Elena M. Cîmpan. ASTRA, o poartă deschisă, așteptând colindele vremii

                                      Motto: „Dacă Dumnezeu ar crea acum în altă parte?!...”

                                                                  ( R. Descartes )

     Deschid doar puțin poarta către acest sanctuar, care este „Asociațiunea” ASTRA, cât să intre o rază caldă și blândă a interpretării mele mai întâi, lăsând, mai apoi,  posibilitatea, generoasă pentru fiecare, de a contribui, din curiozitate științifică, dintr-o bucurie a lecturii, ca poarta să se deschidă larg și prin ea să pășim în lumea de carte, cu oameni de carte, într-un tărâm ales, cum este Țara Năsăudului.

     Dubla semnificație a momentului, 3 sferturi de veac ale profesorului Ioan Seni și monumentul de carte închinată activității de 30 de ani în slujba ASTREI năsăudene, rotunjește armonios viață și operă, ca un model de urmat pentru cei tineri. Participările din volumul omagial sunt diverse, pentru că semnatarii articolelor vin cu contribuția lor, cu specificul profesiei de bază, cu cantitatea de talent și calitatea  rândurilor frumos așezate în pagină, ce descriu imagini, idei, creează schițe ale unui portret ce se desăvârșește încă. Un profil istoric și literar al lui Ioan Seni.

     Cei care intră în carte „colindă” parcă, la ferestrele ei, sub forma celui mai frumos mesaj posibil, amintiri, gânduri, de apreciere, de laudă, folosind simboluri , expresii alese, întâmplări rămase în timp. Dintre „colindele” acestei cărți, multe vin din partea școlii, a profesorilor, din partea universităților, a cercetătorilor, din partea oamenilor de condei, a prietenilor, și ei devotați aceleiași cauze, fiind și ei o bună bucată din unica și inegalabila corabie a Năsăudului cultural, ASTRA.

    În prag, în pragul cărții, ne întâmpină figura lui Ioan Seni, al cărui portret se desprinde din texte, din fapte, nu neapărat în fragmente de evocare, cu trăsături fizice, sufletești, morale, pentru că eroul zilelor cu ASTRA este încă prezent, o prezență activă, înțelegând contradicția din termeni ca pe o calitate.

     Și cum este „colindat” Ioan Seni? Uneori prin vers, poetul Al. C. Miloș scriindu-i poezia „Anii...”, „Trec peste oraș cocorii/ Cum i-aș opri, dac-aș putea,/ Cum i-aș chema la mine-n casă/ Și le-aș aprinde aripa!/ / Ei trec, nimic nu le stă  în cale/ Ne lasă cântec sub zăpezi,/ O dată nu-i lăsăm să plece/ Cu aurul din mari livezi.// Și trec așa peste oraș/ Viori din soare, așternând,/ Pe care cântă blând poetul/ Cuvinte-albastre de colind!”, Grigore Marțian, cinstind importanța ASTREI de la Năsăud, „Dacă Astra nu era,/ Cine oare ne-apăra/ Limba noastră cea română,/ Datina noastră străbună?”..., alteori prin interviu, reportaj, prezentare de carte, înfrățiri peste Prut, ca ramuri verzi, bogate și cu rod ale unei activități desfășurate cu pasiune.

     Ca „Albatrosul” lui Baudelaire, pentru poet, „Cocorii” sunt asemeni creatorilor, din multe domenii și pentru multe generații.

      A colinda la Năsăud nu necesită un timp anume. De aceea ideea acestui text, inspirat de credința că și la începutul primăverii se aud frumoase cântece și imnuri la porțile și ferestrele orașului.

      E adevărat că a și fost și că și este de unde. Într-un leagăn de academicieni, de scriitori, de profesori, de sol cultural, nici nu are cum să nu răsară evenimente, și singure, ca acele plante ce se ivesc din îngrijire divină, dar la fel de pline de frumusețe, darmite când există și cine să le scoată în valoare?!...

    Este un obicei ca, la ediții aniversare, să participe personalități, care să dea greutate operei. În ce privește volumul omagial, acestea sunt din belșug. Aproape fără excepție, de la coordonatori și colaboratori, prof. univ. dr., Mircea Gelu Buta, și dr., Adrian Onofreiu, și până la academicieni, în frunte cu președintele Academiei Române, Ioan – Aurel Pop, cu Ioan Bolovan, cu mulți scriitori, profesori, demnitari, la unison, ce vorbesc și scriu, pe proprie răspundere, despre fapte de vitejie, semnate de Ioan Seni, în specialitatea lui, istoria. Și, după preceptul, întâlnit la Ion Creangă, „dacă-i copil, să se joace, dacă-i cal, să tragă și, dacă-i popă, să citească”, dacă-i istoric, să facă istorie! Istoria lui Ioan Seni îndeplinește ambele calități, este și înfăptuită, este și scrisă.

     În Cuprins, cartea se bucură de numeroși autori ai textelor, martori la evenimente și exegeți ai unor idei bogate. Dar, cu siguranță, lista rămâne deschisă pentru alte consemnări, care să întregească, să urmărească, mai departe,  preocupările de esență tare ale unui reprezentant de frunte din tărâmul magic al Năsăudului, unde ASTRA continuă să existe. Și care așteaptă să fie colindată, până ce mesajul trece dincolo de poartă, de fereastră, unde să se aprindă o lumină în suflet.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5