Despre o sărbătoare a bunului simț și a speranței !

Florentin Archiudean

În urmă cu ceva ani (nu prea mulți!), pe când ne era șef, în calitate de locțiitor al comandantului Brigăzii 81 Mecanizate general ’’GRIGORE BĂLAN’’ din Bistrița, domnul colonel Vasile Grigore Voivod era nelipsit de la spectacolele Ansamblului Folcloric ’’Doinița’’. În mod egal domnul colonel a sprijinit și a susținut activitatea ansamblului încurajîndu-ne în tot ceea ce făceam. Pe atunci nu se concepea vreo activitate culturală organizată de garnizoana militară Bistrița fără participarea soliștilor, colindătorilor sau dansatorilor ’’Doiniței’’. Pentru noi era o dovadă de respect față de munca noastră iar pentru copiii și tinerii ’’Doiniței’’ era o incurajare permanentă de a învăța cât mai bine dansurile și cântecele populare. În acele vremuri noi cei dn Ansamblul Folcloric ’’Doinița’’ ne consideram ca făcând parte intrinsecă din efectivele...’’luptătoare’’ ale Brigăzii! Numai că noi luptam pe câmpul culturii, al păstrării tradițiilor populare românești, al instruirii și educării tinerilor în spiritul acestor nobile tradiții. Între timp vremurile s-au schimbat (un pic!). Noi insă continuăm să facem ceea ce știm cel mai bine pentru păstrarea tradițiilor străbune și de ce nu, pentru imaginea instituției armatei din care facem parte și ai cărei soldați – fără soldă! – ne încăpățânăm să ne considerăm!
Nu cerem mai nimic dar oferim totul!
Nu ne plângem de nimic dar ducem în suflete nevoia de respect și de afecțiune.
Încercăm să ne comportăm ca niște artiști adevărați, adică zâmbim și cînd ne vine a zîmbi și când ne vine a plânge cu lacrimi amare.
Duminica trecută a fost mare sărbătoare în comuna Cătina, acolo unde prietenul ’’Doiniței’’, domnul colonel în rezervă Vasile Grigore Voivod s-a întors la ’’acasa’’ lui după trecerea în rezervă. Și ca de obicei, în ceas de mare sărbătoare pentru Dânsul, nu ne-a uitat! Așa s-a făcut că Ansamblul Folcloric ’’Doinița’’a fost invitat de onoare la hramul bisericii din Cătina, la marea reîntâlnire a sătenilor din această localitate vestită în Transilvania grație atestării ei documentare încă din anul 1327, grație eroului ei legendar de la 1948, tribunul și preotul martir Vasile Turc dar și grație hărniciei locuitorlor acestor meleaguri românești milenare!
Invitat ...privilegiat (!) la sărbătoarea cătinenilor Ansamblul Folcloric ’’Doinița’’ a fost prezent în spectacol cu formațiile de dansuri seniori și juniori alături de care au urcat pe scenă Neluțu Moldovan (care a copilărit și pe la Cătina nu numai pe la Orosfaia!), Simona Pop Labiș, Marcel Avram (șeful cercului militar Bistrița și conducătorul...delegației) și Cornelia Ardelean Archiudean. Cu această ocazie juniorii – instruiți de Paul Muntean - au debutat cu două dansuri, pentru prima dată în afara județului, încântând publicul cu ingenuitatea lor, cu bucuria de a dansa și mai ales cu strădania de a fi la înălțimea momentului. Dansatorii seniori, grupați în jurul maestrului coregraf Aurel Muntean și-au dovedit măiestria artistică plutind pe o scenă invadată de mușcate înflorite coborâte parcă de pe cătrințele dansatoarelor...
Spectacolul folcloric organizat pe o scenă amenajată în preajma impresionantei biserici ortodoxe îmbrăcată ca o mireasă, prin preocuparea primarului Alexandru Bota, a consiliului local și cu deosebire a tânărului preot Gheorghe Ilovan a fost urmărit de o...mare de oameni și a fost unul caritabil! Banii adunați vor fi donați pentru ajutorarea victimelor incredibilei tragedii de la discoteca( clubul) din București.
Cu un ochi am râs, cu celălalt am plâns. Sufletul ne-a fost însă cernit tuturor, artiști și spectatori deopotrivă, de aceea programul prezentat pe scenă a fost unul în care bunul simț, autenticitatea și valoarea artistică au fost pe primul plan.
Organizarea sărbătorii a purtat, discret dar vizibil, pecetea seriozității și experienței de o viață a colonelului Vasile Voivod! Nici un detaliu nu a fost prea neinsemnat ca să nu fie luat în seamă. Privind cu luare aminte la ce se întâmpla în jur mi-am zis – pe bună dreptate sau înșelându-mă, cine știe...- că nu de avize de securitate duce Tara aceasta lipsă, ci de conștiințe angajate, de competențe puse în funcțiune, de oameni dedicați până în adâncul ființei lor misiunii încredințate și lucrului bine făcut!
La Cătina m-am întâlnit cu oameni dedicați și de omenie.
La Cătina am văzut buna cuviință și competența în acțiune.
De aceea la Cătina mi-a mai trecut puțin din tristețea, deznădejdea și disperarea sădite în sufletul meu în aceste zile tragice pentru România.
De aceea la Cătina mi-am întărit credința că singura speranță care ne ajută să ne regăsim mereu și mereu rămâne numai Bunul Dumnezeu!
Din acest motiv am numit sărbătoarea cătinenilor o sărbătoare a bunului simț și a speranței! Doamne ajută!

Comentarii

10/11/15 14:16
veronica osorheian

BRAVO, domnilor colonei. Sunteţi de toată lauda. SĂNĂTATE MULTĂ TUTUROR celor implicaţi în această activitate şi să aveţi parte de alte împliniri frumoase.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5