Caravana tineretului maghiar porneşte în şapte localităţi bistriţene

UDTM Bistriţa-Năsăud

Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari din Bistriţa organizează a III-a ediţie a proiectul Caravana Tineretului 2014, în colaborare cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Evenimentul se va desfăşura între 27 iulie şi 2 august în localităţile Jeica, Rodna Veche, Şintereag, Uriu, Nuşeni, Viţa, Strugureni.

Văzând succesul proiectului în anii precedenţi, am decis să continuăm caravana şi anul acesta, având acelaşi scop, de a promova cultura şi tradiţiile maghiare în acele localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde accesul la diverse manifestări culturale este aproape nul. Unele dintre localităţi sunt destul de izolate, dar păstrează tradiţii populare autentice. Totodată aceste localităţi ascund monumente istorice, vizitarea şi cunoaştrea acestor perle reprezintă un alt scop al acestui proiect. Dorim ca prin acest eveniment să încurajăm şi să susţinem tinerii în asumarea activă şi responsabilă a rolului de promotori ai schimbărilor pozitive şi durabile la nivelul comunităţii.”, declară Sipos Timea, preşedintele UDTM BN.

Obiectivul general al caravanei este de a promova diversitatea etnică, lingvistică, culturală şi religioasă, cultivarea bunei cunoaşteri şi înţelegeri între minorităţile naţionale, precum şi între majoritate şi minorităţile naţionale, precum şi oferirea unei posibilităţi de schimb de idei şi experienţă între participanţi.

Caravana Tineretului se axează pe două activităţi. Prima dintre ele este organizarea timpului liber util al participanţilor direcţi – activităţi de voluntariat, organizarea de workshop-uri pentru copii şi tinerii localnici, socializare cu localnicii. A doua activitate le oferă localnicilor un program pentru toate vârstele, cuprinzând o după-masă de lucru cu tineri şi copii, urmând o serată culturală susţinută de formaţiile participante la proiect.

Programul caravanei începe în fiecare localitate la ora 16:00 cu ateliere meşteşugăreşti pentru copii şi tineri cu vârsta minimă de 3 ani, respectiv învăţarea elementelor de bază pentru împletirea de papură, desenare, colorare, înşiruirea mărgelelor, origami, vopsirea pietrelor, quilling, jocuri educative de socializare, feţe decorate, magnete de frigider, învăţarea dansurilor populare. De la ora 18:00 începe programul cultural prin prezentarea unui colaj de piese de teatru de către grupa de teatru Csipet-Csapat cu titlul Bun venit în lumea poveştilor, urmată de spectacolul susţinut de ansamblul folcloric Vadrózsa din Bistriţa. Cei prezenţi vor putea vedea şi dansuri moderne, program oferit de dansatorii Szelfie, iar ca şi anul precedent vom avea parte şi de stand up comedy. Serata culturală se va încheia cu un bal susţinut de formaţia Selena, care începe la ora 21:00.

Tinerii membri care vor susţine programul cultural provin în marea majoritate din mediul urban, şi se doreşte ca aceşti participanţi să îşi petreacă timpul împreună cu tinerii provenind din localităţiile ţintă, astfel vor avea posibilitatea să se cunoască mai bine, să se împrietenească, şi astfel va creşte gradul de acceptare şi toleranţă faţă de celălalt. La întoarcerea lor în comunităţile din care provin, ei vor povesti şi da mai departe această experienţă, vor contribui la creşterea toleranţei oamenilor faţă de culturi diferite, proiectele având astfel şi un impact social semnificativ.”, precizează Székely Albert, coordonatorul de proiect. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5