Revista ORIZONT nr. 7/ iulie 2022

Educație și prejudecăți

Virgil RAȚIU

„Despre credința unora dintre noi în adevărul marxismului” este un strâns comentariu filozofic, apărut pe prima pagină a publicației, semnat de Horia-Roman Patapievici. Încipitul enunță: „Nu există argument pozitiv în favoarea marxismului”, adică un argument pozitiv în favoarea unei doctrine politice. Doctrina marxistă, marxismul, acum strecurându-se în pletora frâmântată de contemporani, teoretizată și aplicată drept morală virtuoasă, identificată neomarxism, este exersat/ă de mulți comentatori, de aiurea dar și de aici, cum ar fi Vladimir Tismăneanu, printre alții. Concluzia celor exprimate – conchiderea postargumentelor – este adusă dimpreună cu Spinoza, după lucrarea sa Ethica: „Spinoza spunea că așa cum lumina se manifestă pe ea însăși și în același timp pune în evidență întunericul, tot așa și adevărul este standard atât pentru el, cât și pentru fals. (...) Or, deoarece falsul nu poate fi niciodată standard pentru adevăr, capacitatea marxismului de a denunța falsul nu poate constitui o dovadă a adevărului său. Singura dovadă pozitivă în favoarea marxismului, adică una dedusă din adevărul doctrinei sale, este capacitatea de a distruge lumea. Pe aceasta a dovedit-o; tot restul l-a infirmat”. Nici ideologia neomarxistă nu se abate de la capacitatea de distrugere a lumii prin tehnici moderne și metode „noi” de aplicare – dacă am observat corect.
Alexandru Maniu dezbate concluziv „tema” Reeducarea soft, aducând în discuție „educația despre prejudecățile inconștiente”, răspândită în mai multe corporații americane, în instituții de educație și a mediului de muncă, dar și în multe corporații și instituții similare europene, întrucât influențele globale, doctrinare și ideologice nu pot și nici nu se intenționează să fie „controlate”, dimpotrivă. Alexandru Maniu atrage atenția în felul următor: „...Ideologia rasismului sau bigotismului implicit aduce foarte mult cu ideologia creștină a păcatului original, cu slujbele de educare în masă a angajaților și slujbele de expiere a păcatului, prin spovedanie și înpărtășanie. (...) Mesajul esențial este simplu și de efect: ești moralmente «defect». Păcătuiești chiar și fără să știi. Primul pas spre ispășire este să accepți că nu ai control asupra rasismului/ bigotismului tău și să te lași pe mâna unei forțe superioare, care-ți va ghida pașii. Nu e clar care este această forță în cazul sfintei doctrine a rasismului sistemic, ca element esențial în ideologia identitară de extremă stânga, dat fiind că nu avem figuri tutelare sau carismatice în această ideologie cu valențe de cult... Maniera în care se fac aceste ședințe obligatorii de îndoctrinare în ideologia rasismului sistemic, în care angajații își recunosc vini închipuite și poartă mereu cu ei stigamatul de a fi reprezentanții unei categorii «căzute», sau «întinate» (rasa albă, sau mai rău, bărbatul alb) amintește, în chip sinistru, de reeducarea comunistă, pe care noi și alte nații nefericite au cunoscut-o în cel mai brutal mod cu putință”...
Mai multe materiale din sumarul revistei merită atenție spre lecturare, semnate de: Cornel Ungureanu (Ion Negoițescu, în vremea amintirilor); interviu cu Pia Brînzeu, intitulat Obsesia Shakespeare, realizat de Cristian Pătrășconiu; ancheta literară Câini sau Pisici? 1.Ce aveți? Ce (& de ce) preferați? – răspund scriitori, jurnaliști etc. – cel mai cuminte răspuns îl dă teologul Ioan Alexandru Tofan; Valentin Constantin (De ce să privim în direcția opusă – despre Ziua Franței); lansarea de carte și expoziția Constantin Flondor – Remember organizate la Galeria Jecza, Timișoara; Ioan T. Morar (Sărbătoarea Muzicii și a mea – de 21 iunie a.c., în Franța)...
Scriu despre cărți: Alexandru Oravițan («Farmecul vieților distruse. Câteva reflecții despre ratare» de Angelo Mitchievici – Ed. Humanitas, 2022, «Dumnezeu nu emort. Interceptări. Note informative» de Cristian Tudor Popescu – Ed. Polirom, 2022); Grațiela Benga («Personaje ale teoriei, ființe ale ficțiunii» de Laura Pavel – Ed. Institutul European, 2021, «maki for 2» versuri de Adelina Pascale – Casa de Editură Max Blecher, 2021); Vasile Popovici («O cartografie a invizibilului» antologie lirică de Vasile Dan – Ed. Rocart, 2021); Alexandru Colțan («Românii și Europa Mediană. Contribuții la tipologia culturală a Europei» de Ovidiu Pecican – Ed. Polirom, 2021, «Levitația» poeme de Radu Sergiu Ruba – Ed. Tracus Arte, 2021); Dan C. Mihăilescu («A șaptea viață a lui Alexandru Royce» și alte cărți de Mihai Măniuțiu) etc.

Comentarii

22/08/22 16:15
Iuliu

Motto:
"Numai minciuna e monolită, adevărul nu."
(Lucian Blaga)

Conform aforismului de mai sus nu există un "adevăr al marxismului". Există in schimb mai multe moduri de raportare la filozofia marxistă. Cu alte cuvinte, fiecare cu adevărul lui. Ideologia marxistă impusă cu forţa in fostele ţări comuniste a fost percepută diferit in functie de gradul de educatie al diferitelor clase sociale. Lucrul acesta este evident si acum la mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului in România. Astfel, intr-un recent sondaj INSCOP, de la sfârsitul lunii iunie, 2022, cu privire la percepţia pe care o au românii asupra prezentului, trecutului şi viitorului, majoritatea consideră că duceau o viaţă mai bună în comunism. Datele sondajului arată că 69,8% dintre români consideră că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită şi doar 24,3% sunt de părere că lucrurile merg într-o direcţie bună, iar 5,9% dintre respondenţi nu ştiu. Această perceptie este generată si de lipsa de reforme din România. Una dintre acestea este reforma administrativ teritorială, despre care cei mai multi respondenti cred că ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România. În condiţiile în care reforma administrativ-teritorială ar putea cuprinde posibilitatea unificării/comasării unor localităţi, 60,8% dintre respondenţi consideră că reforma administrativ teritorială ar putea îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România. 35,3% sunt de părerea contrarie, iar 3,9% nu ştiu sau nu pot aprecia. De asemenea, 59,9% dintre respondenţi declară că ar avea o părere bună despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni care să reunească mai multe judeţe, 34,4% că ar avea o părere proastă, iar 5,8% nu ştiu sau nu răspund.
Cei care cred într-un procent semnificativ mai ridicat decât media că situaţia în România este mai bună decât în 1989 sunt tinerii sub 30 de ani, sau persoanele cu educaţie superioară.
La polul opus, persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani, respectiv angajaţii din mediul privat sunt în medie mai pesimişti, consideră că situaţia din România este mai rea decât înainte de 1989.
Asadar, este o chestiune de "Educație și prejudecăți".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5