Preasfințitul Benedict, la Lunca Ilvei. Primarul Flaviu Lupșan, distins cu Ordinul „Mihai Vodă”, directorului Școlii, Marius Găină, cu Gramata Mitropolitană

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, vineri, 10 mai 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Lunca Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării clopotelor bisericii, recent restaurate, și sfințirii noii clădiri administrative.

De la ora 10:00, pe un podium amenajat în fața bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Ioan Teologul”, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, starețul Mănăstirii Nușeni – arhimandritul Paisie Iloaie, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Ilva Mare – protosinghelul Daniil Ureche, preotul paroh Victor-Alexandru Brici, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța și semnificația sărbătorii Izvorului Tămăduirii.

„Învățăm de la Maica Domnului ce înseamnă să ne lărgim inima înspre ceilalți. Ne lărgim inima pentru ca să încapă Hristos cel Înviat, pentru ca să încapă prietenii lui Hristos, pentru ca să încapă cei din jurul nostru care au nevoie de dragoste”, a subliniat ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoților din Protopopiatul Năsăud, dirijată de preotul Ioan Clapa de la Parohia Feldru. La chinonic, corul parohiei și corul de copii, dirijat de prof. Cătălina Timiș, au interpretat mai multe pricesne.

La finalul Liturghiei, PS Părinte Benedict a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate la clopotele lăcașului de cult și a rostit o rugăciune de binecuvântare a noii clădiri administrative a parohiei.

Preotul paroh Victor-Alexandru Brici a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Sfântul Ioan Teologul, ocrotitorul parohiei.

Pentru implicarea activă în viața Bisericii, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a acordat primarului comunei Lunca Ilvei, Flaviu Lupșan, Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, directorului Școlii Gimnaziale din Lunca Ilvei, prof. Marius Găină, i-a oferit „Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”, iar doamnelor profesoare Cătălina Timiș, Iulia Văsieș, Ancuța Tomuța, Dorina Budușan și Simona Brici le-a acordat diplome de aleasă cinstire.

La evenimentul religios au luat parte autorități locale, precum și numeroși credincioși de pe Valea Ilvelor, dar și din Maramureș, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5