Episcopul Macarie, la Concertul de pricesne organizat de Răsunetul. Cititorii şi artiştii s-au rugat Maicii Domnului, la Biserica Coroana

Protopop pr. Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni, pr. Emanuel Vidican au primit Crucea Nordului

Mulţime de cititori şi credincioşi au fost alături de noi la Concertul de pricesne „O, Măicuţă Sfântă”, ediţia a patra, realizat, cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei, de cotidianul Răsunetul, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură şi Protopopiatul Ortodox Bistriţa. Bistriţenii au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Episcop dr. Macarie Drăgoi, Episcop al Episcopiei Române al Europei de Nord. Evenimentul a debutat cu slujba Paraclisului Maicii Domnului, oficiată de părintele episcop Macarie, alături de părintele protopop Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni, pr. Emanuel Vidican, pr. Ciprian Boroș.

„Este o tradiţie şi o onoare pentru noi ca să avem bucuria şi binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, dar şi al bistriţenilor, pentru că a văzut lumina zilei pe Valea Ţibleşului. Preasfinţia Sa este nu doar apărătorul credinţei, ci şi al tradiţiei, având, pe lângă doctoratul în Teologie şi un doctorat în Etnologie, cercetările fiind fructificate în cărţi speciale. Aşezăm sărbătoare noastră sub patronajul Maicii Domnului, cea căreia ne rugăm şi este mijlocitoarea noastră la Tronul Ceresc. „Răsunetul” a ales să fie un ziar creştin şi prin cuvintele de învăţătură ale preoţilor în paginile noastre, balsam de mângâiere pentru creştini. Mulţumim părintelui episcop Macarie, cel care debuta cu primul text religios în urmă cu ani în cotidianul nostru, fiind un colaborator permanent, pentru grija purtată şi preoţilor de la Biserica „Coroana”, părintelui protopop Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni, pr. Emanuel Vidican pentru această zi de sărbătoare şi îi felicităm pentru distincţia primită: Crucea Nordului.”, a declarat Menuţ Maximinian, directorul ziarului Răsunetul.
Pricesnele, care i-au făcut pe cei prezenţi să lăcrimeze, au fost aduse prin glasurile artiştilor reprezentativi pentru tradiţia noastră – Cornelia Ardelean Archiudean, Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Cristina Bugnar, Anamaria Marti şi Alina Ceuca.
În cuvântul de învăţătură, prin pilde pe înţelesul tuturor, Episcopul Macarie a vorbit despre importanţa cinstirii Maicii Domnului şi despre puterea rugăciunii: ”Uneori cei mici sau cei mari se zbat între viață și moarte iar numai rugăciunea ne poate salva. Ceea ce este cu neputință la om, la Dumnezeu sunt toate cu putință! E adevărat, uneori ne razvrătim , nu înțelegem planurile Lui, cu noi, dar dacă suntem credincioși , ne resemnăm și înțelegem după o vreme care a fost voia Lui, lucrarea Lui, dreptatea Lui, ca asta înseamnă dreptate, înseamnă voia Lui. Domnul mi-a pus pe frunte să vă spun și vă îndemn să fiți tari în credință, în rugăciune și în trezvie. Cu aceste cuvinte vă îmbrățisez, vă Binecuvântez și vă încredințez ocrotirii Maicii lui Dumnezeu. Sa o rugăm pe Maica Domnului să ne acopere neîncetat și să ne păzească. Este o blasfemie când îi spun unii Maicii Domnului doar Maria fără să o cinstească, fără să o laude, fiindcă ea însăşi a spus „Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile”. Dacă i-a făcut mărire Cel de Sus, noi, pământenii cum să nu-i aducem mărire şi laudă celei Preacurate, cea care l-a adus aici între noi pe făcătorul a toate”.
Pentru vrednicia lor şi dragostea faţă de biserica străbună protopop Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni, pr. Emanuel Vidican au primit Crucea Nordului, cea mai mare distincţie a Episcopiei Române a Europei de Nord.
„Preasfinţia voastră, vă aducem mulţumiri. Aţi făcut şi în această seară ca biserica din centrul Bistriţei să fie cu adevărat un loc sfânt, încărcat de rugăciune, de cântare şi de cuvânt de învăţătură. Aţi făcut ca acest loc să fie hrănit nu doar cu pâine ci şi cu Cuvântul lui Dumnezeu, şi prin cântările care au ajuns la sufletul creştinilor. Un moment deosebit la apus de soare şi lumină lină. „Răsunetul” este ziarul care duce mesajul omului creştin, omului de omenie. Vă percepem nu doar ca un ierarh, ci ca un ambasador al românilor până sub streşina cerului, în toată Europa de Nord şi la Polul Nord. V-am văzut cu barba plină de promoroacă cum duceaţi Crucea printre zăpezi. Creştinii au venit să vă vadă acum şi să vă mulţumim pentru tot ce faceţi pentru noi”, a declarat părintele protopop Alexandru Vidican.

În final, artiştii, preoţii şi credincioşii au adus împreună slavă Maicii Domnului prin cântarea cunoscutei pricesne „O, Măicuţă Sfântă”. Printre cei prezenţi au fost şi primarul Bistriţei, Ioan Turc, prof. univ. Mircea Gelu Buta, prof. Dorel Cosma, Virginia Linul.

A fost o sărbătoare de care, cu siguranţă, bistriţenii îşi vor aminti şi de care se vor bucura mulţime de credincioşi, concertul fiind preluat spre redifuzare de Radio Renaşterea, Ardeal TV şi AS TV.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5