Deputat Cristina Iurişniţi: USR se declară împotriva pensiilor speciale pentru aleşii locali

În această săptămână, Senatul a dat din nou undă verde privilegiilor, foloaselor necuvenite şi discriminărilor în raport cu restul cetăţenilor României. Principiul echităţii şi al contributivităţii a fost aruncat la coşul de gunoi!

 Adoptat  cu 85 de voturi "pentru", 21 de voturi "împotrivă" şi 11 abţineri, proiectul de lege pentru elaborarea Codului administrativ, care prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate şi, de asemenea, că pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

Codul administrativ este un proiect foarte costisitor pentru români, amendamentele adoptate în Comisia specială pentru Codul administrativ, generând costuri suplimentare pentru pensiile speciale pentru primari de peste o sută de milioane de euro anual pentru cei care au avut minim un mandat.

"Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completarile ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limita de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare", se arată în amendamentul adoptat de Comisie.

O alta modificare le permite aleşilor locali să aibă calitatea de persoana fizica autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.
Mai mult decat atât, indemnizaţia pentru limita de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public. Senatul a avut calitate de primă Cameră sesizată, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

Dacă cei care conduc îşi văd doar de interesul personal şi de privilegiile financiare exclusiviste, amendamentele adoptate demonstrând încă o data un total dispreţ pentru priorităţile din societatea romanească! Cele peste 100 de  milioane de euro cât ne vor costa pensiile speciale ale primarilor şi preşedinţilor de consilii judetene pot fi direcţionate spre scoli şi dotarea lor la nivel european, ca să nu mai avem unităţi de învăţământ fără aviz ISU sau cu grupuruile sanitare în curte. În judeţul Bistriţa-Năsăud, la final de an şcolar, avem încă 42 de şcoli care nu se regăsesc pe agenda de priorităţi a primarilor cu salarii speciale şi pensii speciale.  Pot fi, de asemenea, directionate spre sistemul public de sănătate, spre infrastructura deficitară sau absentă. Recent într-un discurs, Timmermans spunea clar că dacă România ar avea o infrastructură decentă, PIB ar urca anual cu 2-3 procente.


Comisia Europeană avertizează că amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de  depolitizare şi de profesionalizare a funcţionarilor publici şi anulează paşii anteriori făcuţi în acest sens. Comisia mai arată că eşecul îndeplinirii obligaţiilor asumate de România (ex-ante) constituie temeiul pentru suspendarea plăţilor din fonduri europene. Practic, România riscă să piardă alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro.

USR a votat împotrivă, a inițiat legi împotriva pensiilor speciale. În viitor, USR îşi propune eliminarea acestor privilegii. Pensiile trebuie să respecte principiul contributivităţii.

 

Deputat Cristina Iurișniti

Comentarii

13/06/18 18:31
Comentariu

Trebuie facut ceva si anulate toate pensiile care depasesc salariul pe care l-a avut in ultima luna, apoi indiferent ca-s " speciale, nesimtzite, sau de alta culoare locala sau nationala " .
Nu intelegem cum este posibil sa te pensionezi , sa iei pensie de la stat si sa te incadrezi pe o functie similara, tot la stat si sa ti se cumuleze pensia cu salariul . Este cazul unor politzisti de la Politia Nationala, pensionati la cerere in baza legii aia de tot ca.ca.tul , inaintea implinirii varstei de 50 de ani , cu o pensie de peste 40 de milioane de lei si imediat s-a angajat tot la Politia Rutiera a Primariei Locale ( de exemplu ) de asta data , de unde mai primeste inca 60 de milioane de lei salar ( subofiter, nicidecum ofitzer... ) , deci tot de la statul roman , in timp ce exista o gramada de tineri fara serviciu .
Nu este vorba de nesimtirea celor care " nu le este rusine " ... ca prostu' nu-i cine mananca ... ci de prostia statului roman, care accepta asa ceva .
Exista ofiteri de la interne de exemplu, care au pensia de 2-3 ori mai mare decat ultimul salariu dinaintea de pensionare , cu tot felul de sporuri si adaosuri... , sau ce adaosuri au " politrucii " la pensionare ... Efectiv de cutremuri cand auzi asa ceva.
Uitati-va pe siteurile de la primarii, sa vedeti ce salarii au acuma cei de la primariile locale ... Sunt primari care depasesc suma de 80 milioane de lei vechi ... Asa " trai pe varai " frate , in timp ce majoritatea celor care contribuie la fondul de pensii, primesc acolo, undeva la 8-10 milioane de lei pensie lunara .

14/06/18 11:21
Votantul

DEGEABA !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5