Programul pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane, aprobat de Centrul Local de Combatere a Bolilor Bistriţa-Năsăud

         Prefectul Ovidiu Victor Frenț a convocat miercuri Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB)  Bistriţa-Năsăud, la propunerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud.

CLCB s-a întrunit în contextul evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în Satu-Mare, precum şi pe teritoriul Ucrainei şi al Republicii Moldova, ţinând cont de nivelul de risc ridicat de introducere a virusului pestei porcine africane în judeţ.

„În cadrul şedinţei a fost prezentat, analizat şi aprobat Programul pentru prevenirea apariţiei PPA pe teritoriul judeţului Bistriţa- Năsăud. Principalele acţiuni şi măsuri stabilite vizează:

1.    Instruirea medicilor veterinari şi a gestionarilor fondurilor de vănătoare privind Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al PPA.

2.     Informarea şi conştientizarea populaţiei privind  riscurile PPA.

3.    Verificarea implementării măsurilor de biosecuritate, de către agenţii economici crescători de porcine, în exploataţiile comerciale autorizare şi exploataţiile comerciale de tip A existente pe teritoriul judeţului.

4.    Controale în scopul prevenirii şi combaterii activităţilor de comercializare ilegală a animalelor vii şi a produselor de origine animală.

5.    Controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală.

6.    Suspendarea activităţii târgurilor de animale autorizate pentru vânzarea/cumpărarea porcinelor.

7.    Monitorizarea exploatațiilor de suine din localitațile aflate de-a lungul căilor rutiere care vin din Ucraina și Republica Moldova și tranzitează judeţul, precum şi a exploataţiilor din zona de 10 km. din jurul fermelor autorizate.

8.    Obligaţia gestionarilor fondurilor de vânătoare de a preleva şi ambala probe de la cadavrele de porci mistreţi sau de la exemplarele  vănate şi de a le expedia la LSVSA, pentru diagnostic  PPA (Ordin MAP 428/2017, art 8).        

9.    Monitorizarea și controlul implementării măsurilor de prevenire a PPA de către gestionarii fondurilor de vânătoare.

10.  Controale privind modul de colectare și depozitare, în vederea neutralizării, a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU), precum și a deșeurilor/resturilor menajere rezultate în urma activităților de preparare și servire a produselor alimentare la nivelul benzinăriilor, gărilor, autogărilor și campingurilor pentru diminuarea posibilului risc, reprezentat de gestionarea necorespunzătoare a acestora, precum şi de resturile alimentare abandonate la întâmplare de către turiștii/călătorii și/sau conducătorii auto care asigură transportul internațional, în răspândirea PPA pe teritoriul României.

11. Identificarea unor terenuri, pentru incinerare/îngropare, şi a utilajelor pentru săpare/astupare care sunt necesare în cazul neutralizării alternative şi stabilirea condiţiilor de avizare a acestora, potrivit derogărilor prevăzute la art. 19 alin (1) lit. e) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, precum şi prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală, conform cerinţelor din HG 830/2016”, se arată în comunicatul transmis de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa Năsăud va reveni periodic cu informaţii pentru populaţie.

 

Comentarii

17/08/17 10:34
Cititor

Si urmatoarele masuri de ce nu le luati si nu le verificati ?
12./Identificarea persoanelor care detin astfel de animale in constructii improvizate si construite fara autorizatie de constructie ;
13/. verificarea daca cei care detin astfel de animale au platoforme betonate , bazine si fose septice pentru dejectiile acestora si al locurilor unde sunt deversate ;
14/. Verificarea daca respecta conditiile impuse de municipalitate privind distantzele de la stabulatia animalelor, la vecinatatile apropiate si existenta aprobarilor de agreere al vecinilor ;
15./ Verificarea daca toate animalele sunt luate in evidenta sanitar-veterinara si sunt vaccinate la zi ;
16/. Verificarea densitatii animalelor la locurile de stabulatie si daca indeplinesc conditiile minime impuse pe linie sanitar-veterinara ;
17./ Verificarea daca panza freatica din zona a fost sau nu poluata cu dejectiile acestora si cate fantani locale sunt cu apa infestata cu tot felul de nitriti si alte sunstante care o face inutilizabila din aceasta cauza ;
18./ Verificarea daca medicii sanitari-veterinari care monitorizeaza familiile respective, cunosc si au raportat factorilor de decizie , toate neregulile la locul de stabulatie al acestor animale ;
19./ Verificarea masurilor luate pentru remedierea starilor de fapt negative si sanctionarea contraventionala al celor care nu respecta regulile sanitar-veterinare si de igiena , sau al masurilor reglementate pe aceasta linie privind stabulatia animalelor din gospodarii, la nivelul municipiului si al judetzului .
Sunt oare masuri, care atrag " abtinerea de la vot " ... al celor " cu mustile de la coteze... pe caciula " ?!

29/08/17 12:03
Cititor

Stimate domn, nimeni nu vrea sa faca ceea ce zici dumneata pentru ca "ie multi si voteaza" ! Dumneata si toti ceilalti care "suferiti" de pe urma "astora", n-aveti decat sa "crapati" ca votul Dvs "ie putin" si oricum nu votatzi "cum trebuie" .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5