Pilula de sănătate

Igiena orală a seniorului cu probleme de sănătate

    Igiena orală este vitală pentru sănătatea vârstnicilor şi o responsabilitate fundamentală pentru cei care îl îngijesc. Vârstnicii trebuie încurajaţi şi sprijiniţi să îşi desfăşoare propria îngrijire orală. Cu toate acestea, atunci când persoanele în vârstă nu mai sunt în măsură să facă acest lucru, menţinerea igienei orală este o datorie esenţială de asistenţă medicală, putem spune.

     Există multe motive pentru care igiena orală a persoanelor suferinde poate fi inadecvată. Incapacitatea de a efectua îngrijirea orală, de exemplu din cauza unui accident vascular cerebral, artrită, vătămarea braţului, traumatism cranian sau chirurgie. Putem vorbi însă și de lipsa de cunoaştere sau motivaţie, lipsa accesului la serviciile stomatologice, lipsa de bani pentru a-și permite echipamente pentru îngrijirea orală, dieta săracă sau aportul redus de lichide dar și probleme de înghiţire, unele medicamente (medicamente anticolinergice şi terapia cu oxigen poate provoca o gură uscată sau un gust neplăcut în gură).

     În cazul în care este necesar, persoanele care âi ingrijesc  ar trebui să încurajeze vârstnicii care sunt în măsură să efectueze îngrijirea orală pentru ei înşişi. Primul lucru pe care aceștia ar trebui să îl facă atunci când se trezesc, după fiecare masă sau după vărsături, precum și seara înainte de culcare, este îngrijiea orală. Este important să se furnizeze echipamentul necesar pentru a face acest lucru posibil. De exemplu, persoanelor  care nu sunt în măsură să meargă la baie ar trebui să li se ofere apă, un recipient și echipament. De asemenea, ar trebui să li se acorde intimitate pentru a efectua procedura. Pentru vârstnicii cărora condiția medicală nu le permite să își menţină cavitatea bucală curată, persoanele din jur trebuie să efectueze îngrijiri orale.

    Curățarea cavității bucale se asigură cât de des este necesar. În funcție de evaluarea orală facută (aceasta este punctul zero de la care pornim) ar putea fi zilnic, de două ori pe zi, la patru ore sau în funcţie de circumstanţele în care se găsește persoana. Instrumentele sunt concepute pentru a ajuta să efectueze o evaluare aprofundată a cavităţii orale şi de a dezvolta un plan de îngrijire adaptat. Procedura de evaluare orală presupune: igiena mâinilor, purtarea de  mănuşi şi şorţ,  păstrarea confidenţialității când acesta se gaseste într-o instituție. Este posibil să aveţi nevoie de o limbă de depresor şi o sursă de lumină  pentru a efectua evaluarea în mod eficient.

      Evaluarea furnizează informaţii iniţiale despre starea cavităţii orale a persoanei, ajută la implementarea planului de îngrijire (îngrijirea cavității bucale în centrele de îngrijire al vârstnicilor este un subiect din ce în ce mai mare pe plan mondial), permite  identificarea oricarei probleme noi.

     O igiena orală inadecvată poate duce la o serie de probleme precum buze uscate, inflamate, ulcere; carii dentare; tumori, fisuri, sângerare; depozite albe/galbene.

   Toate aceste aspecte pot fi mai bine înțelese în contextul cunoașterii problemelor pe care vârstnicii le întâmpină frecvent. Cariile dentare pe suprafeţele radiculare sunt mai frecvente la vârstnici. De aceea sunt importante folosirea pastei de dinţi fluorurate, curăţarea zilnică cu aţa dentară şi controalele de rutină.

     Sensibilitatea dentară se poate amplifica odată cu înaintarea în vârstă. În timp, gingiile suferă un fenomen de retracţie, expunând zonele neprotejate de smalţ ale dinţilor. Aceste zone sunt deosebit de sensibile la durerea provocată de alimentele şi băuturile prea reci sau prea calde. În cazurile severe, dinţii manifestă o sensibilitate la aerul rece şi la băuturile şi alimentele prea acre sau prea dulci. Această sensibilitate poate indica o afecţiune mai gravă, cum ar fi caria dentară, fisurarea sau fractura unui dinte.

    Gura uscată este o afecţiune des întâlnită la vârstnici, fiind provocată de unele medicamente şi de anumite boli. Netratată, problema gurii uscate poate duce la distrugerea dinţilor. Medicul dentist poate recomanda diverse metode de stimulare a fluxului salivar, tratamente sau medicamente adecvate pentru prevenirea problemelor asociate gurii uscate.

    Protezele dentare  pot face viaţa mai uşoară, însă ele au nevoie  de o  îngrijire specială. Sănătatea orală poate fi afectată de afecţiuni preexistente ca diabetul, bolile cardiace sau cancerul. Nu ezitaţi să-l informaţi pe medicul dentist despre ele, pentru ca acesta să aibă o imagine globală a stării  de sănătate şi să  ajute în rezolvarea  problemele specifice.

                            Mirela Parker, Compartiment Educație și Promovarea Sănătății


 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5