Cum îți alegi jantele pentru mașină?

Mulți șoferi se gândesc să-și schimbe aspectul mașinii pentru că acesta este la fel de important ca și partea tehnică și încep cu jantele. Ei își doresc ca jantele noi să aibă un aspect estetic mai frumos și să fie fabricate din materiale de calitate.

Multe mașinivin din fabrică cu jante mici în dimensiune, chiar și în lățime, iar jantele înguste nu arată chiar bine din punct de vedere estetic. Unii aleg jante mai mari ca diametru și anvelope mai late, cu talon mai mic. Deși aspectul este mai frumos, un diametru mai mare al jantei poate avea o serie de dezavantaje, care țin mai ales de consumul de carburant.

Dacă anvelopa are talonul cu înălțimea mai mică este posibil ca roțile să fie mai grele și astfel să apară diferențe de consum. Prin folosirea unor roți mai mari și mai grele frecarea crește, iar acest lucru se simte la volan (mai ales dacă este fără servo-direcție). În ceea ce privește șocul absorbit în timpul mersului, acesta este absorbit pe lățime, pe o distanță similară. La jantele mai mari ca diametru apare un consum de carburant în plus pentru că motorul, trenul de rulare, cutia de viteze și planetarele trebuie folosite mai mult. Se poate consuma 1 litru de carburant în plus la 100 km.

Roțile mai mari sunt mai grele, solicită mai mult articulațiile, pun o greutate mai mare pe fuzetă. De asemenea, elementele de suspensie, pivoții și bucșele, trebuie să primească șocuri de la roți mai grele deci se vor uza mai repede și trebuie schimbate mai des.

Jantele se aleg în funcție de anumite caracteristici, de tipul de material folosit la fabricarea lor, de dimensiunile din cartea tehnică a mașinii. Principalele caracteristici ale jantelor sunt:

  • Lățimea interioară a profilului jantei – Aceasta este primul cod de pe marcajul jantei, poate fi 6J, 7J, 8J, 9J și reprezintă 6 inch, 7 inch, 8 inch, 9 inch. Este distanța dintre marginile jantei. De exemplu 6 inch este lățimea interioară a jantei, iar profilul ei este reprezentat de litera J. Lățimea jantei arată lățimea anvelopei. La foarte multe jante apare profilul J, dar sunt jante și cu alte litere JJ, B, D, K, JK. Jantele cu profil JJ apar la vehicule 4x4. Profilul jantei  se referă la lățimea interioară a jantei.
  • Diametrul jantei - Acesta este inscripționat pe jantă, este al doilea număr după lățimea interioară a jantei. Se măsoară cu o ruletă, se începe de la o parte exterioară a jantei, se trece prin centrul jantei și se ajunge la partea exterioară opusă. Diametrul jantei este inscripționat la interior sau la exterior prin cifre. Acesta este foarte important să fie ales corect, deoarece are efect asupra unor parametri ai mașinii. Poate influența stabilitatea și demarajul acesteia.
  • Pitch Circle Diameter PCD se măsoară în mm, între două prezoane opuse. De exemplu la Dacia Logan 4x100, numărul 4 este numărul de prezoane, iar 100 este distanța dintre ele.
  • Distanța ET în mm dintre butucul roții și mijlocul jantei. Dacă această distanță este mai mică, janta intră mai puțin în interiorul caroseriei. Poate fi de exemplu: ET30, ET46, ET50. Distanța ET apare trecută în mm și la jantele din aliaj și la jantele din oțel. Dacă nu se aleg jante cu ET corect este posibil să apară vibrații la roți în timpul frânării la viteză mare, instabilitate, lovirea unor elemente ale caroseriei la viraje.
  • Numărul de prezoane sau numărul de șuruburi cu care este fixată roata. Poate fi 4, 5, 6, 8. 
  • Distanța dintre prezoane ajută la alegerea corectă a jantelor. Se măsoară între două prezoane opuse.
  • Cocoașa jantei este numărul sau specificul cocoașelor de pe profilul jantei. Jantele pot avea inscripționate litere H, CH, FH, EH și numere.

Pe piața auto sunt foarte multe modele de jante auto, șoferii au de unde selecta. Înainte de a alege un set de jante trebuie înțeleși toți parametrii în funcție de care se iau aceste produse.

Cele mai bune jante Audi sunt cele fabricate din materiale de foarte bună calitate, dar care să fie destul de ușoare pentru că accelerează și frânează mai bine. În plus la jantele mai ușoare, consumul de carburant este mai mic, acesta fiind un mare avantaj.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5