Ansamblul ’’Doiniţa’’, oaspete al marinarilor români!

La invitaţia Statului major al Forţelor Navale adresată Bg.81Mc.’’Grigore Bălan’’ din Bistriţa, Ansamblul folcloric’’Doiniţa’’ al Cercului Militar Bistriţa a participat la activităţile cultural-artistice organizate la Constanţa cu ocazia Zilei Marinei Militare.

Aflat în această misiune în al optulea an consecutiv, Ansamblul folcloric ’’Doiniţa’’ a prezentat un program artistic conţinând cântece şi dansuri populare din Bistriţa-Năsăud pregătit de valoroasa intrepretă a cântecului popular din Câmpia Transilvaniei - Cornelia Ardelean Archiudean şi coregraful Aurel Muntean.

Proiectul conceput la iniţiativa locotenent colonelului Cristian Soare, şef al Cercului militar Constanţa, în anul 2002, s-a derulat ca o colaborare intre cercurile militare Constanţa şi Bistriţa, supervizat in acea vreme, de către Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul dr.Gheorghe Marin, un iubitor şi un fin cunoscător al fenomenului cultural din armată.

An de an micuţii artişti de la Bistriţa, fii ai cadrelor militare din garnizoană sau simpli iubitori de folclor din judeţul Bistriţa Năsăud, au fost invitaţii marinarilor concertând în garnizoanele Constanţa, Mangalia sau Tulcea cu ocazia Lunii spiritualităţii marinăreşti organizată, iată, de zece ani, de către Statul Major la Forţelor Navale Constanţa.

Fiecare dintre cei peste 400 de copii-artişti care au concertat la mare în aceşti opt ani, va spune peste vremuri că, la prima lor întâlnire cu Marea Neagră, a dat mâna sau măcar a ascultat cuvintele de încurajare ale domnul amiral dr. Gheorghe Marin, ale domnului contraamiral Dorin Dănilă, ale domnului colonel Ion Panait, ale domnului comandor Virgil Dospinescu sau…în anul de graţie 2010, ale domnului contraamiral dr. Aurel Popa, Şeful Statului Major al Forţelor Navale ...

Dacă este adevărat că nimic nu se face în această lume fără să-ţi răstigneşti sufletul în miezul cărămizii ziditoare, la fel de adevărat este că niciodată aşchia stejarului nu sare departe de trunchiul jertfit, cel mai adesea, pe altarul patriei!!

În anul 2010, Ansamblul folcloric ’’Doiniţa’’ a ajuns la Constanţa …ca o răsplată, peste ani a recunoaşterii sentimentale a valorii sale de către cine nici nu te gândeşti ! Iată cum: în anul 2010 Alexandru Soare, fiul locotenent colonelului Cristian Soare, pe atunci un tânăr plin de speranţe, a asistat, mai mult împins de la spate de către părinţi decât din voinţă proprie, la spectacolul de la Cercul Militar al Ansamblul folcloric’’Doiniţa’’. Atunci i-au plăcut ritmurile cântecelor bistriţene fără să facă cuiva o declaraţie de dragoste specială ! În anul 2010, căpitanul Alexandru Soare, călit deja în misiuni dificile pe mare, cu sufletul forjat de nenumăratele pericole specifice serviciului,cu inima sa mare, doritoare de normalitate şi de frumos, a simţit nevoia sa îşi reîntâlnească, fie măcar şi pentru o clipă visele după care tânjim fiecare ! Şi iată, proiectul, bătut în cuie de tata cu opt ani in urmă, continuă la solicitarea…sufletească a fiului…

În Portul militar Constanţa, în clipa în care Giorgian Scridon pronunţa solemn că ’’mi-o venit ordin să plec’’ contraamiralul doctor Aurel Popa s-a oprit, salutând simbolic pe micuţul artist-cântăreţ din Mititeii Năsăudului, cu cuvintele ’’Micuţi urmaşi ai Romei veniţi din Ţara Bistriţei şi a Năsăudului, vă mulţumesc! Doamna Cornelia Ardelean, bine aţi venit la sărbătoarea marinarilor, va purtăm în suflet pe Dumneavoastră şi pe aceşti copiii minunaţi !’’.

7 august 2010 ! Ziua Porţilor deschise! Ziua inimilor deschise la marinarii armatei române ! Organizare emoţionantă! Primire cu adevărat românească! Porţi deschise, inimi deschise. Normalitate ! Sentimente de linişte şi de împlinire! Doamne ocroteşte-i pe marinari ! Doamne ajută Armata Română!

A consemnat col.rez.Florentin Archiudean, martor ocular şi trăitor, preasentimental, al întîlniri cu vânătorii de munte ai…Mării Negre! Constanţa, august 2010

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5