Judo feminin

Bistriţeanca Andreea Cătuna este campioană europeană

Cornel Ciocan

 

 

Recent s-a desfăşurat Campionatul European de Judo Zagreb, în localitatea Hrvatska din Croaţia, la care bistriţeanca noastră, o fată ambiţioasă şi tenace, o luptătoare desăvârşită, Andreea Cătuna, a obţinut medalia de aur, devenind campioană europeană la categ. U-23 feminin.

Din lotul feminin de judo U-23 a făcut parte şi această sportivă care a început această disciplină sub îndrumarea antrenorului Ioan Pop, cel care i-a insuflat dragostea pentru judo şi care a fost alături de ea în cele mai grele momente, până când sportiva s-a transferat la UCSM Cluj-Napoca. Aici a fost inclusă în Centrul Olimpic de la Cluj-Napoca, condus de apreciatul profesor antrenor Florin Berceanu, cel care a pus bazele judo-ului românesc în întrecerile internaţionale, având rezultate deosebite în acest sens.

Istoricul apreciatei sportive Andreea se leagă de activitatea desfăşurată la Bistriţa şi de clubul CS Judo “Drumarul” Bistriţa, patronat de SC LDP Bistriţa, care a sprijinit, în limita posibilităţilor, pregătirea sportivei, punând la dispoziţie o sală, cât şi financiar.

La începutul carierei, această sportivă de excepţie a activat la “Drumarul” Bistriţa, obţinând rezultate remarcabile, fiind medaliată de trei ori cu aur la Campionatele Naţionale, apoi a cucerit medalii de argint şi de bronz, iar pe echipe cu acest club a obţinut medalia de aur la Campionatele Naţionale. Pentru rezultatele obţinute a fost propulsată şi selecţionată în lotul de Junioare II al României pentru Balcaniada de la Belgrad, unde a obţinut un loc III şi medalia de bronz.

Viaţa ei ia o nouă turnură prin transferul la Centrul olimpic Cluj-Napoca, unde au început să apară rezultatele deosebite la junioare, obţine mai multe medalii de importanţă europeană, iar cel mai spectaculos eveniment a fost câştigarea locului I la Mica Olimpiadă de la Paris, devenind astfel campioană olimpică.

 

 

 

 

Se accidentează şi după un an sportiva s-a pregătit foarte serios şi a făcut parte din lotul deplasat de România în Croaţia, unde şi-a surclasat sportivele din Olanda, Anglia, Ungaria, Germania, urcând pe cel mai înalt podium şi îndeplinindu-şi visul de campioană a Europei.

Este regretabil că la Bistriţa nu a avut cele mai bune condiţii de pregătire, în primul rând prin situaţia mai delicată în care se afla sportiva şi condiţiile de pregătire care sunt sub nivelul celor de la Cluj, respectiv a Centrului Olimpic, unde cei patru antrenori au fost vedete ale judo-ului românesc, asigurându-i o pregătire calificată pentru a avea succes în viaţa sportivă. Actualmente este studentă la Facultatea de Sport din Cluj-Napoca, având în perspectivă şi o angajare la Poliţia din Cluj-Napoca şi totodată obţinerea unei locuinţe atât de necesară.

Era imperios ca Bistriţa să o păstreze pentru judeţ, dar nu a avut ajutorul necesar financiar şi mai ales cluburile din Bistriţa de judo nu au fost finanţate de către factorii cu destine pentru aceste sporturi şi sportivi, fapt ce a determinat “emigrarea” talentului la Cluj-Napoca.

Andreea Cătună a început judo-ul la un club mic şi ambiţios, a avut o evoluţie ascendentă, rapidă şi de mare valoare, a ajuns să reprezinte România în cadrul sporturilor internaţionale şi nu trebuie să uităm niciodată că este o bistriţeancă de valoare, iar factorii responsabili trebuie să ţină cont de această situaţie.

Îi urăm, din suflet, felicitările noastre pentru o asemenea performanţă, cât şi primului antrenor, Ioan Pop, echipei care a efectuat antrenamente cu această sportivă – Vasile Bodea şi Mihai Rusu –, care au colaborat la pregătirea pentru obţinerea rezultatelor de performanţă.

 

 

Comentarii

16/07/09 12:14
Vizitator

Salut ! Sunt si eu interesata de orasul Bistrita . Spuneti-mi va rog unde se pot lua lectii de judo ? La ce adresa? Si daca se mai practica alte sporturi in Bistrita? Multumesc.

16/07/09 12:13
Vizitator

Salut ! Sunt si eu interesata de orasul Bistrita . Spuneti-mi va rog unde se pot lua lectii de judo ? La ce adresa? Si daca se mai practica alte sporturi in Bistrita? Multumesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5