Colegiul Prefectural, la Carmo-Lact Monor. Prefectul Ovidiu Frenţ: Vom face controale riguroase la ferme, dar şi în trafic pentru prevenirea introducerii în judeţ a pestei porcine africane

Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, a anunţat, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural că vor fi intensificate controalele la ferme, dar şi cele în trafic privind transportul de suine, asta în condiţiile răspândirii pestei porcine africane. Decizia a fost luată în şedinţa grupei operative, la care au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai DSVSA BN, APM BN, Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
„Aşa cum am spus în Colegiul Prefectural şi cu alte ocazii când s-a manifestat virusul pestei porcine africane, nu există pericol pentru cetăţeni. Populaţia trebuie să ştie că nu se transmite acest virus de la suine – pentru că afectează şi porcul domestic şi mistreţul, cu o rată de mortalitate sută la sută, nu există antidot – la om. Oamenii trebuie să ştie că nu sunt afectaţi, însă trebuie să ia o serie de măsuri, atât la nivel de gospodării, cât şi în ferme.
A fost o întâlnire a Centrului Local de Combatere a Bolilor, acum două săptămâni, ieri am avut o grupă operativă .(...) Urmează nişte controale extrem de riguroase atât la ferme, cât şi a traficului de porcine. Am dispus măsuri ca să se prevină introducerea în judeţul nostru a unor animale provenite din judeţele deja afectate din nord vestul ţării, respectiv Satu Mare, Bihor şi Sălaj, care din păcate a raportat un caz de PPA la mistreţ. Şi măsurile noastre vor fi mai stricte”, a declarat prefectul Ovidiu Frenţ.
La mijlocul lunii, CLCB Bistriţa-Năsăud a adoptat o măsură privind suspendarea activităţii târgurilor de animale autorizate privind vânzarea/cumpărarea animalelor vii.
***
Şedinţa Colegiului Prefectural a avut loc la sediul SC Carmo-Lact Prod SRL Monor, la invitaţia administratorilor Ioan Neagoş şi Eugen Creoşteanu. După prezentarea temelor de la APIA şi OJFIR, Ioan Neagoş a făcut o prezentare a societăţii care în 12 iulie a împlinit 26 de ani de la înfiinţare, şefii instituţiilor deconcentrate având posibilitatea să urmărească „în direct” procesul de producţie din cele două unităţi, lapte/brânzeturi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5