Dotări din fonduri europene pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, la Secția de oncologie și Laboratorul de microbiologie

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a adoptat două proiecte de hotărâre care vizează accesarea fondurilor europene pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița. Valoarea celor două proiecte depășește 26 milioane lei.

Astfel, proiectul „Investiții în infrastructura publică a unității sanitare publice de interes județean care diagnostichează și tratează cancer - Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița” a fost depus în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Sănătate. Valoarea totală a proiectului „Investiții în infrastructura publică a unității sanitare publice de interes județean care diagnostichează și tratează cancer - Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița” este în cuantum de 22.653.130,70 lei, inclusiv TVA. Contribuția proprie în proiect a Județului Bistrița-Năsăud și a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 453.062,61 lei.

Al doilea proiect - „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul unității sanitare publice - Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița” – a fost depus pentru obținerea finanțării prin Programul Sănătate și are o valoare de 3.981.164,94 lei, inclusiv TVA. Contribuția proprie în proiect a Județului Bistrița-Năsăud și a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 79.623,30 lei.

În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița funcționează Secția de Oncologie Medicală cu un număr de 40 de paturi din care 5 paturi sunt pentru Îngrijiri Paleative și 5 paturi pentru Hematologie, precum și un Cabinet de Oncologie medicală și un punct de lucru al Farmaciei (Oficina) cu circuit închis dedicat. Datorită creșterii incidenței și prevalenței numărului de cazuri oncologice precum și complexitatea acestor cazuri se impune dotarea cu echipamente medicale performante.

Având în vedere că Secția de Oncologie medicală este pavilionară, pentru a reduce costurile cu transportul și disconfortul pacienților oncologici, precum și pentru a asigura servicii cât mai aproape de patul pacientului se propune achiziționarea de echipamente dedicate acestor pacienți: ecografe (de înaltă performanță pentru oncologie, intraoperator cu aplicație plan operator), aparate de radiologie (aparat radiografie mobil, aparat digital radiologie grafie și scopie), analizoare (analizor de biochimie rapidă, analizor biochimie urinară, analizor de gaze sanguine, analizor automat de hematologie), iluminator de vene monitoare funcții vitale, injectomate, infuzomate, scaune chimioterapie, defibrilator, electrocardiograf. Sistemul complet de preparare doze individualizate pentru tratamente cu citostatice a pacienților neoplazici, imunodeficienți, în condiții de totală expunere la medicație CMR reprezintă soluția cea mai sigură și performantă atât pentru pacienții oncologici cât și pentru personalul spitalului în ceea ce privește prepararea medicației. Întrucât patologia oncologică necesită abordare multidisciplinară, cazurile sunt analizate în Comisia oncologică constituită din medici oncologi, chirurgi, radiologi, anatomopatologi și alte specialități cu profil chirurgical sau medical, în funcție de caz sunt absolut necesare și echipamente medicale pentru chirurgie.

Pentru a cuprinde tratarea a cât mai multor patologii oncologice se propune în acest sens dotarea cu: un turn pentru gastroscopie, colonoscopie și bronhoscopie, un turn pentru endoscopie urologică și ginecologică și un turn de chirurgie minim invazivă pentru intervenții chirurgicale oncologice.

Prin proiect se are în vedere dotarea cu echipamente de ultimă generație care vor fi utilizate în laboratorul de microbiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița. Obiectivul proiectului constă în dotarea Laboratorului de microbiologie medicală cu soluții tehnologice de ultimă generație pentru: îmbunătățirea capacității și capabilității laboratoarelor de microbiologie, prin dotarea cu analizoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor și de efectuare a antibiogramelor; echipamente automate/semi-automate de determinare a sensibilității la antibiotice prin concentrația minimă inhibitorie (CMI)

Resursa umană care deservește structurile vizate pentru dotare în acest proiect este următoarea: - Secția Oncologie medicală: 2 medici primari în specialitatea Oncologie medicală, 3 medici specialiști în specialitatea Oncologie medicală, 1 medic specialist în specialitatea Hematologie, 1 psiholog specialist în specialitatea Psihologie clinică, 1 asistent social principal, 21 de asistenți medicali, 2 registratori medicali, 1 brancardier, 14 infirmiere, 1 îngrijitoare; - Cabinet Oncologie medicală: 1 medic specialist în specialitatea Oncologie medicală, 2 asistenți medicali; - Oficina cu circuit închis: 1 farmacist specialist în farmacie clinică, 2 asistenți medicali, 1 registrator medical, 1 îngrijitoare; - Laboratorul de Radiologie și imagistică medicală: 2 medici primari în specialitatea Radiologie imagistică medicală, 4 medici specialiști în specialitatea Radiologie și imagistică medicală, 1 fizician medical, 16 asistenți medicali, 2 tehnicieni radiologie, 4 îngrijitoare. - În cadrul Secției Chirurgie generală își desfășoară activitatea 14 medici chirurgi specializați în abordarea patologiei oncologice.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5