să intri pe site-ul instituției.

Proprietarul mașinii trebuie să aibă un dosar cu următoarele acte:

  • cererea de înmatriculare a autoturismului;
  • fișa de înmatriculare vizată;
  • certificatul de autenticitate;
  • dovada efectuării Inspecției Tehnice Periodice (emis de Registrul Auto Român): aceste inspecții pot dura timp și poate fi nevoie de o programare prealabilă. Poate dura până la 2 săptămâni între programare și efectuarea inspecției. Această inspecție este necesară pentru obținerea cărții de identitate a mașinii, a certificatului de autenticitate, dar și pentru efectuarea inspecției tehnice periodice. Certificatul de inspecție tehnică se păstrează în mașină și trebuie să conțină informațiile referitoare la identitatea mașinii, precum și data următoarei inspecții. Validitatea certificatului de inspecție tehnică se recunoaște chiar dacă se schimbă proprietarul mașinii. Frecvența cu care se efectuează inspecția tehnică poate varia semnificativ de la o țară la alta.
  • cartea de identitate a autoturismului;
  • dovada că proprietarul deține acea mașină: este nevoie de factura sau de contractul de vânzare-cumpărare. Aceste acte trebuie să fie în original, dar și traduse (trebuie să fie traduceri din/in limba spaniolă de exemplu, sau din limba în care a fost achiziționat autoturismul) și legalizate; 
  • plăcuța de înmatriculare din țara de proveniență a mașinii;
  • asigurarea de răspundere civilă auto (RCA);
  • certificatul de atestare fiscală: ai nevoie de un certificat pe care îl poți obține de la ANAF, din care să rezulte că nu plătești TVA pentru mașina pe care o înmatriculezi. Documentul se obține de la unitatea ANAF de care aparții. Este nevoie să depui o cerere care să aibă alăturat și documentul de achiziție a mașinii și documentul din care să rezulte data primei înmatriculări a mașinii. 

Este nevoie, de asemenea, ca mașina să fie luată în evidență la Primărie, iar pentru asta ai nevoie de: 

  • cartea de identitate a mașinii (original și copie);
  • contract de vânzare-cumpărare, sau factură în original și copie;
  • cartea de identitate a proprietarului mașinii (original și copie);
  • cerere tip (se obține de la primărie).

Este nevoie, așadar, de acte nu numai în original, dar și de traduceri legalizate ale certificatului de înmatriculare eliberat de autoiritățile statului unde a fost înregistrat autoturismul și traduceri legalizate la actul de vânzare a autoturismului. Acesta poate fi cumpărat de la o persoană fizică, și în acest caz este nevoie de un contract de vânzare-cumpărare, sau poate fi achiziționat de la o persoană juridică, iar în acest caz este nevoie de factură (aceasta trebuie să aibă menționat codul de TVA).

Important de reținut

  • Polița de asigurare RCA se încheie la orice companie de asigurări auto, pe numele proprietarului mașinii.  
  • Traducerea documentelor mașinii este foarte importantă: este vorba despre cartea de identitate a mașinii, contractul de vânzare-cumpătrare sau factură. Traducerile trebuie să fie legalizate. Aceste traduceri trebuie să fie valabile și legale și tocmai de aceea traducerile trebuie să fie făcute de o firmă autorizată în acest sens.
  • Proprietarul mașinii va avea de achitat și o taxă pentru numărul de înmatriculare și o taxă de eliberare a certificatului de înmatriculare

Sursa foto: Shutterstock

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5