Cei care şi-au incendiat terenurile riscă să-şi piardă subvenţiile

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat că proprietarii care se dovedeşte că şi-au incendiat cu intenţie terenurile riscă să piardă subvenţiile pe suprafaţă de la APIA pentru anul de cerere.
„Am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru că cie care au astfel de practici atacă biodiversitatea şi încalcă normele prevăzute în GAEC, acele condiţionalităţi pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi fondurile europene, plăţile directe în agricultură. Cei care se vor dovedi că şi-au incendiat miriştile în mod intenţionat vor pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv, iar acum lucrez cu domnul ministru Tanczos Barna la modificarea legislaţiei în sensul înăspririi sancţiunilor. Până acum, era suficient să dea o declaraţie fermierul că a găsit miriştea incendiată sau suprafaţa declarată la APIA incendiată şi să facă dovada că a depus o plângere la Poliţie în acest sens pentru a fi identificat făptuitorul. Cred că dacă ai în proprietate o suprafaţă de teren, pe care vrei s-o lucrezi şi vrei să beneficiezi de fonduri europene, trebuie să şi păzeşti această suprafaţă. Daţi-mi voie să nu cred că există situaţia în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafaţa de teren a altei persoane. Ştim situaţia, am dispus verificări”, a explicat ministrul Chesnoiu.
Ministrul Agriculturii a adăugat că o astfel de practică nu a fost încurajată de autorităţi, dar a recunoscut că a crescut numărul incendiilor de vegetaţie. „Încalcă legea, trebuie să plătească şi vor fi sancţionaţi. În niciun caz autorităţile statului nu i-au încurajat”, a mai spus Adrian Chesnoiu, atrăgând atenţia proprietarilor că-şi distrug terenurile.
În context, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a adăugat că numărul incendiilor de vegetaţie forestieră din judeţ este foarte mare comparativ cu alţi ani. Potrivit acestuia, pe lângă arderea miriştilor, au fost afectate zeci de hectare de pădure, plus costurile pentru stingerea incendiilor, distrugerea unor anexe gospodăreşti, case etc.. „Salut decizia ministrului Agriculturii, dar cred că ar trebui şi cei de la MAI implicaţi. O astfel de modalitate de a curăţa terenul distruge tot, nu mai vorbim de zona cinegetică, fazan, iepure, oi, pui, păsări. E un mod barbar de a curăţa terenul”, a spus preşedintele Radu Moldovan.

Comentarii

26/03/22 09:51
Gica contra

D-apoi incendierea poate fi " indusa " din alte vecinatatzi... si ce vina are proprietarul, daca focul trece si peste terenurile sale ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5